Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου κυκλοφόρησαν τα πολυαναμενόμενα απομνημονεύματα της πρώην πρώτης κυρίας των ΗΠΑ Μελάνια Τραμπ, με τους Αμερικανούς να αδημονούν να διαβάσουν τις 256 σελίδες του «Melania», όπως τιτλοφορείται το βιβλίο, όπου η τρίτη σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ περιγράφει τη ζωή της με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για το χρίσμα, όταν ήταν στον Λευκό Οίκο, τη λατρεία της για το μονάκριβο γιο της Μπάρον, αλλά και πολλά ακόμα στιγμιότυπα από την προσωπική ζωή της.

Γεμάτο με φωτογραφίες του άλλοτε μοντέλου, το βιβλίο είναι μια ξεκάθαρη διαδρομή στη ζωή της Μελάνια, από τα παιδικά της χρόνια την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, όπου ο πατέρας της ήταν ένας εύπορος επιχειρηματίας, έως την άφιξή της στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 26 ετών, και τη ζωή της με ένα μεγιστάνα των ακινήτων που λίγα χρόνια αργότερα έγινε Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ωστόσο, στις 256 σελίδες των απομνημονευμάτων της υπάρχουν πολλά που δεν λέει για τον Λευκό Οίκο και τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ. Άλλωστε, πολλοί πρώην βοηθοί και «επίλεκτοι» του Τραμπ έχουν εμφανιστεί για να καλύψουν αυτά τα κενά. Από την άλλη, δεν περιμένει κάποιος να πληρώσει τα 40 δολάρια που αξίζει το βιβλίο για να ανακαλύψει την πολιτική διορατικότητα της Μελάνια. Αντίθετα, από τα πρώτα αποσπάσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από το βιβλίο δημιουργείται το πορτρέτο μιας γυναίκας που ήταν δίπλα σε μια πανίσχυρη προσωπικότητα -και που μπορεί να είναι ξανά- και αναδεικνύεται η ισχυρή αφοσίωσή της στο γιο, τους γονείς και το σύζυγό της.


Το μπούλινγκ

Στις σελίδες του «Melania» έκδηλη είναι η οργή της Μελάνια για τη Ρόζι Ο’Ντόνελ, πρώην παρουσιάστρια του «The View» και επί πολλά χρόνια πολέμια του συζύγου της, για ένα σχόλιο που είχε κάνει στο πρώην Twitter, το οποίο στόχευε το δεκάχρονο τότε γιο του ζεύγους Τραμπ, τον Μπάρον Τραμπ. Δύο εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016, η Ο’Ντόνελ ανέβασε στο Twitter ένα σύνδεσμο με ένα βίντεο που υποδηλώνει ότι ο Μπάρον ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. «Ήμουν τρομοκρατημένη από αυτήν τη σκληρότητα. Ήταν ξεκάθαρο για μένα ότι δεν την ενδιέφερε να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τον αυτισμό» γράφει η Μελάνια. «Ένιωσα ότι επιτέθηκε στο γιο μου επειδή δεν της άρεσε ο άντρας μου» προσθέτει. «Δεν υπάρχει τίποτα επαίσχυντο στον αυτισμό, αλλά ο Μπάρον δεν είναι αυτιστικός» αναφέρει. «Το να κάνεις μπούλινγκ σε ένα δεκάχρονο αγόρι είναι εξωφρενικό, αλλά το να το κάνεις με το αδύναμο πρόσχημα της “ευαισθητοποίησης” είναι πραγματικά αποκρουστικό» συμπληρώνει η πρώην πρώτη κυρία. Να σημειώσουμε ότι μετά τις αντιδράσεις, η Ρόζι Ο’Ντόνελ ζήτησε συγγνώμη και διέγραψε το tweet της κάποιες μέρες αργότερα.


Αίμα στη σκηνή

Η πιο δυνατή στιγμή στο «Melania» είναι ίσως η πιο έντονη και για το αμερικανικό έθνος μέχρι στιγμής φέτος: ο πυροβολισμός του Ντόναλντ Τραμπ από έναν 20χρονο ελεύθερο σκοπευτή σε προεκλογική συγκέντρωση τον περασμένο Ιούλιο στην Πενσιλβάνια.
Η Μελάνια δεν ασχολείται με το πόσο κοντά έφτασε ο Τραμπ στο θάνατο εκείνη την ημέρα. Αποτίνει όμως φόρο τιμής στον 50χρονο πυροσβέστη Κόρεϊ Κομπερατόρε, ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά στην προεκλογική συγκέντρωση, και δείχνει πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να κοιτάξουμε μακριά από την τραυματική εμπειρία. «Η αδυσώπητη επανάληψη των πλάνων της επίθεσης στις ειδήσεις ενέτεινε το άγχος μας» αναφέρει χαρακτηριστικά η πρώην πρώτη κυρία.


