Νόμπελ Ιατρικής 2024: Στους επιστήμονες Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν για την ανακάλυψη του μηχανισμού mRNA
Απονεμήθηκε σήμερα
Oι δύο επιστήμονες "ανακάλυψαν το microRNA, μια νέα κατηγορία μικροσκοπικών μορίων RNA που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση των γονιδίων
Το Νόμπελ Ιατρικής για το 2024 απονεμήθηκε σήμερα στους Βίκτορ Άμπρος και Γκάρι Ρούβκουν (Victor Ambros και Gary Ruvkun), για την ανακάλυψη του microRNA και τον ρόλο του στη μετα-μεταγραφική γονιδιακή ρύθμιση.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της Σουηδικής Ακαδημίας, οι δύο επιστήμονες "ανακάλυψαν το microRNA, μια νέα κατηγορία μικροσκοπικών μορίων RNA που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση των γονιδίων. Η πρωτοποριακή ανακάλυψή τους έγινε εργαστηριακά στο μικρό σκουλήκι C. elegans και αποκάλυψε μια εντελώς νέα αρχή γονιδιακής ρύθμισης. Αυτό αποδείχθηκε απαραίτητο για τους πολυκύτταρους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Τα MicroRNA αποδεικνύονται θεμελιωδώς σημαντικά για τον τρόπο ανάπτυξης και λειτουργίας των οργανισμών".
Η βράβευσή τους αναδεικνύει τη σημασία του mRNA, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά βραβεύονται επισήμονες με το Νόμπελ Ιατρικής που σχετίζονται με αυτή την ανακάλυψη, πέρσι για την εφαρμογή της στην παρασκευή εμβολίων και φέτος για την ίδια την ανακάλυψη.
BREAKING NEWS
— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2024
The 2024 #NobelPrize in Physiology or Medicine has been awarded to Victor Ambros and Gary Ruvkun for the discovery of microRNA and its role in post-transcriptional gene regulation. pic.twitter.com/rg3iuN6pgY
Ο Βίκτορ Άμπρος, 70 ετών, είναι Αμερικανός αναπτυξιακός βιολόγος που ανακάλυψε το πρώτο γνωστό microRNA. Είναι καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης στο Worcester της Μασαχουσέτης.
Ο Γκάρι Ρούβκουν, 72 ετών, είναι Αμερικανός μοριακός βιολόγος, ερευνητής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη.
Ποιοι το πήραν πέρσι και πάλι για το mRNA
Το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2023 είχε απονεμηθεί στους ερευνητές Καταλίν Κάρικο και Ντρου Βάισμαν για τις ανακαλύψεις τους ότι η τεχνολογία base modification στο mRNA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει την ενεργοποίηση φλεγμονωδών αντιδράσεων και να αυξήσει την παραγωγή πρωτεΐνης όταν το mRNA χορηγείται στα κύτταρα.
Το Νόμπελ Ιατρικής έχει απονεμηθεί συνολικά 114 φορές από τη θεσμοθέτηση των Βραβείων το 1901. Ο νεότερος βραβευθέντας ήταν 31 ετών ενώ ο μεγαλύτερος 87 ετών.
Με το Νόμπελ Ιατρικής ξεκινά η εβδομάδα των Νόμπελ που θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, 11/10, με το Νόμπελ Ειρήνης. Αύριο, Τρίτη, 08/11, θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Φυσικής.