Ο Σεπτέµβριος του 1964 βρήκε την Ελλάδα σε µία εορταστική έξαρση που παρέπεµπε σε παραµύθια. Επρόκειτο να τελεστεί ο γάµος του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου µε την πριγκίπισσα της ∆ανίας, Αννα-Μαρία. Ο γάµος τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών στις 18 του µηνός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χρυσοστόµου Β'.

Η ∆ανή πριγκίπισσα είχε µόλις συµπληρώσει τα 18 της χρόνια. Αλλωστε, η συµπλήρωση από την Αννα-Μαρία του 18ου έτους της ηλικίας της είχε αποτελέσει όριο του πατέρα της Φρειδερίκου, προκειµένου να συγκατατεθεί. Για ιστορικούς λόγους να αναφέρουµε ότι ο γάµος αυτός ήταν ο δεύτερος που τελούνταν στη χώρα µε εν ενεργεία βασιλιά. Ηταν βεβαίως και ο τελευταίος. Ο άλλος γάµος που είχε τελεστεί στην Αθήνα ήταν του πατέρα του Κωνσταντίνου, του Παύλου, όταν το 1939 είχε παντρευτεί τη Φρειδερίκη του Ανόβερου.

2
O ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΜΑΞΑ, ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ


Ηταν η εποχή που τα πολιτικά πάθη δεν είχαν διεγερθεί -όπως συνέβη µερικούς µήνες αργότερα, µε ευθύνη των Ανακτόρων και εποµένως η µοναρχία δεν ήταν δυσάρεστη πολιτειακή παρέκκλιση για τον ελληνικό λαό. Αντιθέτως, την εποχή εκείνη, πριν από 60 χρόνια, η προσµονή ενός τόσο µεγαλοπρεπούς γεγονότος ερέθιζε τη φαντασία για ό,τι επρόκειτο ο λαός να παρακολουθήσει. Γι’ αυτό, άλλωστε, την ηµέρα της γαµήλιας τελετής όλοι οι δρόµοι, απ’ όπου θα περνούσε η σχετική ποµπή προς τη Μητρόπολη και τα µπαλκόνια των γύρω κτιρίων, ήταν ασφυκτικά γεµάτοι. Ο Κωνσταντίνος Β' είχε ανεβεί στον ελληνικό θρόνο λίγους µήνες πριν, καθώς ο πατέρας του, βασιλιάς Παύλος, είχε πεθάνει τον Μάρτιο του ίδιου έτους.

Το ειδύλλιο του Κωνσταντίνου και της Αννας-Μαρίας

Οι πληροφορίες της εποχής, ανάµικτες µε... υψηλό κουτσοµπολιό της Αυλής, έλεγαν ότι το ειδύλλιο του Κωνσταντίνου και της Αννας-Μαρίας είχε τις βάσεις του πέντε χρόνια πριν, όταν η Αννα-Μαρία ήταν µόλις 13 ετών... Το 1959 ο Κωνσταντίνος, διάδοχος του ελληνικού θρόνου, είχε συνοδεύσει τους γονείς του, Παύλο και Φρειδερίκη, σε επίσηµη επίσκεψή τους στη ∆ανία. Εκεί γνώρισε την Αννα-Μαρία, την οποία συνάντησε ξανά όταν αυτή είχε κλείσει τα 15, το 1961. Μάλιστα φαίνεται ότι και το ελληνικό Παλάτι έβλεπε µε καλό µάτι την ένωση αυτή των δύο οικογενειών της Ελλάδας και της ∆ανίας, γι’ αυτό άλλωστε η Αννα-Μαρία ήταν παράνυµφος στον γάµο της αδελφής του Κωνσταντίνου µε τον Χουάν Κάρλος, ινφάντη της Ισπανίας και πρίγκιπα των Αστουριών και µετέπειτα βασιλιά. Ηταν το 1962.

3

Την ίδια χρονιά ο Κωνσταντίνος έκανε πρόταση γάµου στην Αννα-Μαρία, ευρισκόµενοι και οι δύο στη Νορβηγία. Ο Κωνσταντίνος µετείχε σε αγώνες ιστιοπλοΐας, ενώ η Αννα-Μαρία ήταν εκεί για διακοπές. Ηταν επόµενο να συναντηθούν και εκεί ο Κωνσταντίνος της έκανε την πρόταση γάµου, που εκείνη αποδέχθηκε. Ενα χρόνο και κάτι µήνες πριν από τον βασιλικό γάµο -και συγκεκριµένα τον Ιανουάριο του 1963- τα Ανάκτορα της ∆ανίας είχαν ανακοινώσει τους αρραβώνες του Κωνσταντίνου µε τη ∆ανή πριγκίπισσα. Μία λεπτοµέρεια. Είχε προσδιοριστεί και η ηµεροµηνία του γάµου, για τον Ιανουάριο του 1965, πλην όµως επισπεύστηκε µερικούς µήνες, εξ αιτίας του πρόωρου θανάτου του βασιλιά Παύλου.

Οταν έφτασε η ηµεροµηνία του βασιλικού γάµου, ο Κωνσταντίνος µετέβη στη ∆ανία, στις 7 Σεπτεµβρίου, για να συνοδεύσει τη νύφη. Το ζεύγος, συνοδευόµενο από τον βασιλιά Φρειδερίκο της ∆ανίας και τη σύζυγό του βασίλισσα Ινγκριντ και τις αδελφές της Αννας-Μαρίας, πριγκίπισσες Μαργκρέτε και Μπενεντίκτε, έφτασε στην Ελλάδα διά θαλάσσης µε τη θαλαµηγό τον Ανακτόρων της ∆ανίας.

