Δεν είναι η πρώτη και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία φορά που το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας φιλοξενεί στους κήπους του κάποια ιδιωτική εκδήλωση. Ωστόσο, ήταν το pre-wedding dinner που αποφάσισε να διοργανώσει εκεί η πριγκίπισσα Θεοδώρα με το μέλλοντα σύζυγό της Μάθιου Κουμάρ που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων.

Το χώρο νοίκιασε η τέως βασιλική οικογένεια έναντι του ποσού των 15.000 ευρώ για αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, με την υποχρέωση να καλύψει με δικά της έξοδα τη συντήρηση των κήπων του μουσείου.

Βέβαια, οι 250 γαλοζοαίματοι καλεσμένοι του ζευγαριού δεν πρόκειται να περιφέρονται με ένα ποτήρι σαμπάνιας ανάμεσα στα μοναδικά εκθέματα του μουσείου, αφού για ανάλογες εκδηλώσεις που συχνά γίνονται στο χώρο, υπάρχει και το ξεχωριστό καφέ-εστιατόριο «ILISSIA».

Το καφέ του μουσείου συχνά προβάλλει μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, αναρτώντας πάντα και σχετικές φωτογραφίες, δεξιώσεις γάμων ή βαπτίσεων που γίνονται «στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στη σκιά του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας». Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι οι χρήστες, Έλληνες ή ξένοι, που ανεβάζουν στα social media στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον ξεχωριστό κάθε φορά στολισμό του χώρου, που ανάλογα με την περίσταση «ντύνεται» στα λευκά, στα ροζ ή τα γαλάζια.

*Διαβάστε ακόμα: Θεοδώρα Γλύξμπουργκ: Ο άνδρας που θα παντρευτεί και ο γάμος στην Ελλάδα

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4eltwfdg3a1)


Οι αντιδράσεις για το «αυτή μεγαλειότης βασίλισσα Άννα-Μαρία»

Αυτό που δημιούργησε αντιδράσεις είναι ότι η απόφαση ανέβηκε στη Διαύγεια κανονικά, αλλά η Άννα-Μαρία δεν αναφέρεται ως τέως βασίλισσα Άννα-Μαρία, αλλά ως «αυτής μεγαλειότητος βασίλισσας Άννας-Μαρίας». Ο τίτλος στο έγγραφο παραμένει αμετάφραστος από τα δανέζικα.

Σημειώνεται ότι στην απόφαση της διευθύντριας του μουσείου στις 17 Σεπτεμβρίου αναφέρεται: «Εγκρίνει την παραχώρηση χώρων του Β.Χ.Μ., την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024, έναντι του αντιτίμου των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000,00€), στη Hendes Majestaet Dronning Anne-Marie για τη διοργάνωση ιδιωτικής εκδήλωσης (δείπνο 250 ατόμων) με ζωντανή μουσική. Η διοργανώτρια αναλαμβάνει να καλύψει όλο τον αναγκαίο εξοπλισμό και προσφέρει δωρεάν συντήρηση των κήπων του ΒΧΜ (ανανέωση φυτών, επιδιορθώσεις εξοπλισμών), χωρίς επιβάρυνση του Μουσείου».

Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με το Mega, για το θέμα κατατέθηκε επερώτηση από δεκατέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν απαντήσεις από τη Λίνα Μενδώνη. «Κατατέθηκε επερώτηση στη Βουλή από δεκατέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την κ. Μενδώνη. Μέσω του εγγράφου ζητούν να μάθουν πώς συνάδει ο χαρακτήρας του μουσείου με τη δεξίωση γαλαζοαίματων και γιατί επετράπη η εκδήλωση αυτή σε ένα χώρο βαρύνουσας σημασίας», όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ.

Σημειώνεται ότι η Θεοδώρα, η μικρότερη κόρη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου και της Άννας-Μαρίας, θα παντρευτεί το απόγευμα του Σαββάτου 28 Σεπτεμβρίου τον επί χρόνια Αμερικανό σύντροφό της Μάθιου Κουμάρ, δικηγόρο από το Λος Άντζελες, στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου πριν από εξήντα χρόνια είχαν παντρευτεί και οι γονείς της νύφης. Όπως έχει γίνει μάλιστα γνωστό, θα χρησιμοποιήσουν για το μυστήριο τα Cartier βασιλικά στέφανα που φόρεσαν στο γάμο τους ο Κωνσταντίνος με την Άννα-Μαρία.

Η 41χρονη κόρη του εκλιπόντος τέως βασιλιά είναι ζευγάρι επισήμως με τον Μάθιου Κουμάρ από το Λος Άντζελες από το 2018 (είχαν αρχίσει να βγαίνουν το 2016). Αρχικά, είχαν ορίσει το γάμο τους το 2020 και μάλιστα σχεδίαζαν να παντρευτούν στις Σπέτσες, όμως αναγκάστηκαν να το αναβάλουν λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η δεύτερη αναβολή ήρθε με την απώλεια του πατέρα της τον Ιανουάριο του 2023. Τη νύφη θα συνοδεύσει στην εκκλησία ο αδελφός της Παύλος, ενώ στη γαμήλια τελετή θα χοροστατήσει ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’.