Ενώπιον του εισαγγελέα του Στρατοδικείου στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε χθες η υπαξιωματικός των Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ Γεσθημανή Κουτούζογλου, η οποία συμμετείχε στο «Survivor». Σύμφωνα με πληροφορίες, η παίκτρια του παιχνιδιού επιβίωσης επέστρεψε το Σάββατο από τον Άγιο Δομίνικο εκτάκτως, έπειτα από επικοινωνία του ΓΕΣ και της παραγωγής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όταν προσγειώθηκε στην Αθήνα, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη για να δικαστεί. Είχε ήδη ξεκινήσει πειθαρχικός έλεγχος από το ΓΕΣ εις βάρος της υπαξιωματικού, η οποία υπηρετεί σε μονάδα Ειδικών Δυνάμεων στη Ρεντίνα, ώστε να διαπιστωθεί αν είχε πάρει άδεια για συμμετοχή στο «Survivor» και αν είχε αιτηθεί να μεταβεί στο εξωτερικό γι’ αυτό το λόγο.

Η 36χρονη υπαξιωματικός, όπως αποκάλυψε η «OΝ time», κατηγορείται για δύο αδικήματα: Πρώτον, ότι δεν ενημέρωσε την υπηρεσία της για τη συμμετοχή της στο «Survivor» και δεύτερον, για λιποταξία εκτός Ελλάδας. Ο εισαγγελέας του Στρατοδικείου θα διερευνήσει αν συντρέχουν λόγοι απόταξης της υπαξιωματικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις. Μέχρι να οριστεί τακτική δικάσιμος, η Γεσθημανή Κουτούζογλου θα επιστρέψει κανονικά στη μονάδα της.

Όπως όλα δείχνουν, η 36χρονη δεν είχε πάρει τις κατάλληλες άδειες κι εγκρίσεις (τουλάχιστον γραπτώς) προκειμένου να συμμετάσχει στο παιχνίδι και γι’ αυτό χθες παραπέμφθηκε στο Στρατοδικείο. Η ίδια κατηγορείται από το ΚΕΑΠ, σύμφωνα με το άρθρο 36 του στρατιωτικού ποινικού κώδικα, ότι κατά τη διάρκεια της κανονικής της άδειας πήγε στο εξωτερικό και διέμεινε σε άλλη χώρα πάνω από τρεις ημέρες χωρίς να έχει εξασφαλίσει άδεια. Η ποινή που θα αντιμετωπίσει, αν κηρυχθεί λιποτάκτης εξωτερικού, είναι κάθειρξη έως δέκα χρόνια ή φυλάκιση δύο ετών, σύμφωνα με το armyvoice.gr.

Η επιλοχίας των Ειδικών Δυνάμεων φέρεται να πήρε την κανονική άδειά της προκειμένου να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι επιβίωσης και είχε αιτηθεί άδεια άνευ αποδοχών από την 1η Οκτωβρίου 2024 και για έξι μήνες. Ωστόσο, φαίνεται να μην είχε πάρει την απαραίτητη έγκριση από το ΓΕΣ κι επίσης δεν φέρεται να ενημέρωσε ότι ακόμη και στην κανονική άδειά της θα λείπει στο εξωτερικό, ώστε να λάβει έγκριση από τους ανωτέρους της.

Οικογένεια Κουτούζογλου: Η τελική κρίση ανήκει αποκλειστικά στα αρμόδια όργανα

Παράλληλα, η δικηγόρος της οικογένειας της υπαξιωματικού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «η τελική κρίση περί της νομιμότητας των ενεργειών της ανήκει αποκλειστικά στα αρμόδια όργανα και δεν μπορεί να είναι αντικείμενο σχολιασμού από τρίτα πρόσωπα, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τα στοιχεία της υπόθεσης». Η 36χρονη καταδρομέας κατάγεται από τη Δράμα και προέρχεται από μια μεγάλη οικογένεια, καθώς έχει τρία αδέρφια. Μάλιστα, σε πρόσφατο στιγμιότυπο δήλωσε πως η μία αδερφή της είναι ΑμεΑ. Είναι υπαξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια και τα τελευταία τέσσερα χρόνια εκπαιδεύει σχολεία Ειδικών Δυνάμεων. Την ίδια ώρα, υπάρχει η εκτίμηση ότι η καταδρομέας -έχοντας δεκαεπτά χρόνια υπηρεσία και μάλιστα στις Ειδικές Δυνάμεις που μετράνε διπλά συντάξιμα- δείχνει να επιδιώκει την έξοδο από το Σώμα και ο θόρυβος γύρω από το θέμα της είναι κάτι που την ευνοεί.

Χθες το πρωί, η δικηγόρος της οικογένειας Κουτούζογλου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τα οικεία πρόσωπά της εξηγούν ότι η επί δεκαεπτά χρόνια καταδρομέας των Ειδικών Δυνάμεων έκανε νόμιμα όλες τις διαδικασίες, ώστε να ταξιδέψει στον Άγιο Δομίνικο. Η οικογένεια της 36χρονης παίκτριας ζητά να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες με την απαραίτητη εχεμύθεια.

Πάντως, στην περίπτωση του Ηλία Βαλάση, ο οποίος συμμετείχε στο πρώτο «Survivor», δεν υπήρξε πρόωρη αποχώρηση και όλα έγιναν μετά τη δρομολογημένη επιστροφή του στην Ελλάδα. Βέβαια, ο Ηλίας Βαλάσης τώρα πια είναι ηθοποιός και μάλιστα πολύ επιτυχημένος, αλλά τότε πέρασε από Ναυτοδικείο. Ήταν αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και τιμωρήθηκε για τις 55 ημέρες που παρέμεινε στη Μαλαισία, το 2003. «Όταν τελείωσε το “Survivor”, έχασα τη θέση μου στο Πολεμικό Ναυτικό» είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του.