Η πρόσφατη τελετή στη μνήμη της Μαίρης Χρονοπούλου ήρθε να μας θυμίσει πως οι λογαριασμοί παραμένουν ανοικτοί και οι ερωτήσεις αναπάντητες

Τα όσα συνέβησαν εκείνο το μοιραίο βράδυ, στις 2 Οκτωβρίου του 2023, στο σπίτι της στην Παιανία εξακολουθούν να βασανίζουν τους δικούς της ανθρώπους, οι οποίοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα. Το γεγονός πως δεν δόθηκαν ποτέ επαρκείς εξηγήσεις, όπως λένε, για το πώς τραυματίστηκε η ίδια εκείνο το βράδυ κατατρύχει τη συνείδησή τους. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις, ώστε να εξαφανιστούν όλες οι σκιές γύρω από το χαμό της σπουδαίας Ελληνίδας ηθοποιού.

Η «έρευνα», μάλιστα, έφερε στην επιφάνεια, όπως λένε, συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία έρχονται να ανατρέψουν το αφήγημα του ατυχήματος που επέφερε το χαμό της έπειτα από τέσσερις ημέρες. Οι φίλοι της Μαίρης Χρονοπούλου είναι πλέον σε θέση να γνωρίζουν πως υπάρχει ισχυρή πιθανότητα η 90χρονη να μην ήταν μόνη στο σπίτι της!

Ο στενός φίλος και δικηγόρος της αείμνηστης σταρ Δημήτρης Χατζημιχάλης, μιλώντας στην «ON time», περιέγραψε τα όσα γνωρίζει αναφορικά με το σκηνικό το οποίο «στήθηκε» εκείνο το μοιραίο βράδυ: «Βρέθηκε (σ.σ.: η Μαίρη) πάνω σε ένα χαλί με χτυπημένο κεφάλι. Δεν έχει εξηγηθεί ακόμη πώς τραυματίστηκε. Τα σκαλιά δεν είναι σε κοντινή απόσταση. Δεν υπήρχαν σημάδια φθοράς σε κάποιο αντικείμενο. Πώς δικαιολογείται μια πτώση από μια γυναίκα με κινητικά προβλήματα, η οποία κινείται εξαιρετικά σιγά;» σημείωσε. «Εκτιμώ πως η Μαίρη δεν ήταν μόνη της στο σπίτι της εκείνο το βράδυ» συμπλήρωσε.

Αν τα παραπάνω ευσταθούν, χωρίς καμία αμφιβολία διαμορφώνεται ένα διαφορετικό πλαίσιο ως προς τις συνθήκες που η δημοφιλής ηθοποιός τραυματίστηκε σοβαρά, για να καταλήξει τέσσερις ημέρες αργότερα στον «Ευαγγελισμό». Σύμφωνα με πληροφορίες της «ON time», τόσο η αστυνομική όσο και η δικαστική έρευνα παρουσίασαν, σε ένα βαθμό δικαιολογημένα, σημάδια… βραχυκυκλώματος στην πρώτη και πιο κρίσιμη φάση της υπόθεσης. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως στο σπίτι της 90χρονης ηθοποιού δεν πραγματοποιήθηκε αυτοψία από τα στελέχη της Ασφάλειας, καθώς εκ πρώτης όψεως όλα έδειχναν πως πρόκειται για ένα συνηθισμένο οικιακό ατύχημα. Όταν όμως η Χρονοπούλου κατέληξε, διαπιστώθηκε πως οι καταγραφές του ΕΚΑΒ δεν συμπεριλαμβάνουν το περιστατικό της διακομιδής της στον «Ευαγγελισμό» και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν ούτε οι διασώστες που ανταποκρίθηκαν στην κλήση ανάγκης, ενώ η ιατροδικαστική έκθεση χαρακτηρίζεται «ελλιπής».


Ο μάρτυρας

Η διερεύνηση του περιστατικού έχει περάσει από χίλια κύματα. Η δικογραφία έχει διανύσει ένα ασυνήθιστα μεγάλο ταξίδι, από το τοπικό αστυνομικό τμήμα στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης κ. Σέβη, από εκεί στη ΓΑΔΑ, εκ νέου στον εισαγγελέα και έπειτα στο Διαρρηκτών της ΥΔΕΖΙ. Η εισαγγελική λειτουργός κ. Νικολάου, η οποία και εξετάζει την υπόθεση, φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών για την περαιτέρω διερεύνησή της. Με συνεχείς υπομνήσεις, οι φίλοι της Μαίρης Χρονοπούλου προσπαθούν να συνδράμουν στην έρευνα μέσω της μεταφοράς κρίσιμων πληροφοριών, ενώ αρκετές είναι οι καταθέσεις που έχουν υποβληθεί τους τελευταίους μήνες. Πληροφορίες της «ON time», όμως, αναφέρουν πως σε αυτόν το νέο κύκλο καταθέσεων δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και ένα τουλάχιστον νέο πρόσωπο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για κρίσιμο μάρτυρα, ο οποίος σε ένα βαθμό μπορεί να επιβεβαιώσει πως η Μαίρη Χρονοπούλου δεν ήταν μόνη της στο σπίτι το μοιραίο βράδυ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν είναι διόλου απίθανο να προκύψει νέα έρευνα, που θα επιβεβαιώσει τους φόβους των φίλων της ηθοποιού. Αυτή θα περιλαμβάνει την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, δίνοντας τη δυνατότητα στις Αρχές να καταγράψουν σε πρώτη φάση το συνολικό αριθμό των κινητών τηλεφώνων στην περιοχή. Με δεδομένο, δε, πως η περιοχή στην οποία βρίσκεται το σπίτι της αδικοχαμένης ηθοποιού είναι αραιοκατοικημένη, δεν αποκλείεται να προκύψουν σοβαρά ευρήματα από μια τέτοια προσπάθεια.