Ο Κάρολος

Η Μελάνια Τραμπ αναφέρεται επίσης στη σχέση της με τον Κάρολο, με τον οποίο αλληλογραφεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Η απρόσμενη φιλία μεταξύ του βασιλιά της Βρετανίας και του πρώην μοντέλου αποκαλύφθηκε σε μια κριτική των «New York Times» για τα απομνημονεύματά της. Η Μελάνια εξηγεί ότι μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Νέα Υόρκη το 2005, οι δυο τους επανασυνδέθηκαν το 2019 κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του Προέδρου τότε Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς οι δυο τους άρχισαν να ανταλλάσσουν επιστολές, το «The Daily Beast» αναφέρει ότι η κυρία Τραμπ έγραψε ότι ήταν «απόλυτα ευχαριστημένη με την επανασύνδεσή τους το 2019». «Αυτή τη φορά είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με το περιβάλλον» αναφέρει η Μελάνια. «Όταν η βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή, στείλαμε με τον Ντόναλντ μια εγκάρδια επιστολή με τα συλλυπητήριά μας» γράφει. «Δυστυχώς, η Αυτής Μεγαλειότητα δεν μπόρεσε να μας επισκεφθεί πριν από το θάνατό της το 2022, αλλά η φιλία μας με τη βασιλική οικογένεια συνεχίζεται και ανταλλάσσουμε επιστολές με το βασιλιά Κάρολο μέχρι σήμερα».

Επίσης, λέγεται ότι και ο πρώην Πρόεδρος έχει καλές σχέσεις με τη βασιλική οικογένεια, ενώ ο Κάρολος φέρεται να επικοινώνησε με επιστολή μαζί του μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Ωστόσο, ενώ οι Τραμπ φαίνεται να έχουν πολύ καλή σχέση με το βασιλιά Κάρολο, έχουν υπάρξει αντικρουόμενες αναφορές για το πώς ένιωθε η εκλιπούσα βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ για τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο.


Η άμβλωση

Στην αυτοβιογραφία της, η Μελάνια Τραμπ υπερασπίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, όπως ανέφερε σε άρθρο του ο «Guardian», την ώρα που ο σύζυγός της Ντόναλντ Τραμπ στηρίζει το δικαίωμα των αμερικανικών πολιτειών να επιβάλλουν περιορισμούς στην εθελούσια διακοπή της κύησης.
«Είναι επιτακτικό να εγγυόμαστε στις γυναίκες την αυτονομία να αποφασίζουν αν επιθυμούν να κάνουν παιδιά με βάση τις προσωπικές τους πεποιθήσεις» γράφει η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ στο «Melania». «Οι γυναίκες θα πρέπει να είναι ελεύθερες από κάθε παρέμβαση ή πίεση από την πλευρά της κυβέρνησης» υπογραμμίζει η Μελάνια Τραμπ. «Γιατί κάποιος άλλος εκτός από την ίδια τη γυναίκα θα πρέπει να έχει τη δύναμη να καθορίζει τι θα κάνει εκείνη με το σώμα της;» διερωτάται. «Το να στερεί κανείς το δικαίωμα της γυναίκας να αποφασίζει αν θέλει να διακόψει μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι το ίδιο με το να της στερεί τον έλεγχο του σώματός της. Αυτή είναι η πεποίθησή μου σε όλη την ενήλικη ζωή μου» τονίζει σε άλλο σημείο.
Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει αντίθετη άποψη και δηλώνει ότι κάθε πολιτεία θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αν θα επιβάλει περιορισμούς στις αμβλώσεις, ενώ τάσσεται υπέρ εξαιρέσεων σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή για να προστατευτεί η ζωή της μητέρας.


«Υπήρξε μια αναμφισβήτητη σπίθα»

Λίγες ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι υπερασπίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, σε αντίθεση με το σύζυγό της και υποψήφιο Πρόεδρο των ΗΠΑ, η Μελάνια Τραμπ θέλησε να αποκαλύψει σε βίντεο τους λόγους για τους οποίους ερωτεύτηκε το σύζυγό της. Στέκεται μπροστά στην κάμερα και εξομολογείται στους 2,8 εκατ. ακολούθους της γιατί ερωτεύτηκε τον Ντόναλντ Τραμπ. «Από τη στιγμή που συναντηθήκαμε με τον Ντόναλντ, υπήρξε μια αναμφισβήτητη σπίθα» λέει και συνεχίζει: «Υπάρχει κάτι σαν μαγνήτης πάνω του, η αυτοπεποίθησή του, η γοητεία του, το χιούμορ του, το όραμά του».

Όσο για το γάμο τους; «Ήταν μια πανέμορφη στιγμή, με ένα εντυπωσιακό φόρεμα που έκοβε την ανάσα, ένα τέλεια δημιουργημένο μενού από ένα διάσημο σεφ και μαγευτικά live θρύλων της μουσικής» δηλώνει.

Δημοσιεύθηκε στην Ontime