Φώφη Γεννηματά: Τρία χρόνια από το φευγιό της "καπετάνισσας" του ΠΑΣΟΚ - Η παρακαταθήκη που άφησε πίσω της
Οι μάχες που έδωσε και οι κορυφές που κατέκτησε
Η Φώφη Γεννηματά σε όλη της τη ζωή ήταν μαχήτρια - Πάλεψε με τον καρκίνο μέχρι τέλους
Φώφη Γεννηματά: Η εσπευσμένη εισαγωγή στον «Ευαγγελισμό»
Η αντίστροφη μέτρηση για την Φώφη Γεννηματά, ξεκίνησε στις 11 Οκτωβρίου 2021 όταν και εισήχθη εσπευσμένα στον Ευαγγελισμό. Μία μέρα νωρίτερα είχε επισκεφθεί τη Ρόδο στο πλαίσιο περιοδείας προκειμένου να μιλήσει στα μέλη του κόμματος. Η κατάσταση της υγείας της είχε παρουσιάσει επιδείνωση. Παρόλα αυτά εκείνη ήταν παλικάρι και δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι θα παλέψει μέχρι τέλους και θα νικήσει τον καρκίνο. Ωστόσο μία μέρα μετά με μία ανάρτηση στα social media έκανε γνωστό ότι αποσύρεται από την προεκλογική κούρσα (τον Δεκέμβριο του 2021 θα διεξάγονταν οι εκλογές για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ).Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας μου που απαιτεί νοσηλεία και αντιμετώπιση, με υποχρεώνει να μην συμμετάσχω ως υποψήφια στην εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.
— Fofi Gennimata (@FofiGennimata) October 12, 2021
«Μου ξέφυγε ο μπαγάσας, αλλά θα τον νικήσω»
«Μου ξέφυγε πάλι ο μπαγάσας, αλλά θα τον νικήσω και αυτή τη φορά, θα τη δώσω και αυτή τη μάχη αλλά δεν μπορώ να δίνω τις μάχες όλες μαζί. Για αυτό η πολιτική θα υποχωρήσει και θα επικεντρωθώ να ξανακερδίσω τη μάχη για τη ζωή μου».Αυτά ήταν τα λόγια που είπε στους συνεργάτες και στους δικούς της ανθρώπους η Φώφη Γεννηματά στο νοσοκομείο, όπως τόνισε στις 27 Οκτωβρίου 2021, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Μανώλης Όθωνας, στενός συνεργάτης και διευθυντής του Πολιτικού της Γραφείου, λέγοντας πώς η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ήταν αποφασισμένη να δώσει αυτή τη μάχη και να την κερδίσει, καθώς δεν έδινε την αίσθηση ότι έχει «παραιτηθεί». «Τελευταία φορά συνομιλήσαμε τηλεφωνικά το Σάββατο το μεσημέρι. Της είπα θα τα πούμε την Δευτέρα, αλλά τελικά δεν τα είπαμε ξανά», σημείωσε.
Για 14 μέρες η μάχη με τον καρκίνο ήταν άνιση. Ώσπου στις 25 Οκτωβρίου η καρδιά της Φώφης Γεννηματά δεν άντεξε. «Απεβίωσε σήμερα στις 12:04 στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών», τονίζε το ιατρικο ανακοινωθέν.
Η σορός της Φώφης Γεννηματά εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 πμ στην Μητρόπολη Αθηνών. Στις 14:00 το μεσημέρι τελέτηστηκε η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και αμέσως μετά η ταφή της στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.
Η ζωή της «καπετάνισσας» της Δημοκρατικής Παράταξης
Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε στις 17 Νοέμβρη του 1964 και τα πρώτα της παιδικά χρόνια τα πέρασε στους Αμπελόκηπους. Στη συνέχεια η οικογένεια της μετακόμισε στο Χαλάνδρι. Η Φώφη Γεννηματά τέλειωσε το σχολείο στο Λύκειο της Φιλοθέης. Μεγάλωσε σε ένα πολιτικοποιημένο περιβάλλον. Άλλωστε ο πατέρας της ήταν ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ αλλά και εκ των ιδρυτών του. Όταν έφτασε η στιγμή για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο όλοι της έλεγαν να ακολουθήσει το επάγγελμα του πατέρα της.
