Ήταν 22 Οκτωβρίου 1988, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου επέστρεψε από το Λονδίνο, μετά την επιτυχημένη επέμβαση bypass που έκανε στο νοσοκομείο Χέρφιλντ.

Φαινομενικά υγιής αλλά και λίγο αλλαγμένος, εμφανίζεται στα σκαλιά του αεροπλάνου χαιρετόντας τα πλήθη που τον περίμεναν και ενώ αρχίζει να κατεβαίνει, κάνει ένα νεύμα, που έμελλε να μείνει στην ιστορία.

Ανδρέας Παπανδρέου: Το νεύμα στη Δήμητρα Λιάνη που έμεινε στην ιστορία

Με μία χαρακτηριστική κίνηση του χεριού, καλεί τη Δήμητρα Λιάνη, τότε αεροσυνοδό της Ολυμπιακής, να τον ακολουθήσει δίπλα του.

Το στιγμιότυπο αυτό, που καταγράφηκε από τις κάμερες, αποτέλεσε την επισημοποίηση της σχέσης τους ενώ έγινε αμέσως θέμα συζήτησης σε όλη τη χώρα.

Δείτε το βίντεο:




Η κίνηση αυτή δεν ήταν απλώς προσωπική. Ήρθε σε μια κρίσιμη πολιτική στιγμή, όταν ο Παπανδρέου επέστρεφε από τη μάχη με την υγεία του και βρισκόταν ενώπιον ενός λαού που αναρωτιόταν για το πολιτικό του μέλλον.

Το κάλεσμα της Λιάνη δίπλα του ερμηνεύθηκε από κάποιους ως μια δήλωση στήριξης και σταθερότητας, παρ’ ότι οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες.

Από τη μία, υπήρξαν εκείνοι που αποδέχθηκαν τη νέα αυτή πραγματικότητα ως φυσική εξέλιξη στη ζωή του ηγέτη ενώ αρκετές γυναίκες κυρίως είδαν έναν άνδρα που στηρίζει τη σύντροφό του.

Από την άλλη, υπήρχαν έντονες επικρίσεις, τόσο για την προσωπική του επιλογή όσο και για τον τρόπο που αυτή συνδέθηκε με την πολιτική του πορεία.

Η Δήμητρα Λιάνη έγινε σύντομα μια από τις πιο πολυσυζητημένες προσωπικότητες της εποχής, και ο ρόλος της στο πλευρό του Παπανδρέου πυροδότησε συζητήσεις και διαμάχες για το κατά πόσο θα επηρέαζε την πολιτική του κατεύθυνση.

Εκείνο το νεύμα όμως δεν αφορούσε μόνο τη δημοσιοποίηση μιας σχέσης, αλλά ίσως ήταν και μια επικοινωνιακή κίνηση που ήθελε να δείξει πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν έτοιμος να αναλάβει ξανά τα ηνία της χώρας, αδιαφορώντας για τα προσωπικά σχόλια και τις κριτικές.

Η Δήμητρα Λιάνη αναφέρθηκε στο νεύμα του Ανδρέα Παπανδρέου, πριν από μερικά χρόνια:

«Ήταν μια πολύ γενναία και μεγαλειώδης κίνηση. Μια κίνηση που άλλαξε το ρου της ιστορίας σε ό, τι αφορούσε τη σχέση μας.

Μου είχε πει ότι θα βγει να χαιρετήσει και να περιμένω το σήμα του. Φαντάστηκα ότι θα ήταν κάτι διακριτικό και όχι ότι θα γυρίσει και θα κάνει αυτή την κίνηση. Δεν φοβήθηκε ποτέ. Ο άνθρωπος που φτάνει κοντά στο θάνατο, βλέπει τα πράγματα αλλιώς.

Ο Ανδρέας ήταν καθαρά ο σκηνοθέτης και ο εμπνευστής αυτής της κίνησης. Τη μεγαλειότητα αυτής της κίνησης την κατάλαβα μετά, όταν πολλές γυναίκες μού έλεγαν “μπράβο, αυτός είναι άντρας”».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-coooqon03frt)