4
ΠΛΗΘΟΣ ΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ «ΓΑΛΑΖΟΑΙΜΑΤΩΝ» ΕΙΧΑΝ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


∆εκαοχτώ εστεµµένοι παρεύρεθηκαν στον βασιλικό γάμο

Εχει ενδιαφέρον πώς περιγράφει, µε σχολιογραφικό µάλιστα τρόπο, στην «Ιστορία της Σύγχρονης Ελλάδας» ο δηµοσιογράφος και ιστορικός Σόλων Γρηγοριάδης τους βασιλικούς αυτούς γάµους: «Χίλια διακόσια άτοµα παρακολούθησαν τη γαµήλια τελετή στον Μητροπολιτικό Ναό που είχε διακοσµηθεί µε 10.000 κόκκινες γλαδιόλες. ∆εκαοκτώ βασιλείς και βασίλισσες -ανάµεσά τους ο Μπωντουέν και η Φαµπιόλα του Βελγίου, ο Φουµιφόν και η Σιρικίτ της Ταϊλάνδης, ο Χουσεΐν και η Μόνα της Ιορδανίας, όλα τα σκανδιναβικά βασιλικά ζεύγη-, επτά διάδοχοι θρόνων, δύο βασιλικοί σύζυγοι, 103 πρίγκιπες και πριγκίπισσες, 20 δούκες και κόµητες παρευρίσκονταν, χωρίς όµως αυτό να ενοχλεί το κοινό που είχε συναρπαστεί από τη φαντασµαγορικότητα του γεγονότος.

7
Η 18ΧΡΟΝΗ ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ 22ΧΡΟΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

Το µυστήριο του γάµου ετέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστοµος, βοηθούµενος από τον πρωθιερέα των Ανακτόρων Ιάκωβο Κοτσώνη. Αλλά παρέστησαν στην τελετή 104 Πατριάρχες και Αρχιεπίσκοποι και Αρχιερείς της Ορθοδοξίας µε τα χρυσοΰφαντα άµφιά τους. Η καθολική εκείνη συµµετοχή των ηγετών της Ορθοδοξίας στους γάµους προσέδωσε στο γεγονός πανορθόδοξο χαρακτήρα, επειδή αυτή ήταν η επιθυµία του βασιλέως Παύλου, αλλά και διότι ο Κωνσταντίνος ήταν ο µόνος Ορθόδοξος εν ενεργεία βασιλεύς. Παράνυµφος ήταν η βασίλισσα-µητέρα Φρειδερίκη. Θα υπέθετε κανείς ότι εκείνη η ηµέρα υπήρξε σκληρή για τη θλιµµένη χήρα, που αφού έχασε τον σύζυγό της, τον οποίον χωρίς αµφιβολία ελάτρευε, τώρα έχανε και το επίσηµο προβάδισµα. Τώρα η νεαρά εκείνη ξένη (σ.σ. η Αννα-Μαρία) γινόταν η πρώτη κυρία του βασιλείου. Η Φρειδερίκη, η γυναίκα που µέχρι προ ολίγου έλαµπε και ακτινοβολούσε, ως αναµφισβήτητη κορυφή της Αυλής και της κοινωνίας, στο εξής ώφειλε να παραµερίζει µπροστά της. Η βασίλισσα αποκτούσε πολιτική οντότητα. Η βασίλισσα-µήτηρ ήταν υποτεταγµένη προς αυτήν ιεραρχικώς και καταντούσε, ντε γιούρε, τουλάχιστον πολιτικώς, σκιά.

6
44

Ο ΓΑΜΟΣ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΟΣΜΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ. ΔΕΞΙΑ, ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ» ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ


Θα έπρεπε λοιπόν να την προσβλέπει ως παρείσακτη. Και όλοι υπέθεταν ότι θα έτρεφε ψυχρότητα, αν όχι εµφανή εχθροπάθεια προς την γοητευτική νύφη. Αλλά η Φρειδερίκη διέψευσε τους πάντας. Από την πρώτη στιγµή έδειξε αληθινή στοργή και της παραστάθηκε ειλικρινώς. Μέσα στην Μητρόπολη ως παράνυµφος του ζεύγους έδειξε ακράτητη συγκίνηση. Υστερα υποκλίθηκε µπροστά στη νεαρή βασίλισσα, κοιτάζοντάς την εγκάρδια στα µάτια. Από την στιγµή εκείνη είχε τεθεί στο περιθώριο, αλλά µεταβλήθηκε σε αληθινή µητέρα για την άπειρη σύντροφο του γιού της...

Στις 11.10 ακριβώς η τελετουργία έληξε και οι νεόνυµφοι, µε την υπόκρουση των πανηγυρικών κανονιοβολισµών, επιβιβάστηκαν στην τελετουργική άµαξα, που την έσερναν έξη γκριζόλευκα άλογα. Πεντακόσιες χιλιάδες γοητευµένων ανθρώπων, τουλάχιστον, επευφήµησαν µε ανυπόκριτο ενθουσιασµό τους βασιλείς. Την ηµέρα εκείνη ο Κωνσταντίνος, τόσον αµέσως όσον και εµµέσως, χάρις στην γοητεία της συντρόφου του, φαινόταν πως είχε κερδίσει µία πολιτική µάχη...».

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»