«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, η Νατάσα Μερμήγκα, μία σημαντική προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα, η φωνή της οποίας έφτασε μέχρι και το Συμβούλιο της Ευρώπης όπου και κατήγγειλε τα φρικτά βασανιστήρια που υποβάλλονταν αγωνιστές κατά της χούντας στα κρατητήρια της Ασφάλειας και του ΕΑΤ - ΕΣΑ. 

Η Νατάσα Μερμήγκα συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 1967, ούσα μερικών μηνών έγκυος και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας της Χούντας, στην οδό Μπουμπουλίνας. Κατά τη διάρκεια των βασανιστηρίων απέβαλε και από τότε δεν μπόρεσε να τεκνοποιήσει. Όταν αποφυλακίστηκε κατάφερε να φύγει στο εξωτερικό όπου και κατήγγειλε τα βασανιστήρια στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Μάλιστα η ίδια είχε μιλήσει στην «Μηχανή του Χρόνου» για τις στιγμές φρίκης που είχε βιώσει στα κρατητήρια της Ασφάλειας.

«Η αγαπημένη μας Νατάσα έφυγε. Εμείς η οικογένειά της και όποιοι απο σας τους καλούς της φίλους μπορείτε, σας ενημερώνουμε πως την Κυριακή 1/9 θα μαζευτούμε στο σπίτι της στο Άνω Λουτρό από τις 10 έως τις 12 να τιμήσουμε τη μνήμη της. Η επιθυμία της ήταν να αποτεφρωθεί και αυτό θα γίνει στη Ριτσώνα την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 11:45-12:15» αναφέρει ανάρτηση της οικογένειάς της.

Νατάσα Μερμήγκα: Ο αποχαιρετισμός της από τον Χρήστο Βασιλόπουλο:

«Εάν έχετε στο μυαλό σας μια αληθινή αγωνίστρια είναι κρίμα που δεν γνωρίσατε, τη Νατάσα Μερτίκα. Η ζωή της είχε πόνο, είχε πείσμα και συνέπεια σε ιδέες. Η Νατάσα δεν μένει πια εδώ αλλά η δράση της θα φωτίζει πάντα την κοινωνία. Περιφρόνησε τους βασανιστές της, δραπέτευσε από την Αθήνα των συνταγματαρχών και έφτασε στην καρδιά της Ευρώπης για να στοιχειοθετήσει με την μαρτυρία της τις καταγγελίες για βασανισμούς και εκτοπίσεις πολιτών. Μαζί της ήταν και άλλοι σπουδαίοι, όπως ο Π. Κοροβέσης.




Η Χούντα ηττήθηκε διπλωματικά, τα μάζεψε και έφυγε από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Την Νατάσα συνάντησα στο σπιτάκι της στο Άνω Λουτρό Κορινθίας. Μάλιστα στο χωριό είχε διατελέσει και πρόεδρος της κοινότητας. Πότε δεν σταμάτησε να αγωνίζεται. Οι βασανιστές της στέρησαν την μητρότητα, αλλά όχι την ανθρωπιά. Παρέμεινε φωνακλού, δραστήρια και ευαίσθητη στο άδικο. Έφυγε ξαφνικά και σίγουρα θα μας λείψει.


* Η ιστορία της συμπεριλήφθη στο ντοκιμαντέρ της Μηχανής του Χρόνου για τα βασανιστήρια, που προβλήθηκε στο COSMOTE HISTORY και επαναπροβλήθηκε σε ειδική εκδήλωση του υπ. Εξωτερικών για το Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσία διπλωματικών αποστολών. Στα σχόλια τα λινκ των αναρτήσεων της εκπομπής. Η συνέντευξη έγινε άρθρο, αλλά και pod που προβάλλεται στην σελίδα μας podstories.gr. Ακούστε την»