Ο Πάβελ Ντούροφ ή αλλιώς ο «Ζούκερμπεργκ» της Ρωσίας συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο Μπουρζέ, κοντά στο Παρίσι. Ο 39χρονος κατηγορήθηκε ότι δεν κατάφερε να μετριάσει την υπέρμετρη χρήση του Telegram για εγκληματικές δραστηριότητες. «Ο Πάβελ Ντούροφ δεν έχει τίποτε να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη» διαβεβαίωσε το Telegram το βράδυ της 25ης Αυγούστου 2024. «Είναι παράλογο να διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως μια πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης της ευθύνονται για καταχρήσεις των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσω αυτής» πρόσθεσε η εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αμέσως μετά τη σύλληψη του ιδιοκτήτη της, Πάβελ Ντούροφ.

«Το Telegram τηρεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες» και «ο έλεγχος του περιεχομένου συμμορφώνεται προς τους κανόνες» των εταιρειών του κλάδου της, ανέφερε ακόμη.

*Διαβάστε ακόμη: Πάβελ Ντούροφ: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και εγγύηση 5 εκατ. ο CEO του Telegram

Ο Ρώσος «Ζούκερμπεργκ» είναι ο δημιουργός του Vkontakte, του Telegram και ενός κρυπτονομίσματος. Στα 39 του χρόνια, έχει ιδρύσει εξαιρετικά δημοφιλείς πλατφόρμες στα social media, έχει δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα και έχει γίνει δισεκατομμυριούχος. Τις τελευταίες ημέρες το όνομα του ιδρυτή του Telegram συζητιέται λόγω της σύλληψής του.

Ο 39χρονος συνελήφθη με ένταλμα για αδικήματα που φέρεται να διαπράχθηκαν στο Telegram, από απάτη μέχρι διακίνηση ναρκωτικών, διαδικτυακό μπούλινγκ και οργανωμένο έγκλημα, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της τρομοκρατίας.

Διαδηλώσεις

Γεννημένος στην Αγία Πετρούπολη, έγινε διάσημος στη Ρωσία στα είκοσι χρόνια του, όταν ίδρυσε το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte, που υπερίσχυσε του Facebook στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Έπειτα από κόντρες με τις ρωσικές αρχές και μάχες για την ιδιοκτησία, πούλησε το VKontakte και ίδρυσε μια νέα πλατφόρμα, το Telegram, που γρήγορα έγινε δημοφιλής, αλλά προκάλεσε και αντιδράσεις για έλλειψη ελέγχου σε ό,τι αφορά το ακραίο περιεχόμενο.

Ο Ντούροφ σπάνια δίνει συνεντεύξεις. Δηλώνει φιλελεύθερος και υποστηρίζει την εμπιστευτικότητα στο διαδίκτυο και την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων. Έχει αρνηθεί να επιτρέψει τον έλεγχο των μηνυμάτων στο Telegram, που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αναρτούν βίντεο, φωτογραφίες και σχόλια σε «κανάλια» τα οποία μπορεί να ακολουθεί οποιοσδήποτε.

Το 2012, ενώ φούντωναν οι διαδηλώσεις κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν, αρνήθηκε να κλείσει ομάδες στο Vkontakte μέσω των οποίων οργανώνονταν διαμαρτυρίες κι αποφάσισε να πουλήσει το μερίδιό του στην εταιρεία, εγκαταλείποντας τη Ρωσία το 2014.

Ανέπτυξε το Telegram με τον αδελφό του, Νικολάι, ενώ πήγαινε από τη μία χώρα στην άλλη και λάνσαρε την πλατφόρμα. Eγκαταστάθηκε στο Ντουμπάι και απέκτησε την υπηκοότητα των νησιών της Καραϊβικής, Σεντ Κιτς και Νέιβις. Στη συνέχεια, τον Αύγουστο του 2021 απέκτησε τη γαλλική υπηκοότητα, έπειτα από διαδικασία που δεν πήρε δημοσιότητα.

Στο μεταξύ, το Telegram κατέγραψε τεράστια επιτυχία, καθώς παρουσιαζόταν ως προασπιστής των ατομικών ελευθεριών, που αρνείται τη λογοκρισία και προστατεύει την εμπιστευτικότητα των χρηστών. Έγινε δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, από το Χονγκ Κονγκ και το Ιράν μέχρι τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Αυτό προκάλεσε την ενόχληση των Αρχών, ιδιαίτερα στη Ρωσία. Έτσι, το 2018, δικαστήριο της Μόσχας διέταξε το μπλοκάρισμα της πλατφόρμας. Η εφαρμογή της απόφασης ήταν χαοτική και τρεις ημέρες αργότερα διαδηλωτές «βομβάρδισαν» τα κεντρικά γραφεία της FSB με σαΐτες, το σύμβολο του Telegram.

Από τότε, η Μόσχα εγκατέλειψε τις προσπάθειες να μπλοκάρει το Telegram, ενώ η ρωσική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, σημειώνει ο «Guardian».

Έχει 100 παιδιά!

