Ύστερα από μια εντυπωσιακή σειρά από νίκες και έχοντας φτάσει ως την Αίγυπτο, ο Αλέξανδρος βρίσκεται στη Μεσοποταμία. Έτοιμος για την πλέον αποφασιστική μάχη της ζωής του. Απέναντί του η υπερδύναμη του τότε κόσμου, η Περσική Αυτοκρατορία. Έτοιμη να εκδικηθεί την ήττα της στην Ισσό.

Ο βασιλιάς Δαρείος Γ’ των Περσών, που παρακολουθούσε την πορεία του Αλέξανδρου, έχει συγκεντρώσει τεράστια στρατιωτική δύναμη από όλο το βασίλειό του. Σύμφωνα με τη μάλλον υπερβολική παράδοση του Αρριανού, 1 εκατομμύριο πεζούς και 40.000 ιππείς, το φοβερό στρατιωτικό σώμα των Αθανάτων, δρεπανηφόρα άρματα, ακόμα και οπλισμένους ελέφαντες. Ο Αλέξανδρος έχει 50.000 άνδρες, που όμως υπερτερούν κατά πολύ ποιοτικά. Διασχίζει τον Ευφράτη και τον Τίγρη. Ο Δαρείος έχει διαλέξει την καταλληλότερη θέση για την τελική αναμέτρηση: την ανοιχτή πεδιάδα στα Γαυγάμηλα. Μάλιστα, ισοπεδώνει το έδαφος για να κινούνται εύκολα τα άρματά του.

*Διαβάστε ακόμα: Ναυμαχία της Σαλαμίνας: Με ποιο τέχνασμα οδήγησε ο Θεμιστοκλής τους Πέρσες στην καταστροφή και άλλαξε τον ρου της ιστορίας


Ο Αλέξανδρος στρατοπεδεύει σε ύψωμα απέναντι από τον εχθρό. Ο στρατός του Δαρείου περιμένει παρατεταγμένος μια βραδινή αιφνιδιαστική επίθεση. Ο Αλέξανδρος όμως θέλει τίμια νίκη, παίζοντας ταυτόχρονα καλά το παιχνίδι του ψυχολογικού πολέμου.

Το μεσημέρι της 1ης Οκτωβρίου του 331 π.Χ. οι σάλπιγγες δίνουν το σύνθημα στους πολεμιστές. Η στρατιωτική ιδιοφυΐα του Αλέξανδρου έχει αλλάξει τακτική από τον Γρανικό και την Ισσό και εφαρμόζει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο. Δημιουργεί μέτωπο σε λοξή γραμμή με τη δεξιά μεριά απέναντι από το κέντρο του περσικού στρατού και τις άκρες της γραμμής καμπυλωτές προς τα πίσω. Καθώς υπερφαλαγγίζεται από τον εχθρό, διατάζει τη δεξιά πτέρυγα να αναπτυχθεί ακόμα δεξιότερα. Παρασύρει το περσικό στράτευμα προς το σημείο που δεν έχει εξομαλυνθεί και το διασπά. Τότε ο Αλέξανδρος εντοπίζει το μοιραίο κενό. Κραδαίνοντας το σπαθί του ηγείται της σπουδαιότερης επίθεσης ιππικού στην Ιστορία. Δίνει διαταγή στους ιππείς του να επιτεθούν στο κέντρο, όπου βρίσκεται ο Δαρείος.

Ο Μέγας Βασιλιάς τρέπεται σε φυγή. Ο περσικός στρατός καταρρέει αφήνοντας πίσω του ανυπολόγιστο αριθμό νεκρών. Ο Δαρείος καταφεύγει στα βάθη της Ανατολής για να ανασυγκροτήσει τον στρατό του, αλλά δολοφονείται από τον σατράπη Βήσσο. Ο Αλέξανδρος συνεχίζει να προελαύνει. Αναγνωρίζεται ως Μέγας Βασιλεύς στη Βαβυλώνα και κατακτά το μεγαλύτερο μέρος του τότε γνωστού κόσμου προς την Ανατολή μέχρι τις παρυφές της Ινδίας.