Οι µεγάλες διακρίσεις για το «Poor Things» µοιάζουν να µην έχουν τελειωµό! Κάπως έτσι, έπειτα από τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας το 2023, τις δύο Χρυσές Σφαίρες, τα πέντε βραβεία BAFTA και τα τέσσερα φετινά Oscar σε σύνολο 11 υποψηφιοτήτων, η ταινία του Γιώργου Λάνθιµου αναδείχθηκε η καλύτερη ταινία του 2024 από τη ∆ιεθνή Ένωση Κριτικών Κινηµατογράφου Fipresci.

Ο κορυφαίος Έλληνας σκηνοθέτης κατάφερε να κερδίσει για πρώτη φορά το βραβείο Grand Prix, ύστερα από ψηφοφορία 791 κριτικών, που ξεχώρισαν την ταινία του ανάµεσα σε εκείνες που έκαναν πρεµιέρα από την 1η Ιουλίου 2023 και µετά. Η τελετή βράβευσης θα πραγµατοποιηθεί στις 20 Σεπτεµβρίου στο πλαίσιο του 72ου γκαλά του φεστιβάλ Σαν Σεµπάστιαν, ενώ την ίδια µέρα θα ακολουθήσει και προβολή του φιλµ.

Για την ιστορία, οι άλλοι τέσσερις φιναλίστ ήταν οι ταινίες «Μην περιµένετε και πολλά από το τέλος του κόσµου», του Ράντου Ζούντε, το «Ο διάβολος δεν υπάρχει», του Ριουσούκε Χαµαγκούτσι, το «Άγνωστοι µεταξύ µας», του Άντριου Χέιγκ και το «Ο σπόρος του ιερού σύκου», του Μοχαµάντ Ρασούλοφ. Το «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιµου, µε την Έµα Στόουν σε ρόλο καριέρας, έκανε πρεµιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας πριν από έναν χρόνο και αποτέλεσε εξαρχής το απόλυτο φαβορί. Και, πράγµατι, σχεδόν χωρίς αντίπαλο κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Λάνθιµος έπαιρνε το κορυφαίο βραβείο σε ένα από τα δύο µεγάλα κινηµατογραφικά φεστιβάλ -Κάννες και Βενετία- στα οποία κατά τα άλλα οι ταινίες του βραβεύονται συνεχώς, από τον «Κυνόδοντα» µέχρι και τις «Ιστορίες καλοσύνης». Η ταινία αποτέλεσε διεθνή εµπορική επιτυχία, αλλά στην Ελλάδα ειδικά σάρωσε, κάνοντας τελικά πάνω από 400.000 εισιτήρια, που την έφεραν στα µπλοκµπάστερ επίπεδα της «Barbie», του «Οπενχάιµερ» και της «Φόνισσας». Στη συνέχεια η ταινία βραβεύτηκε µε τέσσερα Oscar, ανάµεσα στα οποία το Α΄ Γυναικείου Ρόλου για τη Στόουν, το δεύτερο της καριέρας της. Από το 1999, τη χρονιά που θεσµοθετήθηκε το Fipresci Grand Prix, έχουν βραβευτεί σπουδαίοι κινηµατογραφιστές, µεταξύ των οποίων ο Πολ Τόµας Άντερσον, ο Πέδρο Αλµοδόβαρ, ο Αλφόνσο Κουαρόν και ο Ζαν Λικ Γκοντάρ.