Βαρδής Βαρδινογιάννης: "Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και η μπάλα βρήκε στο δοκάρι" - Η απόπειρα δολοφονίας του από την "17 Νοέμβρη" που σόκαρε
Στις 20 Νοεμβρίου 1990
"Εγώ τη γλίτωσα, αλλά δεν τη γλίτωσαν οι άλλοι, ούτε ο Μπακογιάννης ούτε οι άλλοι τη γλίτωσαν", είχε πει ο Βαρδής Βαρδινογιάννης στη δίκη της "17 Νοέμβρη"
Το Μitshubishi Galant ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και μέσα σ’ αυτό υπήρχαν τρεις αντιαρματικές ρουκέτες, που τοποθετημένες σε ισάριθμες αυτοσχέδιες τρύπες καμουφλαρισμένες με στόκο που είχαν ανοίξει στις αριστερές πόρτες του οι δράστες. Τη στιγμή που το «τανκ» του Βαρδινογιάννη ήταν ακριβώς στο ίδιο ύψος πυροδοτήθηκε με τηλεχειρισμό η έκρηξη και ακολούθησαν οι ρουκέτες μαζί με τους σωλήνες τους.
Η θωρακισμένη Mercedes άντεξε το ωστικό κύμα. Μάλιστα η μία ρουκέτα χτύπησε στην πίσω αριστερή πλευρά του προφυλακτήρα, πάνω από το ρεζερβουάρ της, η δεύτερη βρέθηκε αργότερα άθικτη κάτω από το αυτοκίνητο ενώ η τρίτη εκσφενδονίστηκε σε απόσταση περίπου πενήντα μέτρων και καρφώθηκε στη βεράντα ενός διώροφου σπιτιού όπου και εξερράγη. Ήταν η μοναδική, διότι όπως εξήγησαν αργότερα οι πυροτεχνουργοί, οι ρουκέτες για να εκραγούν πρέπει να διανύσουν απόσταση τουλάχιστον είκοσι μέτρων. Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες ρουκέτες ήταν εκείνες των 2,36 και 3,4 ιντσών που εκλάπησαν τη νύχτα των Χριστουγέννων του 1989 από το στρατόπεδο Συκουρίου στη Λάρισα.
Γύρω από την πλατεία Διλβόη και σε ακτίνα 100 μέτρων εκσφενδονίστηκαν κομμάτια του Galant ενώ ο ουρανός του εκτινάχτηκε και «κάθισε» στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας. Ένα άλλο τμήμα του πέρασε πάνω από τα καλώδια της ΔΕΗ και κατέστρεψε μια κολόνα, ένα τρίτο χώθηκε στον κορμό ενός παρακείμενου ευκαλύπτου σε απόσταση περίπου σαράντα μέτρων από το σημείο της έκρηξης. Δεκάδες σπίτια και μαγαζιά υπέστησαν ζημιές ενώ οι κάτοικοι της περιοχής είχαν βγει στους δρόμους τρομοκρατημένοι. Στο σημείο της επίθεσης έφτασαν άμεσα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αλλά οι άγνωστοι δράστες είχαν καταφέρει να διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.
Λίγα λεπτά μετά έσπευσαν οι (τότε) Υπαρχηγός της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Κώστας Τασάκος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αστυνομίας Αττικής, Υποστράτηγος Σίμων Παπαδογεώργος, ο Διευθυντής της Κρατικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, Υποστράτηγος Χρηστός Μουτσώκος, Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, συνεργεία της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, πυροτεχνουργοί, λίγο αργότερα και ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Βασιλειάδης. Στο μεταξύ είχε ενημερωθεί ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Παπανδρέου.
«Μας την πέσανε»
Τα πρώτα λόγια του Βαρδή Βαρδινογιάννη μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του ήταν «μας την πέσανε». Με παρομοιώδη ψυχραιμία και συνοδεύομενος από την ασφάλειά του κατευθύνθηκε σε ένα περίπτερο και κάλεσε την οικογένειά του. Λίγα λεπτά αργότερα έφτασε στο σημείο μία Mercedes στην οποία βρισκόταν στη θέση του οδηγού ο αδερφός του Γιώργος, γνωστός με το προσωνύμιο «καπετάνιος». Μαζί του βρισκόταν η σύζυγός του Αγάπη. Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης κάθισε στη θέση του συνοδηγού και το αυτοκίνητο κατευθύνθηκε στο Σύνταγμα όπου βρισκόταν το στρατηγείο των επιχειρήσεων της οικογένειας.Σημειώνεται ότι η «17 Νοέμβρη» είχε ως στόχο της τον Βαρδή Βαρδινογιάννη. Μάλιστα είχε αναφερθεί σε αυτόν ονομαστικά όπως επίσης και σε άλλα πρόσωπα όπως τον Μίνωα Κυριακού, τον Αριστείδη Αλαφούζο, τον τότε Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Δημ. Γερμίδη, τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Μιλτιάδη Έβερτ και τον Σπύρο Λάτση.
Όταν έφτασε στο στρατηγείο της Καραγεώργη Σερβίας εκεί βρίσκονταν δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία. Δεν έκανε καμία δήλωση παρά μόνο περιορίστηκε στο να πει «εύχομαι να μην το νιώσετε ποτέ», ενώ μπαίνοντας στο ασανσέρ είπε πως «είναι ευτύχημα που κανείς δεν έπαθε τίποτε, σημασία έχει ότι είμαστε εδώ».
Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας δέχτηκε δεκάδες επισκέψεις και αργά το βράδυ έφυγε από το γραφείο του με προορισμό το σπίτι του. Τον συνόδευε η σύζυγός του Μαριάννα, ο αδερφός του Γιώργος. Μαζί τους βρίσκονταν, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής, 18 άνδρες της προσωπικής του ασφάλειας, όλοι Κρητικοί. Πέρασαν τα φανάρια της Σταδίου και εκεί έχοντας την σύζυγό του στο πλευρό του επιβιβάστηκε σε ένα αυτοκίνητο και έφυγαν. Αργότερα η «17Ν» δημοσιοποίησε πολυσέλιδη προκήρυξη αναλαμβάνοντας την ευθύνη και εξηγώντας ότι απέτυχε λόγω του «θωρακισμένου θηρίου» που μετέφερε τον επιχειρηματία.
«Σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και η μπάλα βρήκε στο δοκάρι»
Ενδεικτικό του δείγματος ότι ο Βαρδής Βαρδινογιάννης δεν φοβήθηκε ήταν τα λόγια που είχε πει στον στενό του φίλο Αντώνη Λιβάνη. «Σούταρε ο Σαραβάκος πέναλτι και η μπάλα βρήκε στο δοκάρι» είχει πει στον τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 2002 η «17 Νοέμβρη» εξαρθρώθηκε και στη δίκη που ακολούθησε ο Δημήτρης Κουφοντίνας γνωστός και ως «Λουκάς» τον ρώτησε εάν όντως είχε πει αυτή την ατάκα.
Σύμφωνα με τα πρακτικά της δίκης ο επιχειρηματίας είχε απαντήσει τα εξής: «Εγώ είπα ένα καλαμπούρι για να δώσω έναν καλαμπουρίστικο τόνο στην επίθεση που μου έγινε και το είπα τηλεφωνικά σ' ένα φίλο μου, στον Αντώνη Λιβάνη, να πω και σε ποιον το είπα. Και δε δείχνει τίποτα. Ούτε παραδέχομαι ποτέ ότι αυτοί οι κύριοι που δικάζονται τώρα εδώ πέρα είχαν δικαίωμα να αντλήσουν από τους εαυτούς τους να κάνουν αυτά τα οποία έκαναν, τους θανάτους που έκαναν. Εγώ τη γλίτωσα, αλλά δεν τη γλίτωσαν οι άλλοι, ούτε ο Μπακογιάννης ούτε οι άλλοι τη γλίτωσαν».
Η παραδοχή του Χριστόδουλου Ξηρού για συμμετοχή στην αποτυχημένη απόπειρα
Στην ομολογία του το 2002, ο Χριστόδουλος Ξηρός παραδέχθηκε τη συμμετοχή του ίδιου στην απόπειρα δολοφονίας του Βαρδινογιάννη, όπως και τριών ακόμη μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης. Ο τότε υπουργός Δημοσίας Τάξεως είχε κατηγορήσει την «17Ν» ότι ήθελε να προκαλέσει τον θάνατο σε 15-20 άτομα με αυτήν την επίθεση.
Σε όλη τη διάρκεια της έως τότε 15ετούς δράσης της, η «17 Νοέμβρη» είχε αποτύχει μόλις δύο φορές: Στις 22 Ιανουαρίου του 1988 όταν προσπάθησε να δολοφονήσει με εκρηκτικό μηχανισμό τον Ελληνοαμερικανό πράκτορα Τζορτζ Κάρος στη Φιλοθέη και στις 8 Μαΐου του 1989 όταν έγινε η απόπειρα δολοφονίας του εμπλεκόμενου στο σκάνδαλο Κοσκωτά, τέως Υπουργού Γιώργου Πέτσου. Η απόπειρα της 20ής Νοεμβρίου 1990 στη Νέα Ερυθραία κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη ήταν το τρίτο αποτυχημένο χτύπημα της τρομοκρατικής οργάνωσης.