Ο µυστικός πράκτορας µε το κωδικό όνοµα «D» κυκλοφορεί εδώ και χρόνια σαν ένας συνηθισµένος άνθρωπος στο Ισραήλ, χωρίς κανείς, πλην δύο-τριών ανθρώπων, να γνωρίζει την αληθινή του ταυτότητα. Στους κόλπους της «Κιντόν», της µυστικής οµάδας εκτελεστών της Μοσάντ, ο «D» είναι ένας θρύλος, ως ο άνθρωπος που εντόπισε, έγινε φίλος και τελικά ανατίναξε τον Αλί Χασάν Σαλάµε, τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για το µακελειό του Μονάχου και τον θάνατο 11 Ισραηλινών αθλητών, αυτόν που πολλοί θεωρούσαν σίγουρο διάδοχο του Γιάσερ Αραφάτ στην PLO.

Ο εκτελεστής της «Κιντόν» παραµένει «αόρατος» 45 χρόνια µετά την επιχείρηση στην καρδιά της Βηρυτού, η οποία σχεδιάστηκε µεθοδικά από τον ίδιο. Το ίδιο «αόρατοι» παραµένουν και οι πράκτορες αυτής της επίλεκτης οµάδας, που δρουν στο εξωτερικό, έχοντας αποστολή τους τις επιλεκτικές δολοφονίες εχθρών του Ισραήλ, όπου και αν βρίσκονται. Η µονάδα της «Κιντόν», η οποία στο σύνολό της περιλαµβάνει γύρω στα 75 άτοµα, επιλέγει πολύ προσεκτικά τα µέλη της. Ολοι οι υποψήφιοι οφείλουν να έχουν προϋπηρεσία στους Σαγιερέτ Ματκάλ, την πιο επίλεκτη στρατιωτική µονάδα του Ισραήλ, που αναλαµβάνει και τις πιο δύσκολες επιχειρήσεις. Ολα αυτά τα χρόνια οι πληροφορίες και τα στοιχεία για την «Κιντόν» της Μοσάντ διαρρέουν κυριολεκτικά µε το σταγονόµετρο, οι συµµετέχοντες πρέπει να διαθέτουν εµπειρία χρόνων σε ειδικές αποστολές εντός και εκτός συνόρων του Ισραήλ, ενώ η εκπαίδευσή τους στην έρηµο του Νεγκέβ διαρκεί δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμα: Ισραήλ: Νέο μακελειό στη Γάζα - Σχεδόν 100 νεκροί από βομβαρδισμό - "Φρικιαστικό πλήγμα", λένε οι ΗΠΑ

Μετά γίνονται µέλη της πιο «αόρατης» ελίτ εκτελεστών που δρα σχεδόν σε καθεστώς πλήρους αυτονοµίας, ενώ ελάχιστα επιτελικά στελέχη της Μοσάντ έχουν γνώση των συγκεκριµένων επιχειρήσεων, όπως αυτή για την εκτέλεση του Σαλάµε.

Η ιστορία του πράκτορα της «Κιντόν», µε την κωδική ονοµασία «D»

Ήταν αρχές του 1974 όταν ο πράκτορας της «Κιντόν», µε την κωδική ονοµασία «D», προσγειώθηκε στον Λίβανο µε πτήση από την Ευρώπη, ξέροντας πολύ καλά ότι έβαζε το κεφάλι του στο στόµα του λύκου. Επρεπε να γίνει η «σκιά» του Αλί Χασάν Σαλάµε, του ανθρώπου που ήταν ο εµπνευστής πίσω από τη σφαγή των Ισραηλινών αθλητών στο Μόναχο.

Η διαταγή που είχε ήταν σαφής: «Έχε τον από κοντά, ενηµέρωνέ µας συνέχεια, αλλά µη δηµιουργήσεις προσωπική επαφή µαζί του», ήταν οι εντολές του Σβι Ραµί, διοικητή της Μοσάντ. Ο «D» δεν σκόπευε να παρεκκλίνει από τις διαταγές που είχε λάβει. Κινούνταν καλυµµένος µε ψεύτικα έγγραφα και ιδιότητα και έµενε για µεγάλες χρονικές περιόδους τα επόµενα χρόνια µεταξύ ∆αµασκού και Βηρυτού.

Πριν από δύο χρόνια µίλησε για την αποστολή του σε µια τηλεοπτική εκποµπή, µε τον τίτλο «Hit List», που ασχολείται µε θέµατα κατασκοπείας, αλλά το πρόσωπό του δεν αποκαλύφθηκε για πολύ ευνόητους λόγους. Οπως αποκάλυψε, η όλη κατάσταση ήταν κάτι σαν «θετική σχιζοφρένεια», τονίζοντας ότι η κάλυψή του ήταν η νέα του ζωή: «Αν δεν την πίστευα εγώ πρώτος, δεν θα την πίστευε και ο επόµενος».

Εγκαταστάθηκε στο διεθνές ξενοδοχείο «Βηρυτός», στο οποίο ο Αλί Χασάν Σαλάµε, γνωστός µε το παρατσούκλι «Κόκκινος Πρίγκιπας», επισκεπτόταν καθηµερινά το γυµναστήριο. Μέτραγε ήδη έξι µήνες στο «Παρίσι της Ανατολής», όταν ο Σαλάµε του µίλησε πρώτος ένα απόγευµα που δεν ξέχασε ποτέ, αφού στάθηκε η αρχή για να διεισδύσει βαθιά στη ζωή του τροµοκράτη. Ενηµερώνει τον Σβι Ραµί για την επαφή και αυτός του ανάβει το πράσινο φως για να προχωρήσει τη «φιλία» του µε τον Νο 1, τότε, στόχο του Ισραήλ στην επιχείρηση «Η οργή του Θεού».

Πώς ανατίναξε τον «κολλητό» του

Ο «D» γίνεται «κολλητός» φίλος µε τον Σαλάµε, που τον προσκαλεί σε πάρτι, δεξιώσεις, δείπνα και συγκεντρώσεις, για τα οποία δίνει εκτενείς αναφορές στην Μοσάντ. Ταυτόχρονα, αρχίζει να σχεδιάζει τον τρόπο που θα εξοντώσει τον αρχηγό του «Μαύρου Σεπτέµβρη», ο οποίος τον βλέπει σχεδόν κάθε µέρα τα επόµενα χρόνια. Αρχίζει να προτείνει κάποιες από αυτές στη Μοσάντ, η οποία τον Οκτώβριο του 1978 εγκρίνει µία, αφού χάρη στον πράκτορα της Κιντόν ξέρουν το καθηµερινό δροµολόγιο που ακολουθούσε ο «Κόκκινος Πρίγκιπας» όταν έφευγε από το σπίτι του.

Μοσάντ και «Κιντόν» επιλέγουν να τοποθετήσουν ένα αυτοκίνητο µε εκρηκτικά σε µία από τις τρεις θέσεις στάθµευσης που υπήρχαν έπειτα από µια υποχρεωτική δεξιά στροφή που θα έκανε το αυτοκίνητό του. Οι Ισραηλινοί νοικιάζουν ένα διαµέρισµα σε πολυκατοικία απέναντι ακριβώς από τη θέση στάθµευσης και στέλνουν ως ενοικιάστρια την πράκτορα Ερικα Τσέιµπερς.

Αρχές Ιανουαρίου του 1979 ο «D» ταξιδεύει στην Ιορδανία και σε µυστική τοποθεσία συναντά πράκτορες της Μοσάντ που του δίνουν ένα έπιπλο, µέσα στο οποίο είχαν κρύψει τα εκρηκτικά. Επιστρέφει στη Βηρυτό και λίγες ηµέρες αργότερα καταφθάνει έτερος πράκτορας της «Κιντόν», ο οποίος θα συναρµολογήσει και θα τοποθετήσει τα εκρηκτικά στο αυτοκίνητο. Ο πυροκροτητής θα δοθεί στα χέρια της Τσέιµπερς και όχι στον «D», αν και κανείς δεν αµφέβαλλε για το αν θα το έκανε, ίσως όµως η Κιντόν δεν ήθελε να είναι ο εκτελεστής. Κανείς δεν ξέρει αν έπαιξε ρόλο η φιλία που είχε αναπτύξει µε τον Σαλάµε στην απόφαση αυτή, ούτε και ο ίδιος ρωτήθηκε στην τηλεοπτική εκποµπή αν θα πάταγε το κουµπί.

kinton

Στις 22 Ιανουαρίου 1979 δύο αυτοκίνητα -στο µπροστινό ήταν οι τέσσερις σωµατοφύλακες του Σαλάµε- έφυγαν ακολουθώντας τη διαδροµή που είχε δώσει ο «D» στη Μοσάντ. Ο ίδιος τα παρακολούθησε µέχρι να µπουν στη στροφή και τότε η Ερικα Τσέιµπερς πυροδότησε τα σχεδόν 100 κιλά εκρηκτικής ύλης, τινάζοντας τα οχήµατα στον αέρα. Οι σωµατοφύλακες σκοτώθηκαν ακαριαία και ο «κολλητός» του «D» υπέκυψε λίγη ώρα αργότερα στα βαριά τραύµατά του, στο νοσοκοµείο της Βηρυτού όπου µεταφέρθηκε βαρύτατα τραυµατισµένος.

