Μεγάλος ντόρος έχει δημιουργηθεί γύρω από την διαφήμιση μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνίας στην οποία ακούμε, για πρώτη ίσως φορά, τα λιβάδια Ποσειδωνίας.

Η διαφήμιση αυτή μας δίνει μια καλή αφορμή να γνωρίσουμε τι είναι τα λιβάδια Ποσειδωνίας, την επιρροή που έχουν στις θάλασσες και τον άνθρωπο, αλλά και γιατί οφείλουμε να τα προστατεύσουμε.

Γνώρισε την Ποσειδωνία: Τον υποθαλάσσιο πνεύμονα της Μεσογείου

Παρόλο που ζει αποκλειστικά στη θάλασσα, η Ποσειδωνία είναι ένα πραγματικό φυτό με ρίζες, άνθη, καρπούς, και μακριά φύλλα σαν κορδέλες. Η ιστορία της ξεκίνησε πριν από 70 με 100 εκατομμύρια χρόνια, όταν ανθισμένοι χερσαίοι πρόγονοί της αποίκησαν τον βυθό των ωκεανών δημιουργώντας ένα νέο μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα.

Τα λιβάδια Ποσειδωνίας προσφέρουν ανεκτίμητα οφέλη στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ έχουν καταφέρει να επιβιώσουν σε όλες τις αλλαγές και τις ακραίες κλιματικές συνθήκες από την εποχή των δεινοσαύρων μέχρι και σήμερα.

livadia-posidonias1

Η Ποσειδωνία η ωκεάνιος, γνωστή και ως Λιβάδι της Ποσειδωνίας, είναι ένα θαλάσσιο φανερόγαμο φυτό που, αν και συχνά αποκαλείται λανθασμένα «φύκια», αποτελεί στην πραγματικότητα ένα ανώτερο φυτό, συγκεκριμένα ένα θαλάσσιο αγγειόσπερμο.

Αυτό το μοναδικό είδος είναι ενδημικό στη Μεσόγειο Θάλασσα και παίζει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής.

Η Ποσειδωνία δημιουργεί εκτεταμένα υποθαλάσσια λιβάδια, τα οποία αποτελούν σημαντικό κομμάτι του οικοσυστήματος. Αυτά τα λιβάδια παρέχουν καταφύγιο και τροφή σε πολλά θαλάσσια είδη, συμβάλλοντας στην βιοποικιλότητα της περιοχής.

Επιπλέον, οι ρίζες της Ποσειδωνίας βοηθούν στη σταθεροποίηση του θαλάσσιου πυθμένα, ενώ τα φύλλα της απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα, συνεισφέροντας έτσι στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

livadia-posidonias


Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας βρίσκονται σε εκτεταμένο κίνδυνο

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αλιεία με τράτες, η αγκυροβόληση σκαφών, η ρύπανση και η κατασκευή παράκτιων υποδομών, προκαλούν σημαντικές ζημιές σε αυτά τα εύθραυστα οικοσυστήματα. Η κλιματική κρίση απειλεί την Ποσειδωνία, καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων και η αλλαγή στα θαλάσσια ρεύματα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξή της.

Η προστασία και η διατήρηση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της υγείας της Μεσογείου. Απαιτούνται αυστηρά μέτρα προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης για να διασφαλιστεί ότι αυτά τα πολύτιμα οικοσυστήματα θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες τους στο περιβάλλον και την ανθρωπότητα.


300 είδη φυτών και πάνω από 1.000 είδη θαλασσίων ζώων

Εδώ, θα πρέπει να τονιστεί πως πρόκειται για ένα είδος με ιδιαίτερα εκτεταμένη εξάπλωση στη Μεσόγειο και στις ακτές της Ελλάδας. Η επιφάνεια της Μεσογείου που καλύπτουν οι λειμώνες της ανέρχεται στα 37.000 τ.χλμ., δηλαδή ποσοστό περίπου 1-2% της συνολικής της επιφάνειας. Ανήκει στις κοινωνίες μαλακού υποστρώματος με μέγιστο βάθος εξάπλωσης τα 50 μέτρα.

Το γένος Posidonia σύμφωνα με κατάταξη σε 5 χλωριδικά στοιχεία των taxa, ανήκει στα Κοσμοπολίτικα είδη, καθώς αναπτύσσεται σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη.

Περισσότερα από 300 είδη φυτών και πάνω από 1.000 είδη θαλασσίων ζώων ζουν στα λιβάδια Ποσειδωνίας. Πρόκειται για οικοτόπους με θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της υγείας και παραγωγικότητας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Αρχικά, αποτελούν τόπους αναπαραγωγής, με άλλα λόγια λειτουργούν σαν “βρεφοκομεία” για πολλά είδη. Η τοπική αλιεία πλήττεται όταν τα λιβάδια Ποσειδωνίας εξαφανίζονται. Επιπλέον, αποτρέπουν τη διάβρωση των ακτών μέσω των ριζωμάτων και των φύλλων τους. Με την αποψίλωση των θαλάσσιων λιβαδιών πολλές παραλίες απειλούνται με συρρίκνωση ή και εξαφάνιση. Ακόμη, όπως και τα χερσαία φυτά, τα υποβρύχια δάση δεσμεύουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Ήξερες ότι τα λιβάδια της Ποσειδωνίας...

Συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα

Eίναι το σπίτι-καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.

Λειτουργούν ως φυσικός φράχτης

Προστατεύουν την ελληνική ακτογραμμή και τα παραθαλάσσια τοπία της χώρας από το φαινόμενο της διάβρωσης και διατηρούν την ποιότητα της άμμου.

Παράγουν ατελείωτο οξυγόνο

Έχουν τη δύναμη να παράγουν πάνω από 66 χιλιάδες τόνους οξυγόνο την ημέρα

Είναι αποθήκη του διοξειδίου του άνθρακα;

Ένα εκτάριο Ποσειδωνίας μπορεί να απορροφά και να συγκρατεί στον πυθμένα της θάλασσας έως και 15 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα εκτάριο τροπικού δάσους του Αμαζονίου μετριάζοντας σημαντικά την κλιματική αλλαγή.

Είναι καθαριστής της θάλασσας;

Λειτουργούν ως φίλτρο νερού διατηρώντας τα νερά της θάλασσας καθαρά και διάφανα.

Είναι ένας υδάτινος θησαυρός για την οικονομία;

Yπολογίζεται ότι η χαρτογραφούμενη Ποσειδωνία μόνο κατά τον πρώτο χρόνο του έργου, επιτυγχάνει άμεσο και έμμεσο οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να υπερβαίνει τα €16 δισ. ετησίως.