H Μάρθα Βούρτση, μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου, έχει γράψει τη δική της λαμπρή ιστορία στο χώρο της τέχνης. Με πολλά χιλιόμετρα στο θεατρικό σανίδι και μεγάλες επιτυχίες στη μεγάλη οθόνη, η γνωστή ηθοποιός αποφάσισε τα τελευταία χρόνια να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας και να ζήσει μακριά από τη λάμψη.

Πρόσφατα, μια σπάνια φωτογραφία της Μάρθας Βούρτση τραβήχτηκε από κάποιον θαυμαστή της (Facebook /Pavlos Mpalis) και κυκλοφόρησε στα social media, προκαλώντας αίσθηση. Στη λεζάντα της ανάρτησης γράφτηκε: «Την αναγνωρίζετε; Δεν έχει αλλάξει και πολύ. Και παρότι τα χρόνια περνούν, κρατιέται πολύ καλά!». Η φωτογραφία αυτή έγινε viral, καθώς ήταν η πρώτη φορά που η ηθοποιός εμφανίστηκε έπειτα από περίπου δεκαπέντε χρόνια απουσίας.


martha_vourtsi_thaumastis

Παρότι η Μάρθα Βούρτση επέλεξε να ζήσει μακριά από τα φώτα, οι θαυμαστές της συνεχίζουν να τη θυμούνται και να την αγαπούν για τις αξέχαστες ερμηνείες της, ακόμα κι αν η ίδια έχει επιλέξει την ησυχία της απομόνωσης.

Αθηναία στην καταγωγή, γεννημένη στις 12 Οκτωβρίου του 1937, η Μάρθα Βούρτση προέρχεται από μια οικογένεια με σημαντική καλλιτεχνική παρουσία, καθώς ο πατέρας της ήταν ένας εκ των ιδρυτών της Λυρικής Σκηνής και η μητέρα της ταλαντούχα ζωγράφος. Μεγαλωμένη με αυστηρή ρωσική αγωγή, η Μάρθα Βούρτση έγινε ένα σημαντικό πρόσωπο στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου.


Μάρθα Βούρτση, μια από τις πιο εμβληματικές φιγούρες του ελληνικού κινηματογράφου και του θεάτρου

Συμμετείχε σε δραματικές ταινίες, όπως «Αυτή που δεν λύγισε», «Είναι μεγάλος ο καημός», «Απόκληροι της κοινωνίας», «Καρδιά μου, πάψε να πονάς», «Με πόνο και με δάκρυα», αλλά και σε κωμικές, όπως «Τα κίτρινα γάντια» και «Ο σκληρός άνδρας». Αρκετά χρόνια αργότερα έκανε και κάποιες εμφανίσεις στην τηλεόραση, όπως στη σειρά «Οδός Ανθέων» (1987-1988) της κρατικής τηλεόρασης, στην κωμική σειρά του Mega «Η Ελίζα και οι άλλοι», καθώς και στο σίριαλ του ίδιου καναλιού «Επτά θανάσιμες πεθερές».

Πρωταγωνιστικό ρόλο είχε επίσης στη σειρά του Mega «Ένας μήνας και κάτι», όπου υποδυόταν τη μητέρα της Άννας (σ.σ.: Ζέτα Δούκα). Επιπλέον, το 2008-2011 έπαιξε στη σειρά «Η πολυκατοικία», υποδυόμενη την Παναγιώτα Πετροχείλου. Το θεατρικό χειμώνα 2004 έπαιξε στην παράσταση «Τα δέντρα πεθαίνουν όρθια» στο Θέατρο Βεάκη.
Εμφανίστηκε επίσης στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού τον Ιούλιο του 2005 και τον Ιούνιο του 2006 στην τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Κοριολανός», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ήταν παντρεμένη με το σπουδαίο στιχουργό Ξενοφώντα Φιλέρη, που έφυγε από τη ζωή το 2014. Μετά την απώλειά του η ζωή της Μάρθας Βούρτση άλλαξε ριζικά, οδηγώντας τη στην απόφαση να αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή. Σήμερα, η διάσημη ηθοποιός περνά τις ημέρες της ακούγοντας μουσική, βλέποντας ταινίες και διαβάζοντας βιβλία, επιλέγοντας να περνά το χρόνο της με ανθρώπους που η ίδια επιθυμεί.

«Μου δόθηκαν πάρα πολλές δυνατότητες, από το θέατρο πάντα της πρόζας, να ταξιδεύω το ταξίδι της ψυχής. Τώρα έχω την οικονομική δυνατότητα, όντας συνταξιούχος, ξέρω ότι έχω το μηνιάτικο, συγκεκριμένα χρήματα τα οποία μπορούν να κρατήσουν τη ζωή αξιοπρεπώς, χωρίς να χρειάζεται να χτυπήσεις πόρτες ή να κάνεις έκπτωση στο ζητούμενό σου σαν ηθοποιός. Τώρα έχω τη δυνατότητα να επιλέγω και να ταξιδεύω πλέον για μένα την ίδια, και αν δεν είναι κάτι το οποίο με ενδιαφέρει, προτιμώ να είμαι σιωπηλή στο σπίτι μου» έχει πει μεταξύ άλλων σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά καιρούς τής έχουν γίνει αρκετές προτάσεις, όμως η ίδια επιλέγει να αρνείται ευγενικά.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime