O «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» είναι ένα από τα πιο κερδοφόρα κινηματογραφικά franchise όλων των εποχών. Αυτό θα έκανε πολλούς να σκεφτούν ότι οι ηθοποιοί που έπαιξαν θα έλαβαν και μεγάλα χρηματικά ποσά. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη της η Κέιτ Μπλάνσετ, που υποδύθηκε το ξωτικό Galadriel, αποκάλυψε πόσο λίγα χρήματα έλαβε το καστ για να πρωταγωνιστήσει στις τρεις ταινίες που συγκέντρωσαν σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια στο boxoffice και έδωσαν την ώθηση για την τριλογία «The Hobbit» η οποία έφερε στο «ταμείο» επιπλέον 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η «κληρονομιά» των αγαπημένων ταινιών που εδραίωσαν ηθοποιούς όπως ο Ορλάντο Μπλουμ, ο Ελάιτζα Γουντ και ο Βίγκο Μόντερσεν έχει επίσης αμαυρωθεί από οικονομικές και νομικές διαμάχες κατά το πέρασμα τω ετών.

Άρχοντας των δαχτυλιδιών: Το να δώσουν το πράσινο φως για τρεις ταινίες ήταν τεράστιο ρίσκο

Ο Ρομπ Μίτσελ, διευθυντής κινηματογραφικών πληροφοριών της Gower Street Analytics, δήλωσε στο Business Insider ότι οι μισθοί των ηθοποιών ήταν πιθανότατα σχετικά χαμηλοί επειδή η ταινία θεωρήθηκε ρίσκο για το στούντιο και είχε επίσης πολυπληθές καστ. Η New Line Cinema δαπάνησε 281 εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή της τριλογίας, σύμφωνα με το Box Office Mojo, περίπου 514 εκατομμύρια δολάρια προσαρμοσμένα στον σημερινό πληθωρισμό.

«Για αυτούς το να δώσουν το πράσινο φως για τρεις ταινίες του Άρχοντα των δαχτυλιδιών ήταν τεράστιο ρίσκο, και ουσιαστικά όλα τα χρήματα πήγαν αποκλειστικά στη δημιουργία των ταινιών. Μπορώ επίσης να καταλάβω ότι δεν υπήρξαν τεράστιες αμοιβές για τους ηθοποιούς. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα ποσά που πληρώθηκε ο καθένας για την τριλογία».

Κέιτ Μπλάνσετ: «Πήρα κάποια δωρεάν σάντουιτς και κράτησα τα αυτιά ξωτικού. Κανείς δεν πληρώθηκε τίποτα»

Στην εκπομπή «Watch What Happens Live with Andy Cohen» τον Αύγουστο, η Μπλάνσετ δέχτηκε ερώτηση για τον μεγαλύτερο μισθό που έχει λάβει. Ο παρουσιαστής υπέθεσε ότι αυτός θα ήταν για τον ρόλο της Galadriel στον «Άρχοντα», ωστόσο η αλήθεια είναι διαφορετική.

«Πλάκα μου κάνεις; Όχι, κανείς δεν πληρώθηκε καθόλου για να κάνει αυτή την ταινία», απάντησε η ταλαντούχα ηθοποιός. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν έκανε κάποια συμφωνία με το στούντιο που θα της εξασφάλιζε ένα κομμάτι από τα κέρδη μόλις η ταινία κυκλοφορούσε.

«Όχι, η ταινία έγινε πριν αρχίσουν να υπάρχουν τέτοιες συμφωνίες. Ήθελα να δουλέψω με τον τύπου που έκανε το Braindead», είπε αναφερόμενη στον Πίτερ Τζάκσον. «Ουσιαστικά πήρα κάποια δωρεάν σάντουιτς και κράτησα τα αυτιά ξωτικού. Κανείς δεν πληρώθηκε τίποτα».

Ο Μίτσελ δήλωσε ότι οι συμφωνίες που εξασφαλίζουν χρήματα στους ηθοποιούς, πέρα από τον κανονικό τους μισθό, ήταν συνηθισμένες στο Χόλιγουντ πριν τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» παρά τα όσα ισχυρίζεται η Μπλάνσετ. Μάλιστα έφερε σαν παράδειγμα την περίπτωση του Τζακ Νίκολσον που δέχτηκε χαμηλό μισθό για να συμμετάσχει στο Batman του Τιμ Μπάρτον αλλά «έβγαλε μια περιουσία» από τη συμφωνία που είχε κάνει για να λαμβάνει μερίδιο από τα μελλοντικά κέρδη. Ανάλογη συμφωνία έχουν κάνει και οι Μπρους Γουίλις με την «Έκτη Αίσθηση» και ο Τομ Χανκς με το «Forrest Gump».

Πόσα έλαβε ο Ορλάντο Μπλουμ για να παίξει τον Λέγκολας

Κάνοντας μια αναδρομή στην καριέρα του το 2019 όταν ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «The Howard Stern Show», ο Ορλάντο Μπλουμ δήλωσε ότι η συνεργασία του με ηθοποιούς όπως ο Ίαν Μακέλεν και ο Κρίστοφερ Λι ήταν «μαγική» αλλά όπως και η Μπλάνσετ είπε ότι δεν πήρε πολλά χρήματα για την τριλογία.

Ο 22χρονος, όταν υπέγραψε την συμφωνία, Μπλουμ ρωτήθηκε για το ποσό που έλαβε και απάντησε γελώντας: «Τίποτα. Δεν πήρα τίποτα. 175 χιλιάδες δολάρια για τις τρεις ταινίες», και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ακούστε με, ήταν το μεγαλύτερο δώρο της ζωής μου. Θα το έκανα ξανά και για τα μισά χρήματα».

Ο Σον Άστιν υποδύθηκε το Χόμπιτ Σαμ, τον καλύτερο φίλο και συνοδοιπόρο του Φρόντο στο ταξίδι του για να καταστρέψει το δαχτυλίδι. Ο ηθοποιός με σημαντικό ρόλο στο franchise δήλωσε στο «Jim&Sam Show» το 2017 ότι έβγαλε περίπου 250.000 δολάρια και για τις τρεις ταινίες και στη συνέχεια αναγκάστηκε να πουλήσει το σπίτι του.

Ο Άστιν δήλωσε ότι αγόρασε ένα σπίτι με υποθήκη 250.000 δολαρίων το χρόνο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα, αλλά δεν έβγαλε αρκετά χρήματα από τις ταινίες για να μπορέσει να αντέξει οικονομικά κάτι τέτοιο. Με λίγα λόγια ο γνωστός ηθοποιός υποστήριξε ότι έλαβε περίπου 75.000 δολάρια για κάθε ταινία.

Μυστήριο το πόσα καρπώθηκε ο Eλάιτζα Γουντ

Ο κινηματογραφικός Φρόντο δεν έχει κάνει κάποια δήλωση σχετικά με τα χρήματα που έλαβε για τις τρεις ταινίες. Δεν αποκλείεται να έχει κάνει κάποια συμφωνία με την New Line Cinema και τη Warner Bros να μη δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την αμοιβή του όπως άφησε να εννοηθεί ο Άστιν το 2017.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο ηθοποιός έλαβε κάποια επιπρόσθετη αμοιβή σε αντάλλαγμα να μη δώσει λεπτομέρειες, ενώ οι εκπρόσωποι του αρνήθηκαν να κάνουν μια δήλωση όταν κλήθηκαν από το Buisness Insider.

Φήμες για τους...υψηλόμισθους Άντι Σέρκις και Ίαν Μακέλεν

Ο Άντι Σέρκις και ο Ίαν Μακέλεν φέρονται να ήταν οι πιο ακριβοπληρωμένοι ηθοποιοί του καστ, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Οι φήμες λένε ότι οι συγκεκριμένοι δυο ηθοποιοί έλαβαν μεγαλύτερες αμοιβές καθώς ήταν ήδη καταξιωμένοι στο Χόλιγουντ όταν υπέγραψαν τις σχετικές συμφωνίες.

Το 2005, ο σκηνοθέτης Πίτερ Τζάκσον προσέφυγε νομικά κατά της New Line Cinema, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να λάβει επιπλέον 100 εκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τα 3 δισεκατομμύρια που απέφερε η τριλογία. Τελικά, οι δυο πλευρές προχώρησαν σε συμβιβασμό το 2007, χωρίς να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Τζάκσον να συνεργαστεί ξανά με το στούντιο για την τριλογία «The Hobbit».

Ο Τζάκσον δεν ήταν ο μόνος που έκανε μήνυση για να λάβει περισσότερα χρήματα. Δεκαπέντε μικρότεροι ηθοποιοί και κομπάρσοι κατέθεσαν αγωγή κατά του στούντιο και, σύμφωνα με όσα είχε δηλώσει ένας από αυτούς, η συγκεκριμένη ομάδα κατέληξε σε συμβιβασμό.