Με εγκαύματα σε όλο της το σώμα, υψηλό πυρετό και φρικτούς πόνους μεταφέρθηκε στο Τζάνειο Νοσοκομείο, στις 4 Αυγούστου 1955, η 12χρονη Σπυριδούλα Ράπτη, η οποία είχε υποστεί φρικτά βασανιστήρια για τέσσερις ολόκληρες μέρες από τους εργοδότες της.

*Διαβάστε εδώ: Μυρτώ της Πάρου: Η βάναυση κακοποίησή της και ο "Γολγοθάς που ανεβαίνει" καθημερινά (Βίντεο)

Η άτυχη Σπυριδούλα, η οποία έφτασε στο νοσοκομείο τυλιγμένη με μια κουβέρτα, όπως διαπιστώθηκε από τους γιατρούς που την εξέτασαν, «ήταν καμένη στο 65% του σώματός της, έφερε εγκαύματα 1ου, 2ου και 3ου βαθμού στο πρόσωπο, τον τράχηλο, τον θώρακα, την κοιλιά και τα άνω και κάτω άκρα, καθώς και εκχυμώσεις σε μέτωπο, βλέφαρα, μηρούς και κνήμες». Η δικαιολογία που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ήταν πως το κορίτσι κάηκε όταν έπεσε πάνω του μια κατσαρόλα με καυτό νερό.

Η 12χρονη Σπυριδούλα, που ήρθε από την Αιτωλοακαρνανία στην Αθήνα για μια καλύτερη ζωή, εργαζόταν ως υπηρέτρια σε ένα σπίτι στην Καλλίπολη του Πειραιά.

Συγκεκριμένα, η οικογένειά της αποφάσισε να την παραδώσει στα χέρια του Γιώργου και της Αντιγόνης Βεϊζαδέ, με την υπόσχεση να τη φροντίσουν, όσο εκείνη θα τους βοηθούσε στις δουλειές του σπιτιού και στο μεγάλωμα του μικρού τους παιδιού.

Κάποια στιγμή τα αφεντικά της την κατηγόρησαν ότι έκλεψε 50 δολάρια, με την ίδια να το αρνείται κατηγορηματικά. Εκείνοι δεν την πίστεψαν και αποφάσισαν να τη βασανίσουν, μέχρι να αποκαλύψει την «αλήθεια». Ωστόσο, η τιμωρία που της επέβαλαν ξεπερνά και την πιο νοσηρή φαντασία.


Την υπέβαλαν σε φρικτά βασανιστήρια

Αφού τη χτύπησαν, την έδεσαν χειροπόδαρα πάνω στο τραπέζι του σαλονιού και άρχισαν να την καίνε με το πυρακτωμένο σίδερο. Το σατανικό ζευγάρι σταματούσε τα βασανιστήρια, μόνο όταν η Σπυριδούλα λιποθυμούσε από τον πόνο, ενώ αμέσως μόλις συνερχόταν, την έκαιγε και πάλι με το σίδερο.

Τέσσερις μέρες μετά, κι αφού πλέον η Σπυριδούλα ήταν έτοιμη να καταλήξει από τους πόνους και την εξάντληση, τα αφεντικά της την πήγαν στο νοσοκομείο, απειλώντας την πως αν έλεγε κάτι, θα την έλουζαν με βενζίνη και θα την έκαιγαν ζωντανή.

Αρχικά το κορίτσι που ήταν σε κατάσταση σοκ, απέκρυψε την αλήθεια από τους γιατρούς. Έπειτα, όμως, αποκάλυψε τι πραγματικά είχε συμβεί.

Μόλις οι γιατροί έμαθαν για τα βασανιστήρια, ειδοποίησαν αμέσως την Αστυνομία υπό άκρα μυστικότητα και λίγη ώρα μετά έσπευσε στο νοσοκομείο ένας αστυνομικός με πολιτική περιβολή.

Την επόμενη μέρα το ζεύγος συνελήφθη, με την Αντιγόνη Βεϊζαδέ να ισχυρίζεται ότι όλα τα τραύματα της Σπυριδούλας με το σίδερο έγιναν σε μια στιγμή πάλης και με τον Γιώργο Βεϊζαδέ να υποστηρίζει πως όχι μόνο δεν συμμετείχε στον βασανισμό, αλλά ότι έλειπε από το σπίτι την ώρα που έγινε το περιστατικό.

Η Αντιγόνη Βεϊζαδέ καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 5 ετών και ο Γιώργος Βεϊζαδές σε 4,5 χρόνια για πρόκληση βαριών σωματικών βλαβών σε βαθμό κακουργήματος, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει στον δεύτερο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Επιπλέον, τους επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο 20.000 δραχμών για ψυχική οδύνη. Όπως ήταν, βέβαια, αναμενόμενο, πολλοί χαρακτήρισαν την ποινή αυτή χάδι.

Ο Γιώργος και η Αντιγόνη Βεϊζαδέ πέθαναν μερικά χρόνια αργότερα, ενώ είναι άγνωστο τι απέγινε η κόρη τους.

Η Σπυριδούλα υποβλήθηκε σε σειρά εγχειρήσεων και όταν ενηλικιώθηκε, παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d3psymprjja1)
@parapolitika

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η τραγική ιστορία της 12χρονης Σπυριδούλας που τη σιδέρωσαν τα αφεντικά της #parapolitikagr #crimetok #tiktokgreece #greece #crimes

♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr - Parapolitika.gr