Εκείνη όχι μόνο δεν τους άκουσε αλλά επέλεξε τη Φιλοσοφική. Όμως εισήχθη στο Πολιτικό τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών. Αμέσως δραστηριοποιείται στην ΠΑΣΠ και σε ηλικία μόλις 22 ετών παντρεύεται τον συμφοιτητή της Αλέξανδρο Ντέκα. Την ίδια περίοδο ο καρκίνος επισκέφθηκε για πρώτη φορά την οικογένειά της. Η μητέρα της Κάκια διαγνώστηκε με τη νόσο σε ηλικία 43 ετών. Δέκα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα μέσα σε λίγους μήνες βίωσε την απώλεια. Η μητέρα της και ο πατέρας της Γιώργος, νικήθηκαν από τον καρκίνο με διαφορά έξι μηνών. Η μητέρα της σε ηλικία 55 ετών και ο πατέρας της στα 56 του. Τα χρόνια πέρασαν και με πολύ κόπο η Φώφη έγινε για πρώτη φορά μητέρα ενός κοριτσιού, της Αιμιλίας.
Αργότερα η Φώφη Γεννηματά και ο Αλέξανδρος Ντέκας τράβηξαν χωριστούς δρόμους. Στις αρχές του 2000 γνώρισε και παντρεύτηκε τον οδοντίατρο Ανδρέα Τσούνη. Με τον κ. Τσούνη απέκτησαν δύο παιδιά, την Κατερίνα και τον Γιώργο. Το 2002 εκλέχθηκε στη θέση της υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς (η πρώτη γυναίκα στην ιστορία).
Το 2007 ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου της ζήτησε να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Η Φώφη Γεννηματά δέχθηκε και παραιτήθηκε από τη θέση της. Ωστόσο το άρθρο 56 του Συντάγματος λέει πως οι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν κώλυμα εκλογιμότητας για το διάστημα της θητείας τους. Ένα χρόνο αργότερα ήρθε και αυτή αντιμέτωπη με τον καρκίνο.
Το Σάββατο έγινε η διάγνωση και τη Δευτέρα υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντινάν». Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Ακολούθως εισήχθη στο Memorial και κατάφερε να νικήσει τον καρκίνο.
«Για αρκετά χρόνια ζούσα με το σκεπτικό ότι κάποια στιγμή ο καρκίνος θα χτυπήσει και τη δική μου πόρτα. Μετά, η καθημερινότητα μας ξεπέρασε, αρχίσαμε να ζούμε φυσιολογικά και το ξεχάσαμε, το βγάλαμε από τη ζωή μας. Αλλά επανήλθε και αφού επανήλθε, μάθαμε να ζούμε με αυτό. Το Σάββατο το διαπίστωσα, τη Δευτέρα χειρουργήθηκα και το επόμενο Σάββατο ήμουν σε ένα συνέδριο και μιλούσα από το βήμα», έλεγε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στην Ελεονώρα Μελέτη.
Στις 4 Οκτωβρίου 2009 το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου κέρδισε τις εκλογές και η Φώφη Γεννηματά τοποθετήθηκε ως εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο στη θέση της υφυπουργού Υγείας. Ένα χρόνο μετά ακολούθησε η θέση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας και στη συνέχεια βρέθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών ως αναπληρώτρια υπουργός (κυβέρνηση Παπαδήμου).
Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012, κατέλαβε τη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου του κόμματός της καθώς είχε εκλεγεί μόνο ο πρώτος. Ακολούθως συμμετείχε στην κυβέρνηση Σαμαρά ως αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Το 2015 και ενώ το ΠΑΣΟΚ βρισκόταν στο όριο της πολιτικής εξαΰλωσης κλήθηκε να αναλάβει τις τύχες του. Κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές συγκεντρώνοντας 51,7% και στις 30 Αυγούστου 2015, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), τη Δημοκρατική Αριστερά και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Τον Ιούλιο του 2017 η Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Στις 12 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικητής αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων. Τον Ιούλιο του 2019, το Κίνημα Αλλαγής, κατατάχθηκε ως τρίτο κόμμα στη Βουλή ενώ κράτησε την έδρα του Β3 Νότιου Τομέα.
Η παρακαταθήκη
«Θα ήθελα να θυμούνται αυτά που έχω κάνει. Να υπάρχει ο χώρος μας πιο δυνατός απ’ ό,τι τον παρέλαβα. Να μπορώ να κοιτάζω και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τους Έλληνες πολίτες στα μάτια. Να κοιτάζω κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και να ξέρω ότι αυτούς υπηρέτησα» είχε πει η Φώφη Γεννηματά. Αυτή είναι και η παρακαταθήκη που άφησε πίσω της. Άλλωστε το όραμα της ενότητας το υπηρέτησε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής της. Όλοι θα τη θυμόμαστε ως εκείνη την γυναίκα που πάλεψε σαν παλικάρι και δεν φοβήθηκε ποτέ.