Στα 227 χρόνια της ιστορίας των ΗΠΑ, το αίμα που άφησαν πίσω τους οι «επιτυχημένες» και μη απόπειρες δολοφονίες εναντίον των ενοίκων του Λευκού Οίκου έχει σημαδέψει ανεξίτηλα το θεσμό της αμερικανικής προεδρίας.

Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, ενώ μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου (13/4) στην Πενσυλβάνια ξανάφερε στο προσκήνιο τη μακρά ιστορία που έχουν οι ΗΠΑ στις δολοφονικές επιθέσεις με πολιτικό πρόσημο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έρχεται να προστεθεί στο «κλαμπ» Αμερικανών πρώην και υποψηφίων προέδρων που έγιναν στόχοι δολοφονικών επιθέσεων, με κάποιες από αυτές να θεωρούνται από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας.

Συνολικά στην αμερικανική ιστορία υπήρξαν τέσσερις επιτυχημένες δολοφονίες προέδρων (του Αβραάμ Λίνκολν, του Τζέιμς Γκάρφιλντ, του Ουίλιαμ Μακίνλεϊ και του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι) αλλά και πολυάριθμες αποτυχημένες απόπειρες (του Θίοντορ Ρούζβελτ, του Τζέραλντ Φορντ, του Ρόναλντ Ρίγκαν και του Ντόναλντ Τραμπ).

Πέντε Αμερικανοί ηγέτες που έπεσαν θύματα δολοφονίας

abraham_lincoln
Η στιγμή της δολοφονίας του Αβραάμ Λίνκολν


1. Η πρώτη δολοφονία Αμερικανού προέδρου: Στις 14 Απριλίου 1865, ο Αβραάμ Λίνκολν δολοφονήθηκε από τον ηθοποιό και φανατικό υποστηρικτή των Νοτίων, Τζον Γουίλκς Μπουθ ενώ παρακολουθούσε με την σύζυγό του, την κωμωδία «Ο Αμερικανός ξάδελφός μας» στο θέατρο Φορντ στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια μιας σκηνής που προκάλεσε πολλά γέλια στον Λίνκολν, ο Μπουθ τον πυροβόλησε με μια σφαίρα στο κεφάλι φωνάζοντας στα λατινικά «Έτσι πάντα στους τυράννους».


james_garfield
O Γκράχαμ Μπελ προσπαθεί να γλιτώσει από τον θάνατο τουν Τζέιμς Γκάρφιλντ


2. Ο 20ός πρόεδρος: Ο Τζέιμς Γκάρφιλντ ήταν ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ που δολοφονήθηκε. Καθώς διέσχιζε τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουάσινγκτον στις 2 Ιουλίου 1881, πυροβολήθηκε από τον δικηγόρο Τσαρλς Γκουιτό, που είχε θυμώσει μαζί του επειδή του αρνήθηκε μια θέση στο διπλωματικό σώμα. Δεκαέξι γιατροί, μαζί με τη βοήθεια Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ προσπαθούσαν επί οχτώ μέρες να του αφαιρέσουν τη σφαίρα. Τα αλλεπάλληλα ιατρικά λάθη στοίχησαν τελικά τη ζωή του Γκάρφιλντ που πέθανε δύο μήνες μετά.


William_McKinley
Λίγα λεπτά πριν ο Τσόλγκος πυροβολήσει τον Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ


3. Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ: Ο 25ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών πυροβολήθηκε από τον αναρχικό Λεόν Τσόλγκος στις 6 Σεπτεμβρίου 1901, κατά τη διάρκεια παναμερικανικής έκθεσης στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Τη στιγμή που ο ΜακΚίνλεϊ χαιρετούσε από κοντά το πλήθος, ο Τσόλγκος βρήκε την ευκαιρία και τον πλησίασε. Βγάζοντας ένα όπλο που είχε κρυμμένο κάτω από ένα μαντήλι, τον πυροβόλησε δυο φορές στην κοιλιά. Ο ΜακΚίνλεϊ υπέκυψε στα τραύματά του οκτώ μέρες αργότερα και ο Τσόλγκος στάλθηκε στην ηλεκτρική καρέκλα.


John_F_Kennedy
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι λίγα λεπτά πριν από τη δολοφονία


4. «Μητέρα όλων των συνωμοσιών»: Η δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας του Τέξας αποτελεί ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια στην πολιτική ιστορία των ΗΠΑ. Ο 46χρονος Δημοκρατικός πρόεδρος πυροβολήθηκε στο κεφάλι καθώς η αυτοκινητοπομπή του διέσχιζε το κέντρο του Ντάλας. Δολοφόνος του θεωρήθηκε ο μαρξιστής Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ο οποίος έπεσε από τα πυρά του ακροδεξιού, Τζακ Ρούμπι, λίγες μέρες μετά την σύλληψή του. Η δολοφονία του JFK, του Όσβαλντ και ο θάνατος του Ρούμπυ πυροδότησαν θύελλα θεωριών συνωμοσίας.


robert_f_kennedy
Η νικητήρια ομιλία του Ρόμπερ Φ. Κένεντι στο ξενοδοχείο Ambassador λίγες στιγμές πριν από τη δολοφονία του

5. Πέντε χρόνια αργότερα: Ο αδελφός του JFK και τότε υποψήφιος για την προεδρία, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι δολοφονήθηκε στις 5 Ιουνίου 1968 στην Καλιφόρνια. Ο βασικός διεκδικητής για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο ξενοδοχείο Αμπάσαντορ του Λος Άντζελες από τον παλαιστίνιο μετανάστη Σιρχάν Σιρχάν, λίγα λεπτά μετά την εκφώνηση της νικητήριας ομιλίας του για τις προκριματικές εκλογές.