Αν και η Ιστορία δεν γράφεται επί υποθετικών σεναρίων, εντούτοις η πρώτη γυναίκα που βρέθηκε στο επίκεντρο των παρασκηνιακών συζητήσεων για να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ και της πρωθυπουργίας της χώρας στα µέσα της δεκαετίας του 1990 ήταν η Βάσω Παπανδρέου.

Η πάλαι ποτέ «σιδηρά κυρία» του ΠΑΣΟΚ, η οποία έφυγε από τη ζωή την Πέµπτη, σε ηλικία 80 ετών, χτυπηµένη από µια σπάνια ασθένεια, εάν οι συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές για την ίδια, το 1995 ίσως να ήταν αυτή η διάδοχος του Ανδρέα Παπανδρέου και όχι ο Κώστας Σηµίτης. Ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έζησαν από κοντά τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου επιβεβαιώνουν ακόµα και σήµερα ότι η Βάσω Παπανδρέου ήταν έτοιµη εκείνη την περίοδο για το µεγάλο άλµα, ωστόσο στο τέλος επέλεξε να βάλει πάνω απ’ όλα το συµφέρον του Κινήµατος και όχι τις προσωπικές της φιλοδοξίες.

Στο περίφηµο «δείπνο των τεσσάρων», που η ίδια οργάνωσε, µε τη συµµετοχή του Κ. Σηµίτη, του Θ. Πάγκαλου και του Π. Αυγερινού, είχε ήδη αποφασίσει, όπως και ο Θ. Πάγκαλος άλλωστε, να παραµείνει στη λίστα των «εν αναµονή αρχηγών» του Κινήµατος. «Η Βάσω είχε µαζί της την κοινωνία, αλλά ο Κ. Σηµίτης τα συστήµατα», έλεγε χαρακτηριστικά στενός της συνεργάτης στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν έθεσε η ίδια υποψηφιότητα για την αρχηγία. Πράγµατι, δύο χρόνια νωρίτερα, στις εκλογές του 1993, η Βάσω Παπανδρέου είχε σαρώσει στη Β' Αθήνας µε ένα αχτύπητο έως και σήµερα ρεκόρ ψήφων.

Πήρε περίπου 270.000 σταυρούς, προκαλώντας ανησυχία στο τότε «ιερατείο» της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά κυρίως στον γραµµατέα της Κ.Ε., Ακη Τσοχατζόπουλο. ∆ιότι αρχικώς η Β. Παπανδρέου είχε ανακοινωθεί ως υποψήφια στην Α’ Αθηνών, όπου µεσουρανούσε ο Γεώργιος Γεννηµατάς, είχε φτιάξει το πολιτικό της γραφείο στην οδό Οµήρου, απέναντι από το άγαλµα του Κολοκοτρώνη, και την τελευταία στιγµή τής τηλεφώνησε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, λέγοντας: «Αλλάζεις περιφέρεια και κατεβαίνεις στη Β’ Αθηνών». Η πανηγυρική τότε εκλογή της, σε συνδυασµό µε το ρεκόρ ψήφων που εξασφάλισε, επέφερε και παράπλευρες απώλειες στο πολιτικό σκηνικό. ∆ιότι εξαιτίας της Βάσως Παπανδρέου και της µαζικής στήριξης που έλαβε ως υποψήφια στη Β’ Αθηνών έµεινε τότε εκτός Βουλής ο ΣΥΝ µε πρόεδρο τη Μαρία ∆αµανάκη.


Το σημείωμα στον Ανδρέα Παπανδρέου

Στη Βάσω Παπανδρέου πιστώνεται η «παρένθεση» που σηµειώθηκε µε την εκλογή του Κ. Σηµίτη ανάµεσα στις προεδρίες του Ανδρέα Παπανδρέου και του γιου του, Γιώργου. Επίσης, στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ πέρασε ως η «Παπανδρέου που αµφισβήτησε τους Παπανδρέου», έχοντας για όπλο το µικρό της όνοµα και όχι το επίθετό της, όπως έγραψε εύστοχα και ο πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φ. Γεννηµατά Μανώλης Οθωνας. Είναι χαρακτηριστική και ιστορικής σηµασίας η σκηνή στην Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, όπου διασχίζει την αίθουσα του ξενοδοχείου και πηγαίνει ενώπιον του Ανδρέα Παπανδρέου, αφήνοντάς του ένα σηµείωµα, στο οποίο ζητούσε τον λόγο επί προσωπικού, µε τον ιδρυτή του Κινήµατος να κάνει µια γκριµάτσα και να σχολιάζει: «Μάλιστα». Αλλά και στην περίπτωση του Γ. Παπανδρέου ήταν αυτή που πήρε πάνω της το βάρος να αµφισβητήσει ευθέως τους χειρισµούς που έκανε όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία, οδηγώντας τη χώρα στη µέγγενη των µνηµονίων.

Η Βάσω Παπανδρέου, που όλοι περίµεναν µετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2010 να αναλάβει το υπουργείο Οικονοµικών, καθώς είχε την ευθύνη του συγκεκριµένου τοµέα όσο το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στην αξιωµατική αντιπολίτευση, βλέποντας τι ερχόταν είχε ζητήσει από τον Γ. Παπανδρέου και τον τότε «τσάρο» της ελληνικής οικονοµίας να πάρουν αµέσως µέτρα, ώστε να µην ξεφύγει η κατάσταση. Η εισήγησή της δεν εισακούστηκε, καθώς το πρώτο τρίµηνο η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου µε το γνωστό σύνθηµα «Λεφτά υπάρχουν», για να δικαιολογήσει το συγκεκριµένο αφήγηµα, έχασε χρόνο και στο τέλος η χώρα έφτασε στην πόρτα του ∆ΝΤ. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η Β. Παπανδρέου ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονοµικών Υποθέσεων της Βουλής διαδραµάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην «αποκαθήλωση» του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, ανοίγοντας τη συζήτηση για σχηµατισµό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά