Η μόδα αλλάζει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και μπορεί να την κατηγορούμε ότι ανακυκλώνει το παρελθόν, όμως δεν έχει σταματήσει να πειραματίζεται και να ξεσπά δημιουργικά. Να προκαλεί έναν αναπάντεχο διάλογο με τον αθλητισμό, το σινεμά, τη μουσική, το ντιζάιν, τώρα και με το διάστημα!

Ας είναι καλά η διεθνής (φυσικά) Ιταλίδα ντιζάινερ Μιούτσια Πράντα, που σχεδίασε τη στολή Axiom Extravehicular Mobility Unit, την οποία θα φορούν οι αστροναύτες της NASA όταν θα περπατήσουν στη Σελήνη το 2026, κατά τη διάρκεια της αποστολής «Artemis III».

*Διαβάστε ακόμα: Η NASA προσφέρει 2 εκατομμύρια σε όποιον μπορέσει να λύσει αυτό το πρόβλημα – Ούτε οι δικοί της επιστήμονες τα έχουν καταφέρει


«Πρόκειται για επανάσταση στον σχεδιασμό των διαστημικών στολών», δήλωσε ο Ράσελ Ράλστον, από την Axiom Space, την εταιρεία που κατασκεύασε τη στολή, κάτι σαν «τη Lamborghini των διαστημικών στολών», παρουσιάζοντάς την. Αν θέλουμε να πάρουμε μια γεύση από space διαστημική μόδα, αρκεί να δούμε την πρόσφατη επίδειξη της «κομμουνίστριας της μόδας», όπως παλιότερα αποκαλούσαν τη Μιούτσια, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στον κόσμο της υψηλής αισθητικής, επιστρατεύοντας καινοτόμα -και οικολογικά- υλικά.

Λευκή στολή. Με γκρι και κόκκινες ρίγες, προστατευτικά στα γόνατα και τους αγκώνες. Φουτουριστικό στιλ με άποψη, made in Italy. Για το διάστημα. Και για την καθημερινότητά μας; Ασημένιες φούστες με φύλλα και κομήτες, μεταλλικά φορέματα, καπέλα βγαλμένα (και) από το μέλλον. Η μόδα ανέκαθεν φλέρταρε με τις sci-fi ταινίες, επιστημονικής φαντασίας, από τα 60s, που ο εμβληματικός Αντρέ Κουρέζ και ο τιτάνιος Πάκο Ραμπάν σχεδίαζαν πατρόν για τις γυναίκες του μέλλοντος. Μια στολή αστροναύτη ούτως ή άλλως, ως κάτι μοναδικό, αποτελεί πρόκληση και συγχρόνως στοίχημα για τον καλλιτέχνη που παίρνει το πρότζεκτ επ’ ώμου: Συνδυάζει επιστήμη, τεχνική, Τέχνη, όλα σχεδιασμένα γύρω από το ανθρώπινο σώμα, που πρέπει να κινείται με άνεση.

Δεν είναι τυχαίο ότι 10 εργαζόμενοι της Prada έχουν μετακινηθεί σε θέσεις εργασίας στη SpaceX και την Boeing: Εργάστηκαν πλήρως γι’ αυτό, για τη δημιουργία της στολής, ταξιδεύοντας ανάμεσα στο Μιλάνο και το Χιούστον, στην έδρα της Axiom. Και σχολιάστηκαν θετικά από συναδέλφους και μη. Ναι, οι κόκκινες ρίγες θα φορεθούν πολύ στο διάστημα. Το 2026.

Φωτ.: AP