Πριν από τρία χρόνια τέτοια μέρα, η Ελλάδα αποχαιρέτησε έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες της ιστορίας της, τον Μίκη Θεοδωράκη, αε ηλικία 96 ετών. Ο Θεοδωράκης, εκτός από παγκοσμίου φήμης συνθέτης, ήταν επίσης σύμβολο της αντίστασης, ένας άνθρωπος που μέσα από τη μουσική του και τη δράση του πάλεψε ενάντια ενάντια σε απολυταρχικά καθεστώτα και υπερασπίστηκε τις αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Ο Μιχαήλ (Μίκης) Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925, από πατέρα Κρητικό και μητέρα Μικρασιάτισσα. Λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας του πατέρα του (ανώτερος δημόσιος υπάλληλος) πέρασε τα παιδικά του χρόνια μετακινούμενος σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας: Μυτιλήνη (1925-1928), Σύρο και Αθήνα (1929), Ιωάννινα (1930-1932) Αργοστόλι (1933-1936), Πάτρα (1937-1938), Πύργο (1938-1939) και Τρίπολη (1939-1943).

Κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949) θα εξοριστεί πρώτα στην Ικαρία και στη συνέχεια στη Μακρόνησο. Οι πολιτικές του διώξεις δεν ανακόπτουν το δημιουργικό του έργο. Συνθέτει έργα «κλασσικής» μουσικής και στις 5 Μαρτίου 1950 παρουσιάζεται στο θέατρο «Ορφέας» της Αθήνας το πρώτο του έργο, «Πανηγύρι της Ασή-Γωνιάς» (1946), από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με μαέστρο τον δάσκαλό του Φιλοκτήτη Οικονομίδη.

Το 1953 θα νυμφευθεί τη γιατρό Μυρτώ Αλτίνογλου (το ζευγάρι απέκτησε δύο παιδιά, τον Γιώργο και τη Μαργαρίτα) και θα συνεχίσει τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι, με δασκάλους τον Ολιβιέ Μεσιάν και τον Εζέν Μπιγκό. Συνεχίζει να συνθέτει και το 1959 του απονέμεται το βραβείο «Κόπλεϋ» για τον καλύτερο Ευρωπαίο συνθέτη της χρονιάς.

Μίκης Θεοδωράκης: Ο Επιτάφιος και ο αντιδικτατορικός αγώνας

Το 1958 μελοποιεί τα πρώτα ποιήματα από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου. Το 1960 ηχογραφούνται με τη φωνή του Γρηγόρη Μπιθικώτση, αποτελώντας το λίκνο για τις κορυφαίες συνθέσεις μελοποιημένων λογοτεχνικών έργων ποιητών του διαμετρήματος του Ελύτη, του Σεφέρη, του Ρίτσου κ.α. μέσα από λαϊκά όργανα και φωνές.


Από τα έργα του εκείνης της περιόδου ξεχωρίζουν τα: «Αρχιπέλαγος», «Πολιτεία Α’ και Β’», «Επιφάνεια», «Μαουτχάουζεν», «Άξιον Εστί». Επίσης, θα γράψει μουσική για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς» (1964) και για δύο θεατρικές παραστάσεις που σημάδεψαν τη δεκαετία του '60, τη «Μαγική Πόλη» και τη «Η γειτονιά των Αγγέλων». Το 1963, μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ιδρύεται η «Νεολαία Λαμπράκη», της οποίας εκλέγεται Πρόεδρος. Την ίδια εποχή εκλέγεται βουλευτής της ΕΔΑ.



Με την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 θα αρχίσει ένας νέος κύκλος διώξεων και εξοριών για τον συνθέτη, που θα τελειώσει το 1970 με την αμνηστία που θα του χορηγηθεί, ύστερα από διεθνή κατακραυγή και προσπάθειες προσωπικοτήτων, όπως ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ο Λέοναρντ Μπερνστάιν, ο Χάρι Μπελαφόντε, ο Άρθουρ Μίλερ και ο Χανς Άισλερ. Θα φύγει στο εξωτερικό και θα δώσει δεκάδες συναυλίες εναντίον των συνταγματαρχών, που θα τον κάνουν παντού γνωστό ως σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα.

<
Η μουσική του έγινε φάρος ελπίδας για όλους όσοι αγωνίζονταν για την ελευθερία και τη δημοκρατία, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.


Την περίοδο της Μεταπολίτευσης θα γνωρίσει ευρεία αποδοχή και η μουσική του, που θα ακουστεί πάλι ελεύθερα. Θα γίνει σημείο αναφοράς μιας νέας περιόδου για την Ελλάδα και ταυτόχρονα θα παραμείνει σύμβολο για τους αγωνιστές πολλών χωρών ενάντια σε ολοκληρωτικά καθεστώτα. Πολλά από τα έργα που έγραψε κατά τη διάρκεια της επταετίας θα εκδοθούν τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης («Ο ήλιος και ο χρόνος», «Τα Λαϊκά», «Τα τραγούδια του Ανδρέα», «Λιανοτράγουδα», «Κάντο Χενεράλ», «Επιφάνεια Αβέρωφ» και πολλά άλλα), ενώ σταδιακά θα αρχίσει η ηχογράφηση και η έκδοση των συμφωνικών του έργων.


Παράλληλα, ασχολείται ενεργά με την πολιτική. Έθεσε το περίφημο δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς», εκλέχθηκε βουλευτής (2 φορές με το ΚΚΕ και δύο φορές με τη Νέα Δημοκρατία) κι έγινε υπουργός στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παράλληλα, ξεκίνησε με τον τούρκο μουσικό Ζουλφί Λιβανελί μία προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα στους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας.

2025: Έτος Μίκη Θεοδωράκη

Στην εξηντάχρονη καριέρα του έγραψε πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο.

Σήμερα, τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, το έργο του Θεοδωράκη παραμένει ζωντανό. Η μουσική του συνεχίζει να συγκινεί και να εμπνέει, ενώ η παρακαταθήκη του ως πολιτικού ακτιβιστή αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τις νέες γενιές. Ο Θεοδωράκης δεν ήταν μόνο ένας συνθέτης, αλλά και ένας ήρωας της ελευθερίας, ένας άνθρωπος που μέσα από τις νότες του άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της χώρας του.

Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αντίσταση, την ελευθερία και την τέχνη. Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι το έτος 2025, που συμπληρώνεται ένας αιώνας από τη γέννησή του, θα είναι αφιερωμένο σε εκείνον!

Με πληροφορίες από το SanSimera.gr