Βασίλισσα Καμίλα: Συμμετέχει σε ντοκιμαντέρ για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας
"Θέλω απλώς να κάνω κάτι για αυτό"
Η βασίλισσα Καμίλα παρουσίασε στο Παλάτι του Μπάκιγχαν τη νέα της ταινία με θέμα την ενδοοικογενειακή βία: "Her Majesty The Queen: Behind Closed Doors"
Αναλυτικότερα, η βασίλισσα Καμίλα πρόβαλε εχθές στα βασιλικά ανάκτορα μία νέα ταινία που ονομάζεται «Her Majesty The Queen: Behind Closed Doors» η οποία παρουσιάζει την ίδια να μιλά σε επιζώντες κακοποίησης, που είναι βασική προτεραιότητα του έργου της ως σύζυγος του μονάρχη. Μέσα σε 90 λεπτά, αφηγείται την ιστορία έξι γυναικών που έχουν υποστεί κακοποίηση, με το ντοκιμαντέρ να περιλαμβάνει επίσης συνεντεύξεις με την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, τη Σέρι Μπλερ, την Έλεν Μίρεν και τον ηθοποιό Πάτρικ Στιούαρτ, πρεσβευτή της φιλανθρωπικής οργάνωσης Refuge.
View this post on Instagram
Βασίλισσα Καμίλα: Συναντά γυναίκες και οικογένειές που έχουν βιώσει κακοποίηση
Αποτελεί γεγονός πως η Καμίλα εργάζεται εδώ και χρόνια για να σπάσει το ταμπού σχετικά με το θέμα της ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Ειδικότερα στο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει την ενσυναίσθησή της όταν συναντά γυναίκες και τις οικογένειές τους που έχουν βιώσει κακοποίηση και δείχνει ότι κατανοεί βαθιά το θέμα και την κρατική βοήθεια που απαιτείται για τις γυναίκες και τα κορίτσια.
Ένας στους πέντε ενήλικες (και το ένα τέταρτο όλων των γυναικών) στο Ηνωμένο Βασίλειο πέφτουν θύματα κακοποίησης στη διάρκεια της ζωής τους και υπολογίζεται ότι περίπου τρεις γυναίκες αυτοκτονούν ως αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας κάθε εβδομάδα.
Στο ντοκιμαντέρ η Καμίλα αναφέρει πως «ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για την κακοποίηση δεν είναι οι μώλωπες και τα μαύρα μάτια, που δυστυχώς βλέπετε, μέσω της βίας, είναι κάτι που σέρνεται πολύ αργά και, πολύ συχνά, καταλήγει στη δολοφονία γυναικών», τονίζοντας πως «συναντάς κάποιον, νομίζεις ότι είναι υπέροχος και ελκυστικός και σε αγαπάει… και μετά, λίγο-λίγο, αρχίζει να σε υπονομεύει. Σου στερεί τους φίλους σου, σου στερεί την οικογένειά σου… και μετά όταν αρχίζεις να το αμφισβητείς… αυτοί οι άνθρωποι γίνονται πολύ βίαιοι».
Παράλληλα, για τους σκοπούς του ντοκιμαντερ η Καμίλα συναντήθηκε με την Νταϊάνα Πάρκς, της οποίας η κόρη, Τζοάνα Σίμπσον, σκοτώθηκε από τον εν διαστάσει σύζυγό της και δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι τόσο δυνατή, γιατί δεν θα μπορούσαν πολλοί άνθρωποι να επιβιώσουν από τον θάνατο της κόρης τους. Την θαυμάζω περισσότερο από όσο μπορούν να εκφράσουν τα λογια».
Στην παρουσίαση της ταινίας παραβρέθηκε και η Χέτι Νάντον, φίλη της Τζοάνα Σίμπσον και πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Refuge, η οποία σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους ανέφερε για τη βασίλισσα πως «πρώτον, με κάθε επιζώντα που μιλάει, δεν έχει να κάνει με τις κάμερες. Το κάνει ιδιωτικά γιατί νοιάζεται πραγματικά και θέλει ο συνομιλητής της να νιώθει άνετα. (...) Τους βοηθά να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να κρατήσουν το κεφάλι τους ψηλά, δεν χρειάζεται να ντρέπονται. Όλα αυτά είναι μέρος της ίασης. Αυτές οι γυναίκες έχουν μερικές φορές περάσει από δεκαετίες που τις έκαναν να νιώθουν εντελώς άχρηστες. Έτσι, μόνο η συνάντηση με τη βασίλισσα και η συζήτηση για το τι συνέβη είναι μέρος του ταξιδιού. Και τους πηγαίνει πιο μακριά με στόχο να νιώσουν πραγματική αυτοεκτίμηση και αξία».
Επιπλέον, ο σκηνοθέτης της ταινίας ακολουθεί τη βασίλισσα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε μια μικρή δεξίωση για μια ομάδα επιζώντων που λένε επίσης την ιστορία τους στο ντοκιμαντέρ. Μία από αυτές ήταν η Ρεχέμα Μουτάμια, η πρώτη μαύρη «Μις Αγγλία» της Βρετανίας το 2021, η οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό για να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση του κοινού.
«Μην κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, θα πάρει πολύ, πολύ καιρό, γιατί συνεχίζεται από πάντα. Συνεχίζεται από τότε που ξεκίνησε ο χρόνος. Αλλά νομίζω ότι αν κοιτάξετε τα βήματα που έχουμε κάνει από τις παλιές κακές μέρες, έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι να μην μπορώ πια», ακούγεται να λέει στο ντοκιμαντέρ η Καμίλα.
Το έργο για την ευαισθητοποίηση του κοινού
Είναι γνωστό πως η βασίλισσα Καμίλα υποστηρίζει εδώ και καιρό τους επιζώντες βίας και στο πρόσφατο ταξίδι της στην Αυστραλία και τη Σαμόα μαζί με τον Βασιλιά Κάρολο συμμετείχε σε μια συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία για να ενημερωθεί για το τι γίνεται στη χώρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Αργότερα, στη Σαμόα πραγματοποίησε ομιλία σε αναγνώριση των προσπαθειών της Κοινοπολιτείας για τον τερματισμό της έμφυλης βίας στις 24 Οκτωβρίου και την επόμενη μέρα άνοιξε το Προσχολικό Σχολείο Ελπίδας Queen Camilla καθώς η Ομάδα Υποστήριξης Θυμάτων της Σαμόα συνεχίζει την αποστολή της στο ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των νέων σχετικά με την πρόληψη της βίας.
Στο τρέιλερ για το ντοκιμαντέρ της, που κυκλοφόρησε στα social media την 1η Νοεμβρίου η Βασίλισσα απεικονίζεται να λέει «θέλω απλώς να κάνω κάτι για αυτό» και προσθέτει αργότερα στο βίντεο «με αποφασιστικότητα και θάρρος, θα τα καταφέρουμε».
Εκπρόσωπος του παλατιού δήλωσε πως «Αν η Αυτού Μεγαλειότης είχε μια φιλοδοξία για αυτό το ντοκιμαντέρ, δεν είναι να καταλάβουν οι θεατές λίγο περισσότερα για εκείνη και τη δουλειά της, αλλά είναι ευχή αυτό το ντοκιμαντέρ να προκαλέσει συζητήσεις σε σπίτια, σχολεία και χώρους εργασίας σε όλη τη χώρα».