Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου στα Παραπολιτικά: ''Το 2019 διαγνώστηκα με καρκίνο του πνεύμονα''
Εξομολογήσεις
''Θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω στην Αφρική, να συμμετάσχω εθελοντικά σε μια ιεραποστολή για ανθρώπους που το έχουν ανάγκη'', δηλώνει στα ''Π'' η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου
Η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, κατάγεται από την Κατερίνη Πιερίας. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με κατεύθυνση τη Δημόσια Διοίκηση. Ασκησε μάχιμη δικηγορία επί 25 έτη, με εξειδίκευση σε θέματα Δημοσίου Δικαίου, διατηρώντας δικηγορικό γραφείο στην Κατερίνη. Τη συναντήσαμε στο γραφείο της στο υπουργείο, στην Πλατεία Κάνιγγος, και σε μια ανθρώπινη συζήτηση μας αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι πέρασε καρκίνο στον πνεύμονα. Η ίδια στέλνει ένα μήνυμα σε όσους δίνουν τη δική τους μάχη.
Είστε υφυπουργός Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα τη βιομηχανία. Εχουμε βιομηχανίες στην Ελλάδα;
Έχω επισκεφτεί δεκάδες βιομηχανίες, βιοτεχνίες και μεταποιητικές επιχειρήσεις από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης μού έκανε την τιμή να μου εμπιστευτεί το χαρτοφυλάκιο της βιομηχανίας. Αυτό που -αφοριστικάαναπαράγεται κάποιες φορές, ότι «η Ελλάδα δεν παράγει τίποτα», δεν ισχύει. Η ελληνική βιομηχανία, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά της και συνεχίζει να εξελίσσεται, διευρύνοντας το αποτύπωμά της στην ελληνική οικονομία και προσφέροντας σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Στόχος μας στο υπουργείο Ανάπτυξης είναι η περαιτέρω ενίσχυσή της μέσα από το νέο παραγωγικό μοντέλο για την οικονομία. Η χώρα διαθέτει, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία, την οποία υλοποιούμε με στόχο έως το 2030 να έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο η συμβολή της στο ΑΕΠ της χώρας.
Αν σας ρωτούσε κάποιος «γιατί να επενδύσω στην Ελλάδα;», τι θα του απαντούσατε;
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση δυναμικής ανάκαμψης. Διατηρεί ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ έχουμε και την επενδυτική βαθμίδα από σχεδόν όλους τους οίκους. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά την αύξηση των επενδύσεων, με μια σωρευτική αύξηση 41% την περίοδο 2019- 2023. Η κυβέρνηση εφαρμόζει μια συνεκτική πολιτική, η οποία συνδυάζει τους τρεις άξονες που χρειάζονται για να ενισχυθούν οι επενδύσεις: οικονομικά κίνητρα, επενδύσεις στις υποδομές και σταθερό και προβλέψιμο επενδυτικό περιβάλλον. Και θέλω να σταθώ στο τελευταίο, τονίζοντας πως παραμένουμε συνεπείς στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης. Και, φυσικά, σε μια πολιτική φιλική προς τις επιχειρήσεις, με μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Θα απαντούσα, λοιπόν, ότι η Ελλάδα, για τους λόγους αυτούς, είναι πλέον ένας σταθερός πυλώνας για επενδύσεις.
Μέσα στην έντονη καθημερινότητα της πολιτικής, τι είναι αυτό που σας δίνει ενέργεια και ισορροπία;
Το καθημερινό πρόγραμμα ενός μέλους της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα φορτωμένο και απαιτητικό, με συνεχείς συναντήσεις και υποχρεώσεις, και απαιτεί πειθαρχία και αντοχή. Παρ’ όλα αυτά, προσπαθώ -στο μέτρο του εφικτού- να επισκέπτομαι τον τόπο μου, την Πιερία, τα Σαββατοκύριακα. Η αίσθηση της προσφοράς είναι για μένα καθοριστική και η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους του τόπου μου, ανθρώπους της δουλειάς και του μόχθου, μου δίνει πάντα επιπλέον κίνητρο να προσφέρω ό,τι καλύτερο μπορώ για τη χώρα. Και, φυσικά, δεν θα μπορούσα να συνεχίζω με την ίδια αφοσίωση και τον ίδιο ενθουσιασμό χωρίς την αμέριστη υποστήριξη από τον σύζυγό μου, Θωμά Παπαδημητρίου, και τις δύο κόρες μας, που είναι για μένα πηγή δύναμης.
Από τη δικηγορία στην πολιτική. Πώς κι έτσι;
Η ενασχόλησή μου με την πολιτική ήταν μια συνειδητή επιλογή, που προέκυψε, φυσικά, από τις εμπειρίες και τα βιώματά μου. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια όπου οι πολιτικές συζητήσεις ήταν καθημερινότητα, με έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά. Από μικρή ηλικία συμμετείχα σε μαθητικά συμβούλια και αργότερα, ως φοιτήτρια, δραστηριοποιήθηκα σε πολιτικές οργανώσεις. Ωστόσο, η πρώτη μου επιλογή ήταν η μάχιμη δικηγορία, που άσκησα επί 25 έτη και με έφερε σε άμεση επαφή με τα προβλήματα των πολιτών. Στη δικηγορία, όπως και στην πολιτική, ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο. Και στις δύο περιπτώσεις καλείσαι να επιλύσεις προβλήματα και να προσφέρεις βοήθεια στον συνάνθρωπό σου. Η μετάβαση στην πολιτική, επομένως, ήταν μια φυσική εξέλιξη για εμένα, όταν οι συνθήκες ωρίμασαν.
