Σε άκρως σκοτεινά μονοπάτια αναγκάστηκε να βαδίσει η Ελένη Φωτιάδου, η οποία έπαιξε τη ζωή της «κορώνα γράμματα», προκειμένου να αποκαλύψει ότι η κόρη της δολοφονήθηκε.

*Διαβάστε ακόμα: Ασπασία Μπόγρη: Την πυροβόλησε στο κεφάλι ο πατέρας της, για να εκδικηθεί τη μητέρα της (Βίντεο)

Ήταν 12 Ιουνίου του 1998, όταν μια 19χρονη κοπέλα, η Εύα Φωτιάδου, εντοπίστηκε νεκρή σε μια υπό ανέγερση πολυκατοικία στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία-νεκροτομή στο άψυχο σώμα της απέδωσε τον θάνατό της σε χρήση ηρωίνης και η υπόθεση αρχειοθετήθηκε από την Αστυνομία και την Εισαγγελία.

Ωστόσο, η μητέρα της 19χρονης, Ελένη Φωτιάδου, ήξερε από την πρώτη στιγμή πως το παιδί της είχε πέσει θύμα δολοφονίας και αποφάσισε η υπόθεση να παραμείνει ανοιχτή, μέχρι να δικαιωθεί η κόρη της.

Έτσι, ξεκίνησε έναν παράτολμο αγώνα, που την οδήγησε στο να συναναστραφεί με ανθρώπους του περιθωρίου, έχοντας πλέον ως μοναδικό σκοπό της ζωής της να φτάσει στα ίχνη των ανθρώπων που δολοφόνησαν το παιδί της.


Ελένη Φωτιάδου: Οι συναναστροφές της με ανθρώπους του περιθωρίου

Η Ελένη Φωτιάδου, λίγες ημέρες μετά την κηδεία, και αφού συμβουλεύτηκε έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ, άρχισε να παριστάνει την ιερόδουλη και να συχνάζει σε στέκια τοξικομανών, καταγράφοντας με ένα κασετοφωνάκι που είχε κρυμμένο μέσα στα ρούχα της οποιαδήποτε πληροφορία θα μπορούσε να ξεδιαλύνει το μυστήριο του θανάτου της κόρης της.

Στοιχεία συγκέντρωνε παράλληλα και ο ντετέκτιβ, ο οποίος σε κάποιες σημαντικές συναντήσεις που είχε η μητέρα, ήταν σε ασφαλή απόσταση και μαγνητοσκοπούσε τα όσα γίνονταν.

Η «μάνα ντετέκτιβ», όπως ονομάστηκε από τον Τύπο της εποχής, δεν δίστασε ακόμα και να συνάψει ερωτική σχέση με έναν από τους δολοφόνους του παιδιού της, όπως αποκάλυψε η ίδια αργότερα, για να φτάσει στην αλήθεια.

Μόλις συγκέντρωσε έναν τεράστιο όγκο αποδείξεων για τη δολοφονία της κόρης της, τις κατέθεσε στον Εισαγγελέα. Έπειτα, έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία αποκάλυπτε όλα τα στοιχεία που είχε συλλέξει, προκειμένου να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα.

Σύμφωνα με τη 44χρονη μητέρα, στις 10 Ιουνίου 1998, κάποιος έμπορος ναρκωτικών πλησίασε την κόρη της την ώρα που αυτή διασκέδαζε, τη φλέρταρε και την πήγε στο διαμέρισμά του στην περιοχή της Σταυρούπολης.

Εκεί, αυτός και άλλα άτομα μαζί, τη βίασαν, την ξυλοκόπησαν άγρια, τη λήστεψαν και στη συνέχεια όταν είδαν πως δεν είχε τις αισθήσεις της, της έκαναν μια ένεση ηρωίνης και την εγκατέλειψαν να ψυχορραγεί στην υπό ανέγερση πολυκατοικία. Σημειώνεται ότι η μητέρα κατήγγειλε πως στη δολοφονία συμμετείχαν 8 άτομα, τα οποία και κατονόμασε στον Εισαγγελέα.


«Τώρα νομίζω ότι η ψυχή του παιδιού μου έχει αναπαυτεί»

Τρία χρόνια μετά τις αποκαλύψεις της Ελένης Φωτιάδου και παρότι ιατροδικαστής και αστυνομία επέμεναν στις αρχικές τους τοποθετήσεις, οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης δικαίωσαν τους ισχυρισμούς της πονεμένης μητέρας.

Με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, το σκεπτικό του οποίου βασίστηκε στις γνωματεύσεις γιατρών και πραγματογνωμόνων ιατροδικαστών, παραπέμφθηκαν να δικαστούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση τέσσερις τοξικομανείς, οι τρεις εκ των οποίων κατηγορήθηκαν ότι προηγουμένως βίασαν την άτυχη 19χρονη.

Με το ίδιο βούλευμα, παραπέμφθηκαν σε δίκη και δύο γυναίκες, με την κατηγορία ότι συνήργησαν στις δύο πράξεις.

«Τώρα νομίζω ότι η ψυχή του παιδιού μου έχει αναπαυτεί… Η δική μου ζωή σταμάτησε στις 12 Ιουνίου. Τότε που μου έφεραν το παιδί μου νεκρό. Έπρεπε όμως να παλέψω. Να το κάνω για την Εύα και την Πένυ, την άλλη 18χρονη κόρη μου, που μεγάλωσε με πολλούς κόπους. Έφτυσα αίμα ώσπου να συγκεντρώσω τα στοιχεία, αλλά είχα ορκιστεί ότι θα πληρώσει ο δολοφόνος», είπε μετά την έκδοση του βουλεύματος η Ελένη Φωτιάδου.

Σημειώνεται ότι σε πρώτο βαθμό, μετά και από την πρόταση του Εισαγγελέα της Έδρας, όλοι οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι, κατά πλειοψηφία.

Το 2004, στον δεύτερο βαθμό, ο βασικός κατηγορούμενος, κρίθηκε ένοχος για έκθεση σε κίνδυνο, με αποτέλεσμα τον θάνατο της 19χρονης Εύας και καταδικάστηκε σε 7 χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο, όλοι οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι κρίθηκαν και πάλι αθώοι.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d4gzk3rqhc8p)
@parapolitika

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η μητέρα που υποδύθηκε την ιερόδουλη και την τοξικομανή, για να αποδείξει τη δολοφονία της κόρης της #parapolitikagr #tiktokgreece #greece #crimes #crimetok #eglimata

♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr - Parapolitika.gr