Δύο μνημόσυνα

Ανάμεσα σε όλα αυτά, όμως, διάφορα επεισόδια έχουν οδηγήσει στη διαμόρφωση δύο «παρατάξεων» στον ευρύτερο κύκλο της αδικοχαμένης ηθοποιού. Από τη μία είναι οι φίλοι της, από την άλλη ο Κώστας Γιαννόπουλος, ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού». Οι συνθήκες διαμορφώθηκαν έπειτα από μια σειρά διαθηκών που είχε συντάξει η Μαίρη Χρονοπούλου, καθιστώντας τον οργανισμό του «Χαμόγελου» ως βασικό κληρονόμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστασιοποιημένη θέση που είχε κρατήσει ο πρόεδρος του οργανισμού μπροστά στα ερωτήματα γύρω από το θάνατο της Μαίρης Χρονοπούλου προκαλεί αντιδράσεις στην πλευρά των φίλων της ηθοποιού. Έτσι, μέσα σε αυτή την «ψυχρή» ατμόσφαιρα, το «Χαμόγελο του Παιδιού» επέλεξε να μη βρεθεί στον κύκλο των ανθρώπων της Μαίρης κατά τη διάρκεια της τέλεσης ετήσιας επιμνημόσυνης δέησης το περασμένο Σαββατοκύριακο. Αντ’ αυτού, ο Κώστας Γιαννόπουλος επέλεξε την… επανάληψη του μνημόσυνου αυτό το Σαββατοκύριακο.


Η επιθυμία της Χρονοπούλου

Οι φίλοι της Μαίρης Χρονοπούλου έχουν βρεθεί πολλές φορές σε δύσκολη θέση, καθώς, όπως ισχυρίζονται, έχουν στα χέρια τους μια σειρά από επιθυμίες της αγαπημένης τους φίλης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα για την τύχη της τέφρας της, η οποία μέχρι πρότινος… αγνοούνταν. Η αλήθεια είναι πως ο στενός της φίλος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος είναι εκείνος που κατέχει την τεφροδόχο, κάτι το οποίο ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή, όταν και του παραδόθηκε από το αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας. Ήταν άλλωστε επιθυμία της ηθοποιού να σκορπιστεί η τέφρα της στο Αιγαίο από το Σούνιο. Το «Χαμόγελο του Παιδιού», όμως, προχώρησε ένα σχέδιο δημιουργίας μουσείου προς τιμήν της Χρονοπούλου στο σπίτι της, όπου σκοπεύει να τοποθετήσει και την τέφρα της.

Πλήρως ενδεικτικά της διχογνωμίας είναι τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο Χάρης Παπαδόπουλος αναφορικά με την… τύχη της τέφρας.

Ο κ. Παπαδόπουλος παραμένει δέσμιος αφενός της επιθυμίας της αγαπημένης του φίλης, αφετέρου μιας δημόσιας δήλωσης του Κώστα Γιαννόπουλου και της Μαίρης Χρονοπούλου, κατά τη διάρκεια των 90ών γενεθλίων της, το καλοκαίρι του 2023. «Έχω την τέφρα στο σπίτι μου, την πήρα νόμιμα από τη Ριτσώνα, με την υπογραφή του διευθυντή. Όχι, δεν τη θέλω εδώ, δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά, να κρατάς τη ζωή ενός ανθρώπου! Πρέπει αυτό το πράγμα να τελειώσει. Έχω ζητήσει να συναντηθώ με το “Χαμόγελο του Παιδιού”, να δούμε αν θα γίνει αυτό που είχαν πει στη Μαίρη τότε» δήλωσε. Στη συνέχεια εξήγησε: «Στις 16 Ιουλίου του 2023, που είχαν γίνει τα γενέθλια της Μαίρης στο κτήμα με το “Χαμόγελο του Παιδιού”, μπροστά στην κάμερα της έλεγαν ότι εκεί θα γίνει μουσείο, ίδρυμα, και καλό θα είναι να έχει την τέφρα. Η Μαίρη πάντα έλεγε ότι θέλει η τέφρα της να σκορπιστεί στο Σούνιο, αυτή ήταν η επιθυμία της! Αλλά είπε ότι από τη στιγμή που θα γίνει μουσείο, να πάει εκεί. Εγώ ένιωσα ότι ήταν λίγο διστακτική και πιεσμένη. Έχω ζητήσει συνάντηση με το “Χαμόγελο του Παιδιού”, αλλά δεν μου έχουν απαντήσει. Υπάρχει μια αδιαφορία, το κτήμα έχει εγκαταλειφθεί, η μάντρα έχει πέσει» σημείωσε ο Χάρης Παπαδόπουλος.

*Δημοσιεύθηκε στην Ontime