Αρχαιολόγοι και συνωμοσιολόγοι «κονταροχτυπιούνται» εδώ και πολλά χρόνια για το πώς χρήστηκαν οι πυραμίδες της Γκίζας. Και ενώ η «ανίερη» αυτή μάχη καλά κρατεί, τώρα οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βρει λύση στο μυστήριο του πώς κατασκευάστηκαν οι 31 πυραμίδες της Αιγύπτου, συμπεριλαμβανομένου του παγκοσμίου φήμης συμπλέγματος της Γκίζας.

Συγκεκριμένα μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Wilmington ανακάλυψε ότι οι πυραμίδες είναι πιθανό να χτίστηκαν κατά μήκος ενός χαμένου, αρχαίου κλάδου του ποταμού Νείλου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται κρυμμένος κάτω από την έρημο και τις γεωργικές εκτάσεις.


gizah_pyramids
Άποψη των πυραμίδων της Γκίζας


Σε μια διηπειρωτική προσπάθεια, η ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες ραντάρ, ιστορικούς χάρτες, γεωφυσικές έρευνες και πυρήνα ιζήματος, μια τεχνική που χρησιμοποιούν οι αρχαιολόγοι για να ανακτήσουν στοιχεία από δείγματα, για να χαρτογραφήσουν τον κλάδο του ποταμού, για τον οποίο πιστεύουν ότι θάφτηκε από μεγάλη ξηρασία και αμμοθύελλες πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η ομάδα κατάφερε να «διεισδύσει στην επιφάνεια της άμμου και να παράξει εικόνες κρυφών χαρακτηριστικών» χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ραντάρ, σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Η ομάδα διαπίστωσε ότι ο κλάδος του ποταμού, που ονομάζεται κλάδος Ahramat, είχε μήκος περίπου 64 χλμ. και πλάτος μεταξύ 200-700 μέτρων. Ο κλάδος του ποταμού συνόρευε με 31 πυραμίδες, οι οποίες χτίστηκαν μεταξύ 4.700 και 3.700 ετών πριν.

great_pyramid_diagram
Διάγραμμα της εσωτερικής δομής της Μεγάλης Πυραμίδας


Και μπορεί οι επιστήμονες μετά από χιλιάδες χρόνια να έριξαν φως στον τρόπο κατασκευής των Πυραμίδων της Γκίζας, ωστόσο τα ανεξήγητα μυστικά και τα θαυμαστά χαρακτηριστικά τους ακόμα απασχολούν τους ερευνητές και την κοινή γνώμη. Ο συμβολισμός, ο αριθμός, η τοποθεσία και οι τεχνικές κατασκευής του συμπλέγματος των πυραμίδων της Γκίζας, ενός από τα επτά θαύματα του κόσμου, συνεχίζει να είναι αντικείμενο έρευνας και πεδίο αντιπαράθεσης. Ένα είναι το σίγουρο ότι τα κτίσματα αυτά κουβαλούν μέσα στην αιώνια σιωπή τους τόσο πολλά μυστικά και τόση ανεξήγητη επιστημονικά τελειότητα. Άλλωστε μια αραβική παροιμία λέει: «Όλος ο κόσμος φοβάται το χρόνο αλλά ο χρόνος φοβάται τις πυραμίδες».


giza_pyramid
Χάρτης των Πυραμίδων της Γκίζας


Πέντε μυστήρια των πυραμίδων της Γκίζας 

1. Ακριβείς μετρήσεις: Οι βασικές διαστάσεις της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας συμπεριλαμβάνουν μετρήσεις από τις οποίες μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος και το σχήμα της Γης, κάτι που δείχνει ότι οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν μετρήσει τη γη με εξαιρετική ακρίβεια, γεγονός που σήμερα μόνο μέσω δορυφορικών δεδομένων είναι δυνατόν να γίνει. Αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος της μεγάλης πυραμίδας επί 1 δις εκατ., το αποτέλεσμα είναι η μέση απόσταση ανάμεσα στη Γη και στον Ήλιο.

2. Πανίσχυρη κόλλα: Το συνδετικό υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί κατά το χτίσιμο των πυραμίδων είναι άγνωστης προέλευσης και δεν έχει γίνει δυνατό να ταυτοποιηθεί, ούτε να αναπαραχθεί εργαστηριακά. Είναι πιο ισχυρό ακόμα και από τις πέτρες που κρατά ενωμένες μεταξύ τους. Να σημειωθεί ότι για την ανέγερση της Μεγάλης Πυραμίδας χρησιμοποιήθηκαν 2,3 εκατ. ογκόλιθοι από ασβεστόλιθο και γρανίτη, όπου η κάθε μία ζύγιζε περίπου 10 τόνους.

3. Ηλιακό ρολόι: Το σχήμα των αιγυπτιακών πυραμίδων θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει τον αρχέγονο λόφο από τον οποίοι οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι δημιουργήθηκε ο κόσμος. Επίσης θεωρείται ότι είναι το σχήμα των ακτινών του ήλιου έτσι όπως κατεβαίνουν από αυτόν. Η Μεγάλη Πυραμίδα λειτουργεί σαν ένα γιγαντιαίο ηλιακό ρολόι. Η σκιά της στον βορρά και το αντανακλώμενο φως στον νότο δείχνει επακριβώς τις ετήσιες ημερομηνίες των ισημεριών και των ηλιοστασίων.

4. Ανάσταση: Οι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι το σκοτεινό μέρος του ουρανού γύρω από το οποίο φαίνεται να περιστρέφονται τα αστέρια ήταν η πύλη για τους ουρανούς. Ένα από τα στενά φρεάτια από το ταφικό θάλαμο διαπερνά όλη την πυραμίδα και στοχεύει κατευθείαν στο κέντρο αυτού του μέρους. Αυτό υποδηλώνει ότι η πυραμίδα μπορεί να σχεδιάστηκε και για να μεταφέρει την ψυχή του νεκρού φαραώ στην κατοικία των θεών.

5. Πλωτοί δίαυλοι: Η κατασκευή των πυραμίδων απαιτούσε τη μετακίνηση τεράστιας ποσότητας πέτρας. Πάπυροι που ανακαλύφθηκαν το 2013, αποκάλυψαν ότι οι Αιγύπτιοι για να κατασκευάσουν την πυραμίδα του Χέοπα, μετέφεραν τα οικοδομικά υλικά κατά μήκος του Νείλου, πάνω σε ξύλινα σκάφη που συγκρατούνταν μεταξύ τους με σχοινιά. Ειδικά για τη μεταφορά τους, κατασκευάστηκε ένα σύστημα καναλιών σε ένα εσωτερικό λιμάνι που δημιουργήθηκε δίπλα από τη βάση της πυραμίδας.