Κατά καιρούς έχει κάνει κινήσεις που συζητήθηκαν. Για παράδειγμα, το 2012 έριξε χαρτονομίσματα σε πεζούς, από τα κεντρικά γραφεία του VK στην Αγία Πετρούπολη. Στις αναρτήσεις που κάνει ο Ντούροφ στο Telegram, υποστηρίζει ότι ζει μοναχικά, δεν τρώει κρέας, ούτε πίνει αλκοόλ και καφέ. Πάντα ντύνεται στα μαύρα. Τον Ιούλιο δήλωσε ότι είναι ο βιολογικός πατέρας περισσοτέρων από 100 παιδιών, με τις δωρεές σπέρματος που έχει κάνει σε πάνω από δέκα χώρες. Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του «Forbes», η περιουσία του ανερχόταν σε 15,5 δισ. δολάρια. Όμως, η αξία του toncoin, του κρυπτονομίσματος που δημιούργησε, έχει καταγράψει πτώση πάνω από 15% από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η σύλληψή του.

Ταξίδια στο πλευρό του Πάβελ Ντούροφ έκανε τις ημέρες πριν από τη σύλληψή του μια μυστηριώδης Ρωσίδα επενδύτρια σε κρυπτονομίσματα. Η 24χρονη Γιούλια Βαβίλοβα, που έχει έδρα το Ντουμπάι, φέρεται να εξαφανίστηκε μετά την κράτηση του Ντούροφ από τις γαλλικές αρχές.

Κατάγεται από τη Μόσχα, έχει καλή μόρφωση, αυτοσυστήνεται ως gamer, streamer και επενδύτρια στα κρυπτονομίσματα. Διαχειρίζεται, μάλιστα, κανάλι για κρυπτονομίσματα στα αραβικά, τα οποία μιλάει άπταιστα, όπως τα αγγλικά και τα ισπανικά.

Ζει στο Ντουμπάι εδώ και δύο χρόνια (από τότε χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Βαβίλοβα), μια πόλη που έχει σαν βάση του και ο Ντούροφ, ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια ζει σε διάφορες χώρες.

Ο Ντούροφ και η Βαβίλοβα, όπως πρόσεξαν χρήστες των κοινωνικών δικτύων, βρίσκονταν στα ίδια μέρη τις τελευταίες ημέρες, είχαν κοινές δραστηριότητες, αλλά δεν εμφανιζόταν ο ένας στις φωτογραφίες και τα βίντεο του άλλου. Αδιάψευστος μάρτυς, βεβαίως, ο φακός που τους «συνέλαβε» μαζί. Αυτό επιβεβαιώνεται, μάλιστα, και από την «απροσεξία» τους να εμφανίζουν τα ίδια σημεία στις φωτογραφίες τους.

Οι δυο τους εμφανίζονται μαζί στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, πριν πετάξουν για το Παρίσι. Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο SHOT τούς εντόπισε να κάθονται μαζί στο εστιατόριο «Shore House Baku», κοντά στην Κασπία Θάλασσα.

Ο μεγιστάνας

Το εστιατόριο, αναφέρει η «Daily Mail», ανήκει στον Εμίν Αγκαλάροφ, Ρώσο τραγουδιστή και γιο του μεγιστάνα Αράς Αγκαλάροφ, που φέρεται να είναι και φίλος του Ντόναλντ Τραμπ. Οι δυο τους ήταν και σε σκοπευτήριο, αν και δεν διακρίνεται ο ένας στο βίντεο που ανέβασε ο άλλος.

Σε ανάρτηση, η Βαβίλοβα μιλά σε πρώτο πληθυντικό πρόσωπο («χαθήκαμε σε ένα δάσος», γράφει), ενώ σε άλλες φωτογραφίες διακρίνεται το χέρι ή το πόδι ενός άντρα.

Βρέθηκαν ακόμη στο Κιργιστάν, παρέα με τον Ρώσο influencer Γκουσέι Γκασάνοφ, αλλά και στο Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν.

Η σχέση τους δεν ήταν ευρύτερα γνωστή έως σήμερα, αν και μάλλον τη γνώριζαν κάποιοι κύκλοι στο Ντουμπάι, όπως αναφέρει η «Daily Mail». Το κανάλι VChK-OGPU στο Telegram, που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, έγραψε από την πλευρά του ότι η Βαβίλοβα και ο Ντούροφ «δεν έκρυβαν ιδιαίτερα τη σχέση τους, ούτε το γεγονός ότι έπειτα από μια περιοδεία σε Καζακστάν, Κιργιστάν και Αζερμπαϊτζάν σχεδίαζαν να επισκεφθούν τη Γαλλία».

Η οικογένεια της Βαβίλοβα στη Ρωσία δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί της. «Τα τηλέφωνά μας χτυπούν ασταμάτητα, αλλά μόνο δημοσιογράφοι τηλεφωνούν. Το δικό της δεν απαντά» δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BAZA. Είναι άγνωστο αν η Τζούλια Βαβίλοβα έχει συλληφθεί ή αν κρύβεται. Δεν είναι όμως και σαφές γιατί ταξίδεψε μαζί του στο Παρίσι, παρ’ ότι ο ίδιος ο Ντούροφ γνώριζε ότι θα μπορούσε να συλληφθεί.