avatar

Ο Εξαρχείων
Ανδρέας Μαζαράκης

Αυτοψία των Παραπολιτικών στη Ρηγίλλης: Πώς είναι σήμερα η ιστορική έδρα της N∆ που θα μετατραπεί σε luxury κατοικία με πισινά (Εικόνες)

Ενδιαφέρουσα επένδυση από µεγάλο ξενοδοχειακό όµιλο

Για δεκαετίες βρισκόταν στο επίκεντρο των εξελίξεων της κεντροδεξιάς παράταξης της χώρας, αφού µετά την ίδρυση της Ν.∆. από τον Κ. Καραµανλή αποτέλεσε την ιστορική έδρα του κόµµατος

rigillis_18_ktirio
Για δεκαετίες βρισκόταν στο επίκεντρο των εξελίξεων της κεντροδεξιάς παράταξης της χώρας, αφού µετά την ίδρυση της Ν.∆. από τον Κ. Καραµανλή αποτέλεσε την ιστορική έδρα του κόµµατος.

Ο λόγος για το νεοκλασικό κτίριο επί της Ρηγίλλης 18, από τους χώρους του οποίου πέρασαν µεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, σχεδιάστηκαν κυβερνητικά προγράµµατα, διαµορφώθηκαν πολιτικές καριέρες, εκτυλίχθηκαν ιστορικά γεγονότα και σίγουρα εξελίχθηκε η «γαλάζια» παράταξη, που κυβέρνησε πολλάκις τη χώρα.

Σήµερα, τα πολύβουα και γεµάτα από κόσµο παλαιότερα γραφεία παραµένουν άδεια και σκοτεινά, όπως φαίνεται στην αυτοψία που πραγµατοποίησε το «Secret», µε τον φωτογραφικό φακό του πριν από λίγες ηµέρες, «αναµένοντας» την έναρξη µιας ενδιαφέρουσας επένδυσης από µεγάλο ξενοδοχειακό όµιλο, που θα καταστήσει το νεοκλασικό αυτό κτίριο luxury κατοικία, µε πισίνα.

Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών/ Ιδρυµα «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου ∆ιοµήδους», έχει γίνει γνωστό ότι εκµισθώθηκε από την ξενοδοχειακή εταιρεία The Margi.

img_9865
img_9857
img_0030
img_98609

Η επένδυση από μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο μετά το «πράσινο φως» από το ΥΠ.ΠΟ.

Ο νέος σχεδιασµός, που έλαβε και το «πράσινο φως» από τις αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισµού, προβλέπει την αποκατάσταση του ακινήτου για την αλλαγή χρήσης σε κατοικία, έναντι της αρχικής πρότασης για boutique ξενοδοχείο 5 αστέρων, µε πενταώροφη προσθήκη, που δεν προχώρησε. Για την ιστορία, το κτίριο χτίστηκε ως κατοικία του πολιτικού Aλέξανδρου ∆ιοµήδη, µε την υπογραφή του αρχιτέκτονα Aναστάση Mεταξά.

img_0054
img_0060
img_9901
img_9892

Με τον θάνατο του Αλ. ∆ιοµήδη, το 1950, το ακίνητο πέρασε στη διαχείριση του κοινωφελούς ιδρύµατος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. ∆ιοµήδους», στεγάζοντας στη συνέχεια τη Βασιλική Χωροφυλακή και µετέπειτα τα γραφεία της Ν.∆. από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραµανλή µέχρι και τον Κώστα Καραµανλή τον νεότερο. Επί εποχής Σαµαρά, τα γραφεία εγκαταλείφθηκαν για λόγους οικονοµίας και µεταφέρθηκαν στη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ επί Κυριάκου Μητσοτάκη τα γραφεία της Νέας ∆ηµοκρατίας µεταφέρθηκαν στην οδό Πειραιώς.

img_9902
img_9906
img_9907

img_9910


*Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «Secret» των Παραπολιτικών