Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, με την ελληνική πλευρά να έχει αφήσει πίσω της τις ιαχές του παρελθόντος του τύπου «φέρτε πίσω τα κλεμμένα» και με προσεκτικά επιχειρήματα να κερδίζει συμμάχους και να πείθει.

Η μέχρι πρόσφατα σθεναρά αρνητική στάση της βρετανικής πλευράς για οποιαδήποτε συζήτηση επί του θέματος έχει καμφθεί. Στο ίδιο τέμπο είναι και η τελευταία συνέντευξη του νέου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, στους «Financial Times», με την οποία τοποθετήθηκε πάνω σε αυτό το φλέγον ζήτημα. «Ξεκινάω με την ιδέα ότι όλα είναι δυνατά και θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα ενόσω αυτή εξελίσσεται. Ας μην ξεκινήσουμε με την ιδέα ότι ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν», είπε αρχικά. Ερωτώμενος αν υπάρχει «σχέδιο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», απάντησε πως «τα σχέδια μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά».

Προσθέτοντας ωστόσο ότι «οι αρχές είναι το πρώτο που πρέπει να εξασφαλίσεις για τον εαυτό σου, στο πλαίσιο μιας συζήτησης που πρέπει να γίνει με τον συνεργάτη σου». «Θα ήθελα να μιλήσουμε περισσότερο για μια εταιρική σχέση παρά να συζητήσουμε για την ιδιοκτησία. Βρίσκω τον ανταγωνισμό αρκετά περιοριστικό. Μου αρέσει να συνεργάζομαι», υπογράμμισε. Στο ίδιο τέμπο και η διευθύντρια όλων των Μουσείων Γκουγκενχάιμ και πρόεδρος του ιδρύματος, Μάριετ Γουέστερμαν, μιλώντας στο «Blue», πρότεινε τη δική της «λύση»: την «επανένωση των Γλυπτών με οδηγό τη δωρεά Δ. Δασκαλόπουλου σε τέσσερα μουσεία του κόσμου, μία ηχηρή παρέμβαση που δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα επιθυμεί να λυθεί το θέμα». Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα στον Βρετανό ομόλογό του, Κιρ Στάρμερ, κατά την επίσκεψή του, στις 2/12, στο Λονδίνο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή