Τι είναι το ''θεώρημα της άπειρης μαϊμούς'': Γιατί δεν θα γίνει ποτέ πραγματικότητα, τι έδειξε νέα έρευνα
Τι αναφέρει η νέα μελέτη
To ''θεώρημα της άπειρης μαϊμούς'' έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και καιρό για να εξηγήσει τις αρχές των πιθανοτήτων και της τυχαιότητας
Τι είναι, τελικά, το «θεώρημα της άπειρης μαϊμούς»; Δύο μαθηματικοί από την Αυστραλία αμφισβήτησαν μια παλιά θεωρία, σύμφωνα με την οποία, αν δινόταν άπειρος χρόνος σε μια μαϊμού που πληκτρολογούσε σε μια γραφομηχανή, θα έγραφε τελικά το σύνολο των έργων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Αυτή η θεωρία, λοιπόν, είναι γνωστή και ως το «θεώρημα της άπειρης μαϊμούς». Μάλιστα, το πείραμα σκέψης έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και καιρό για να εξηγήσει τις αρχές των πιθανοτήτων και της τυχαιότητας.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τους ερευνητές Stephen Woodcock και Jay Falletta από το Σίδνεϊ, διαπίστωσε ότι ο χρόνος που θα χρειαζόταν ένας πίθηκος, για να αναπαράγει όλα τα έργα, τα σονέτα και τα ποιήματα του Σαίξπηρ θα ήταν μεγαλύτερος από τη διάρκεια ζωής του σύμπαντός μας.
Διαβάστε ακόμα: Αυστραλία: ''Τσάκωσε'' τη σύζυγό του να κάνει σεξ με τον αδελφό του μπροστά στη μητέρα τους - Τους χτύπησε με φτυάρι
«Θεώρημα της άπειρης μαϊμούς»: Αν και μαθηματικά αληθές, είναι «παραπλανητικό»
Γεγονός που σημαίνει ότι, αν και μαθηματικά αληθές, το θεώρημα είναι «παραπλανητικό», λένε οι ίδιοι.
Παράλληλα, εκτός από την εξέταση των ικανοτήτων ενός μόνο πιθήκου, η μελέτη έκανε επίσης μια σειρά υπολογισμών με βάση τον σημερινό παγκόσμιο πληθυσμό των χιμπατζήδων, ο οποίος είναι περίπου 200.000.
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι ακόμη και αν κάθε χιμπατζής στον κόσμο επιστρατευόταν και ήταν σε θέση να πληκτρολογήσει με ρυθμό ένα πλήκτρο ανά δευτερόλεπτο μέχρι το τέλος του σύμπαντος, δεν θα πλησίαζαν ούτε κατά διάνοια να δακτυλογραφήσουν τα έργα του Σαίξπηρ.
Υπάρχει 5% πιθανότητα ένας χιμπατζής να μπορέσει να πληκτρολογήσει επιτυχώς τη λέξη «μπανάνες» κατά τη διάρκεια της ζωής του. Και η πιθανότητα ένας χιμπατζής να συντάξει επιτυχώς μια τυχαία πρόταση, όπως «είμαι χιμπατζής, άρα υπάρχω», είναι ακόμη πιο μικρή, σύμφωνα με την έρευνα.