«Δεν είµαι συνηθισµένος να µιλάω βιωµατικά, καθότι έχω συνηθίσει να µιλάω κυρίως πολιτικά», είπε από το βήµα του αµφιθεάτρου στο Ιδρυµα Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. «Είµαι στην Α’ τάξη του Γυµνασίου. Μένουµε στους Αµπελόκηπους και είµαι σχετικά ένας ατίθασος έφηβος. Είναι η εποχή που ακούω πολύ heavy metal και θυµάµαι χαρακτηριστικά εκείνη την ηµέρα που µας είχε επισκεφθεί ο θείος µου. Είναι µε τους γονείς µου στο σαλόνι κι εγώ, αγενέστατος και αδιαφορώντας πλήρως, έχω βάλει στη διαπασών έναν δίσκο των Deep Purple. Ο θείος µου -φανατικός της όπερας και του πιάνου- κάνει υποµονή. Μια, δυο, τρεις... Κάποια στιγµή σηκώνεται και µου λέει: “Σε παρακαλώ, βγάλε αυτό το πράγµα!”. Αυτή ήταν η πρώτη παρατήρηση και µνήµη χαραγµένη γι’ αυτόν τον άνθρωπο, που του χρωστάω πολλά». Με αυτή τη σπάνια εξοµολόγηση και κατάθεση ψυχής άνοιξε την τιµητική εκδήλωση το βράδυ της προηγούμενης Πέµπτης, µιλώντας εκ βαθέων για τον πολυπράγµονα θείο του και πατριάρχη όλων των Βορίδηδων, όπως τον αποκαλούν, Ευτύχιο Βορίδη.

f4
Για τον Ευτύχιο Βορίδη μίλησε ο καθηγητής Καρδιολογίας Διονύσιος Κόκκινος

Για εκείνον ήταν ο άνθρωπος που όχι µόνο τον στήριξε στις σπουδές του, καθώς η οικογένειά του δεν είχε την οικονοµική δυνατότητα, αλλά και τον «περπάτησε» στη ζωή.

Οι Deep Purple, ο Βάγκνερ, η Αθηναϊκή Λέσχη και το αστείρευτο χιούμορ του πατριάρχη των Βορίδηδων

Τον θυµάται που σύχναζε στην Αθηναϊκή Λέσχη, όπου έτρωγε κάθε Παρασκευή µε τους Μολυβιάτη, Αλογοσκούφη, Ψυχάρη... Τον θαύµαζε απεριόριστα και, όπως λέει, τον ενέπνεε ως ένας άνθρωπος όχι µόνο επαγγελµατικά πετυχηµένος, αλλά και βαθιά καλλιεργηµένος, connoisseur της γαστρονοµίας, οινογνώστης, µε γούστο στο ντύσιµο και τεράστια λατρεία για τις τέχνες και τη µουσική. Εκείνος άλλωστε τον µύησε στον Βάγκνερ. «Ο θείος µου παραπέµπει σε έναν homo universalis, που σήµερα σπάνια συναντάµε», τόνισε ο υπουργός και είπε πως το χιούµορ του ήταν εξίσου ένα δυνατό στοιχείο της προσωπικότητάς του, όπως και ο σαρκασµός.

f3
Ο Άρης Γραικούσης ερμήνευσε αγαπημένα έργα του Ευτύχιου Βορίδη των Σοπέν και Ραχμάνινοφ

Από µητέρα Ηπειρώτισσα και πατέρα Μικρασιάτη, ο Ευτύχιος Βορίδης γεννήθηκε το 1925 στη Θεσσαλονίκη και έζησε 95 χρόνια. Αποφοίτησε το 1952 από την Ιατρική Σχολή Αθηνών, στην οποία εξελέγη καθηγητής Α' βαθµίδας το 1982, ενώ είχε µια εξαιρετική πορεία στο εξωτερικό, αφού τον κέρδισε η Γαλλία.

eytyxios_voridis
Ο αείμνηστος Ευτύχιος Βορίδης, τον οποίο τίμησε το Ιδρυμα Θεοχαράκη

∆ιετέλεσε, µεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, αλλά και µέλος της Γαλλικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ενώ υπηρέτησε ως διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στον «Ευαγγελισµό», στο Λαϊκό Νοσοκοµείο και στο θεραπευτήριο «Υγεία». Τιµήθηκε επανειληµµένα για το επιστηµονικό του έργο στη Γαλλία, µε αποκορύφωµα την ανάδειξή του σε αντεπιστέλλον µέλος της Ιατρικής Ακαδηµίας των Παρισίων. Υπήρξε πολύτιµος αρωγός και υποστηρικτής του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και λάτρης της µουσικής και της λυρικής τέχνης.

*Δημοσιεύθηκε στο «Secret» των «Παραπολιτικών»