Δεν χρειάζεται μόνο ευφυΐα και ευρηματικότητα να δημιουργήσεις κάτι νέο και καινοτόμο, πολλές φορές απαραίτητη είναι και η τύχη. Εκατοντάδες εφευρέσεις που έχουν μπει στην καθημερινότητά μας και έχουν κάνει τη ζωή μας καλύτερη έγιναν από τύχη ή… κατά λάθος. Επιστήμονες, μηχανικοί, γιατροί, μάγειρες κ.ά δημιούργησαν από… σπόντα σημαντικές εφευρέσεις που, λίγο έως πολύ, άλλαξαν την πορεία της ίδιας ανθρωπότητας.

Μπορεί όπως το έθεσε ο Πλάτωνας η επιστήμη να μην αποτελεί τίποτα περισσότερο από τη βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε και τον ρόλο της «θεάς Τύχης». Η απόδειξή βρίσκεται στην ανακάλυψη της πενικιλίνης, του φούρνου μικροκυμάτων, των κορν φλέικς και πολλών ακόμα.

Πέντε λάθη που οδήγησαν στην ανακάλυψη

penikilini

1. Πενικιλίνη:
Το 1928 ο βιολόγος Αλεξάντερ Φλέμινγκ ανακάλυψε κατά λάθος την πενικιλίνη ενώ πειραματιζόταν με διάφορες ουσίες προκειμένου να μελετήσει τη συμπεριφορά του βακτηρίου του σταφυλόκοκκου. Επιστρέφοντας από τις διακοπές, ο Φλέμινγκ παρατήρησε ότι ένα από τα δείγματά του, είχε προσβληθεί από μούχλα και πως όλα βακτήρια γύρω της είχαν καταστραφεί. Καλλιεργώντας την ίδια μούχλα ανακάλυψε πως αυτή περιείχε ένα ισχυρό αντιβιοτικό, δραστικό ενάντια σε πάρα πολλά βακτήρια.


fournos_mikrokummaton


2. Φούρνος μικροκυμάτων: Το 1945 ο μηχανικός Πέρσι Σπένσερ εργαζόταν στην εταιρεία Ρέιθιον και διεξήγαγε πειράματα με ακτινοβολία ραντάρ χρησιμοποιώντας σωλήνες κενού. Κατά τη διάρκεια ενός από τα πειράματα, ο Σπένσερ αντιλήφθηκε πως η σοκολάτα που είχε στην τσέπη του άρχισε να λιώνει ανεξήγητα. Υποψιασμένος ότι μπορεί να φταίει η ακτινοβολία, τοποθέτησε ποπ κορν στη συσκευή τα οποία αμέσως άρχισαν να «σκάνε». Μετά από μερικά ακόμη πειράματα, ο Αμερικανός μηχανικός εφηύρε τον πρώτο φούρνο μικροκυμάτων.


patatakia_ok


3. Πατατάκια: Η ιδιοτροπία ενός θαμώνα του εστιατορίου Moon’s Lake House στη Νέα Υόρκη ήταν αρκετή για να ανακαλυφθούν το 1853 τα πατατάκια. Ο σεφ Τζόρτζ Κραμ αγανακτισμένος με τη συμπεριφορά ενός πελάτη ο οποίος ισχυριζόταν ότι του σέρβιρε συνέχεια άψητες τηγανητές πατάτες, αποφάσισε να του προσφέρει κάτι άλλο. Ο σεφ ψιλοέκοψε τις πατάτες, τις τηγάνισε σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και έπειτα τις «βούτηξε» στο αλάτι, μετατρέποντάς τις στο απόλυτο σνακ.

coca_cola_ok


4. Coca Cola: Το 1886 ο φαρμακοποιός Τζον Στιθ Πέμπερτον, στην προσπάθεια του να φτιάξει ένα σκεύασμα για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου, δημιούργησε κατά λάθος το πιο δημοφιλές αναψυκτικό στον κόσμο. Αρχικά ο Πέμπερτον έφτιαξε στο εργαστήριό του ένα σιρόπι βασισμένο στο κρασί και το εκχύλισμα φύλλων κόκας. Όταν το πείραμα ολοκληρώθηκε, το πήγε σε ένα φαρμακείο και εκεί πρόσθεσαν στο μείγμα ανθρακούχο νερό. Το φαρμακείο άρχισε να το πουλά προς πέντε σεντς το ποτήρι.

corn_fleiks_ok


5. Κορν φλέικς: Η ιδέα για τα κορν φλέικς ξεκίνησε τυχαία σε ένα σανατόριο του Μίσιγκαν το 1894, όταν ο γιατρός Τζον Κέλλογκ και ο αδερφός του Γουίλ ξέχασαν μια ποσότητα βρασμένου σιταριού στην κατσαρόλα. Αφού διαπίστωσαν ότι το σιτάρι είχε μπαγιατέψει, αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε φύλλα ζύμης. Προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι αντί για φύλλα δημιούργησαν νιφάδες τις οποίες έψησαν και σέρβιραν στους ασθενείς. Το προϊόν βγήκε στην αγορά το 1906, ωστόσο τα αδέρφια τσακώθηκαν καθώς ο Γουίλ αποφάσισε να προσθέσει στις νιφάδες ζάχαρη.