Πώς γνωριστήκατε με τον σύζυγό σας;
Γνωριστήκαμε μέσω κοινών φίλων. Με τον δικό του, διακριτικό τρόπο, ζήτησε από τους φίλους μας να κανονίσουν να ξαναβρεθούμε. Αυτό ήταν η αρχή του κοινού μας ταξιδιού στη ζωή. Από την πρώτη μας συνάντηση ένιωσα μια έντονη σύνδεση, που δεν συναντάς συχνά - ήξερα από εκείνη τη στιγμή ότι θα πορευόμασταν μαζί. Ήταν μια σχέση που βασιζόταν στην αλληλοεκτίμηση, την κατανόηση και τη βαθιά αγάπη και έτσι συνεχίζουμε μέχρι σήμερα.
Έχετε δύο κόρες. Με τι ασχολούνται;
Η μεγαλύτερη είναι απόφοιτος Πολυτεχνείου και εργάζεται ως στέλεχος σε συμβουλευτική εταιρεία στο εξωτερικό, ενώ η μικρότερη έχει ακολουθήσει το δικηγορικό επάγγελμα.
Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής σας;
Η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου ήταν την άνοιξη του 2019, όταν, σε μια εντελώς τυχαία εξέταση, διαγνώστηκα με καρκίνο του πνεύμονα. Θυμάμαι ότι είχα συνοδεύσει την αδερφή μου για μια δική της εξέταση και, περιμένοντας τα αποτελέσματά της, αποφάσισα να κάνω κι εγώ μια ακτινογραφία, γιατί είχε περάσει καιρός από την τελευταία φορά. Ετσι, χωρίς να το περιμένω, ήρθε η διάγνωση. Οταν προκηρύχθηκαν οι εθνικές εκλογές, είχα μόλις χειρουργηθεί και ολοκληρώσει την πρώτη χημειοθεραπεία. Σε εκείνες τις στιγμές μιλάς με τον Θεό, τον εαυτό σου και καταλαβαίνεις ότι η ψυχή είναι πιο δυνατή από το σώμα.
Φοβηθήκατε για τη ζωή σας;
Μπορεί να σας προκαλέσει έκπληξη, αλλά εκείνη τη στιγμή όχι. Το σοκ της διάγνωσης και η ανάγκη να πάρω γρήγορες αποφάσεις με άφησαν χωρίς περιθώρια για σκέψεις. Ωστόσο, μετά την επέμβαση και κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών ο φόβος ήταν αναπόφευκτος. Το μυαλό ταξιδεύει, κάνεις πολλές σκέψεις για το μέλλον, για τη ζωή σου. Είναι ανθρώπινο να αισθάνεσαι ευάλωτος, να αντιλαμβάνεσαι πόσο μικροί είμαστε. Εκεί, όμως, γεννιούνται δύο δυνάμεις: η μία που σε ωθεί να συνεχίσεις, να παλέψεις, και η άλλη που σου υπενθυμίζει την εύθραυστη φύση της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτές οι στιγμές σε κάνουν να επαναπροσδιορίσεις τις προτεραιότητές σου και να εκτιμήσεις τα απλά, καθημερινά πράγματα, που ίσως θεωρούσες δεδομένα. Θέλω, λοιπόν, να στείλω το μήνυμα ότι η πρόληψη σώζει. Ο Οκτώβριος, μάλιστα, είναι ο μήνας πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού και το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», που καθιέρωσε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσφέρει δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε όλοι πως η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.
Ο αγαπημένος σας τραγουδιστής;
Ο αγαπημένος μου τραγουδιστής είναι ο Γιάννης Πάριος, αλλά για τραγούδι θα επιλέξω το «Τραγούδι της ξενιτιάς» του Μίκη Θεοδωράκη. Είναι γεμάτο συναίσθημα και νόστο, που ακτινοβολεί την ταυτότητα της Ελλάδας και αγγίζει βαθιά την ψυχή.
Έχετε κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο;
Από παιδί, όταν έβλεπα τις αφίσες της εξωτερικής ιεραποστολής της Εκκλησίας, πάντα με γέμιζε η σκέψη να βρεθώ δίπλα σε εκείνα τα παιδιά, σε μακρινούς τόπους, και να προσφέρω έστω και την ελάχιστη βοήθεια. Ηταν ένα όνειρο που με συνόδευε μεγαλώνοντας και το κρατάω ακόμη μέσα μου. Θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω στην Αφρική, να συμμετάσχω εθελοντικά σε μια ιεραποστολή και να προσφέρω ό,τι μπορώ σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»