Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι όταν η ταινία «Τα σαγόνια του καρχαρία» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη το 1975 θα αποτελούσε σημείο αναφοράς του Χόλιγουντ και γενικότερα της ιστορίας του κινηματογράφου.

Το αριστούργημα του Στίβεν Σπίλμπεργκ που βασίστηκε στο βιβλίο του Πίτερ Μπέντσλεϊ κέρδισε πάνω από 260 εκατομμύρια δολάρια στην αρχική κυκλοφορία, καθιστώντας το μία από της μεγαλύτερες moneymaker επιτυχίες. Η ταινία πουλήθηκε ως event και η καμπάνια μάρκετινγκ ήταν από τις πρώτες διαφημίσεις της τηλεόρασης. Η αφίσα του «Jaws» με τη ξανθιά κοπέλα να κολυμπάει αμέριμνη στη θάλασσα και από κάτω ο λευκός καρχαρίας που είναι έτοιμος να την κατασπαράξει φιγουράριζε σε τοίχους σπιτιών για πολλά χρόνια ενώ η μουσική της ταινίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχία της, είναι βαθιά ριζωμένη στο μυαλό εκατομμυρίων ανθρώπων που ακόμη και αν δεν την έχουν δει ξέρουν το χαρακτηριστικό «τάρα τάρα τάρα».  

Για όσους δεν το γνωρίζουν η επιτυχία των «σαγονιών» ήταν τόσο μεγάλη που το 2001 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των ΗΠΑ.

jaws_movie_poster_ok



Πίσω όμως από το επιτυχημένο μάρκετινγκ, τη μουσική, το σενάριο, τους ηθοποιούς και τη σκηνοθεσία υπάρχει και ένα story που κάνει το «Jaws» ακόμη πιο ενδιαφέρον. Λέγεται ότι η πρώτη ταινία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Υπάρχει μία θεωρία που θέλει τον Σπίλμπεργκ να εμπνεύστηκε το δεξιοτέχνημα του από αληθινές επιθέσεις καρχαριών που έλαβαν χώρα  το καλοκαίρι του 1916 στην ακτή του Τζέρσεϊ.

Παρακάτω, λοιπόν, θα διαβάσετε για πέντε αιματηρές επιθέσεις καρχαρία που λέγεται από πολλούς ότι λειτούργησαν ως εφαλτήριο της δημιουργίας του «Jaws», μιας ταινίας που ακόμα και σήμερα βρίσκεται στη λίστα με τις πιο πετυχημένες ταινίες όλων των εποχών.




«Τα σαγόνια του καρχαρία»: Πέντε αληθινά γεγονότα που μπορεί να ενέπνευσαν τον Σπίλμπεργκ

1. Μοιραία βουτιά: Το καλοκαίρι του 1916 αναφέρθηκαν συνολικά 5 επιθέσεις καρχαριών στην ακτή του Τζέρσεϊ. Η πρώτη επίθεση έγινε την 1η Ιουλίου, όταν ο Τσάρλς Βάνσαντ αποφάσισε να απολαύσει ένα απογευματινό κολύμπι στο Μπίτς Χέβεν. Ο 23χρονος κατασπαράχτηκε από έναν τεράστιο λευκό καρχαρία. Αν και ο ναυαγοσώστης κατάφερε να τον βγάλει από το νερό, ο νεαρός ξεψύχησε από ακατάσχετη αιμορραγία.

2. Κόκκινη λίμνη: Η δεύτερη επίθεση καρχαρία στο Jersey Shore συνέβη μετά από 6 μέρες στο Σπρίνγκ Λέικ. Αυτή τη φορά θύμα ήταν ένας νεαρός θυρωρός. Στις 6 Ιουλίου ο Τσάρλς Μπρούντερ κολυμπούσε με φίλους στη λίμνη, όταν ένας καρχαρίας δάγκωσε και τα δύο του πόδια. Μια σωσίβια λέμβος έφτασε στον 27χρονο, αλλά εξέπνευσε στο δρόμο της επιστροφής προς την ακτή.

3. Τρίτη επίθεση: Το επόμενο θύμα ήταν ο Λέστερ Στίλγουελ, ένα 11χρονο αγόρι που κολυμπούσε με φίλους στο Μάταγουαν Κρικ. Παρόλο που ο συγκεκριμένος κολπίσκος θεωρούταν ασφαλές μέρος για κολύμπι, ο ένας λευκός καρχαρίας κατάφερε να εισέλθει από τον ωκεανό στον ποταμό της περιοχής. Ο καρχαρίας τραυμάτισε θανάσιμα τον Λέστερ, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 12 Ιουλίου.

4. Διπλή τραγωδία: Αφού σκότωσε τον 11χρονο, ο ίδιος καρχαρίας επιτέθηκε και στον Στάνλεϊ Φίσερ, ο οποίος προσπάθησε να ανασύρει από το νερό τα λείψανα του Λέστερ. Κατά τη διάρκεια της φρικτής επίθεσης, η μηριαία αρτηρία του νεαρού άνδρα κόπηκε στη μέση. Ο Στάνλεϊ μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε κοντινό ιατρικό κέντρο, ωστόσο κατέληξε από απώλεια αίματος.

5. Ο μοναδικός επιζών: Το επόμενο θύμα ήταν ο Τζόζεφ Νταν, ένα 12χρονο αγόρι από τη Νέα Υόρκη. Ο Τζόζεφ κολυμπούσε περίπου μισό μίλι μακριά από το σημείο που οι Λέστερ και Στάνλεϊ δέχθηκαν την επίθεση. Ενώ ο Νταν κολυμπούσε με φίλους, άκουσε κάποιον να φωνάζει για καρχαρίες. Προσπαθώντας να βγει από το νερό, ένας καρχαρίας δάγκωσε το πόδι του. Ο 12χρονος στάθηκε τυχερός και κατάφερε να επιζήσει.