Το Ισραήλ πήρε την κατάσταση στα χέρια του στέλνοντας τρεις εκτελεστές της «Κιντόν» στις Βρυξέλλες, οι οποίοι εισήλθαν στο κτίριο όπου διέµενε ο Καναδός, στις 22 Μαρτίου του 1990. Οταν ο Μπουλ έβαλε το κλειδί στην πόρτα του διαµερίσµατός του δέχθηκε πέντε σφαίρες στο κεφάλι και στην πλάτη από απόσταση αναπνοής. Πέθανε ακαριαία και όταν η αστυνοµία τον βρήκε, ο χαρτοφύλακάς του ήταν κλειστός και τα 20.000 δολάρια που περιείχε ανέγγιχτα, ενώ οι τρεις «αόρατοι» εκτελεστές της «Κιντόν» είχαν εγκαταλείψει ήδη την πόλη. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Φατί Σακάκι, ιδρυτής της Παλαιστινιακής Ισλαµικής Τζιχάντ (PIJ), υπεύθυνος για πολλές βοµβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ, προσγειώθηκε στη Μάλτα, κατά την επιστροφή του στη ∆αµασκό. Παρότι ταξίδευε µε ψεύτικη ταυτότητα, η «Κιντόν» ήξερε ποιος ήταν ο ο Ιµπραήµ Αλί Σαουλέ, που διανυκτέρευσε στο ξενοδοχείο «Diplomat» στη Σλιέµα της Μάλτας. Οταν εξήλθε την εποµένη το πρωί, δύο εκτελεστές της «Κιντόν» άδειασαν τα πιστόλια τους πάνω του σκοτώνοντάς τον ακαριαία, πριν εξαφανιστούν σαν φαντάσµατα.

Το χτύπηµα στη Δαµασκό

Το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου 2008 ήταν ήσυχο στη ∆αµασκό και κανείς δεν έδωσε σηµασία στον Ιµάντ Μουνίγια, αρχηγό των διεθνών επιχειρήσεων της «Χεζµπολάχ», που περπατούσε σε ένα δροµάκι. Κανείς, εκτός από µια οµάδα πρακτόρων της CIA, που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του, καθώς πήγαινε στο Mitsubishi Pajero για να επιστρέψει σπίτι του. Η «Κιντόν» και η Μοσάντ είχαν ειδοποιήσει τους Αµερικανούς για το πού βρισκόταν ο άνθρωπος που µεταξύ άλλων είχε χτυπήσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983, µε αυτοκίνητο-βόµβα.

Ο Μουνίγια δεν αντιλήφθηκε καν ότι η ρεζέρβα στο τζιπ του είχε αντικατασταθεί µε µια άλλη, η οποία περιείχε µια ειδική βόµβα που είχαν κατασκευάσει οι Αµερικανοί. Θα σκότωνε µόνο αυτόν και θα κατέστρεφε το τζιπ, χωρίς άλλες παράπλευρες απώλειες, ενώ η «Κιντόν» θα την ενεργοποιούσε µόλις το στέλεχος της «Χεζµπολάχ» θα έφτανε στο αυτοκίνητο. Οπως ανέφερε η «Washington Post» επτά χρόνια µετά το χτύπηµα, οι Αµερικανοί δοκίµασαν τη συγκεκριµένη βόµβα πάνω από 25 φορές για να είναι σίγουροι ότι δεν θα σκοτώνονταν αθώοι περαστικοί.

Η κοινή επιχείρηση εξολόθρευσής του από CIA, Μοσάντ και «Κιντόν» αποφασίστηκε αφού ΗΠΑ και Ισραήλ είχαν δεχτεί εντυπωσιακά χτυπήµατα από τον Μουνίγια. Οι Αµερικανοί, πέρα από την κατασκευή, είχαν ρόλο παρατηρητή στην επιχείρηση, µπορούσαν δηλαδή να παρατηρούν και να την ακυρώσουν, αλλά όχι να πυροδοτήσουν τη βόµβα. Οταν ήρθε η στιγµή αυτό το έκαναν πράκτορες της «Κιντόν» στο Τελ Αβίβ. Η έκρηξη κοµµάτιασε τον Μουνίγια, διέλυσε το αυτοκίνητό του και προξένησε µικρές ζηµιές σε διπλανά κτίρια, ενώ παρέµεινε µυστική µέχρι το 2015 η συνεργασία Αµερικανών και Ισραηλινών στην εξόντωσή του, η οποία σόκαρε τον αραβικό κόσµο.

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»