Μία καινοτόμος μέθοδος ανατροφής άγριων πτηνών χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε ζωολογικό κήπο. Ο λόγος για την ανατροφή ενός σπάνιου είδους ροζ περιστεριού που περιλαμβάνονται στον «κόκκινο κατάλογο» των απειλούμενων με εξαφάνιση πτηνών τόσο από την IUCN όσο και από την BirdLife.

Ειδικότερα, αυτό το σπάνιο περιστέρι που προτιμά τα αειθαλή και παραθαλάσσια δάση και συναντάται σήμερα κυρίως στο νησί του Μαυρίκιου και οι ειδικοί πτηνολόγοι του Wild Planet Trust, για πάνω από 3 χρόνια,  εργάζονται στον Μαυρίκιο για να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους με τους συναδέλφους τους στο πεδίο, ώστε να βελτιώσουν τους άγριους αριθμούς του ροζ περιστεριού.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως μόνο το 2% του δάσους του Μαυρικίου παραμένει, με το καταπράσινο τοπίο που βλέπουν οι τουρίστες να αποτελείται από εισαγόμενα δέντρα και φυτείες. Η απώλεια ενδιαιτημάτων και τα εισαγόμενα αρπακτικά ήταν οι κύριοι λόγοι για την παρακμή των ροζ περιστεριών.

Ενώ το 1991 βρισκόταν τα πρόθυρα της εξαφάνισης καθώς ο αριθμός τους θεωρούνταν ότι είχε μειωθεί σε ένα χαμηλό επίπεδο που έφτασε μόλις τα εννέα πτηνά που είχαν απομείνει στη φύση.

Όμως, μετά από αφοσιωμένες προσπάθειες διατήρησης έχει αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός τους με σημαντικότερες από αυτές τις προσπάθειες του Tom Tooley και των συναδέλφων του στο ζωολογικό κήπο του Paignton στο Devon της Αγγλίας.

Ροζ περιστέρι: Η καινοτόμος τεχνική ανατροφής στο ζωόλογικό κήπο

Συγκεκριμένα, ο Tom είναι φύλακας πουλιών που εργάζεται στο ζωολογικό κήπο εδώ και 27 χρόνια, ανέπτυξε μια καινοτόμο τεχνική για την ανατροφή των μικρών πουλιών μέσω χεριού, γνωστών ως squabs, εάν ποτέ εγκαταλειφθούν ή μείνουν ορφανά από τους γονείς τους και διδάσκει αυτή τη μέθοδο χειροτροφίας σε άλλους.

Παράλληλα, αντί να χρησιμοποιεί συμβατικούς μεταλλικούς σωλήνες, ανέπτυξε μια μέθοδο που περιλαμβάνει τη σύνδεση ενός προσεκτικά διαμορφωμένου καθετήρα σε μια σύριγγα, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί απαλά στη γλώσσα των squab, ώστε να μπορούν να τρώνε πιο φυσικά.

Όπως δήλωσε: «Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στα squabs να καταναλώνουν με φυσικό τρόπο τη φόρμουλα εκτροφής με το χέρι, εξαλείφοντας την ανάγκη για σωλήνες, οι οποίοι μπορεί να είναι αγχωτικοί και επιβλαβείς για τα πτηνά».

Τα ροζ περιστέρια αποτελούν μέρος του Ευρωπαϊκού Προγράμματος για τα Απειλούμενα Είδη, ενός διεθνούς προγράμματος αναπαραγωγής που δημιουργήθηκε για τη διατήρηση υγιών πληθυσμών σε αιχμαλωσία που διασφαλίζουν τη γενετική ποικιλομορφία. Στόχος του προγράμματος είναι να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη επιβίωση των απειλούμενων ειδών μέσω της συνεργασίας μεταξύ ζωολογικών κήπων και οργανισμών, όπως το Ίδρυμα Άγριας Ζωής του Μαυρικίου.

Το Ίδρυμα αποτελεί τη μεγαλύτερη μη κυβερνητική οργάνωση στον Μαυρίκιο που ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία των απειλούμενων φυτικών και ζωικών ειδών της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του ενδημικού ροζ περιστεριού.

Οι προσπάθειες διατήρησης του είδους του άγριου ροζ περιστεριού

Σύμφωνα με δηλώσεις του Tom, το 2014 προσκλήθηκε να στηρίξει τις προσπάθειές τους για τη διατήρηση των ροζ περιστεριών, για να εκπαιδεύσει το προσωπικό στην ειδική τεχνική του για την εκτροφή με το χέρι, ώστε να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των ροζ περιστεριών. Από τότε έχει επιστρέψει αρκετές φορές και ανυπομονεί να επιστρέψει ξανά. 

Ο Stephen Kings, Διευθύνων Σύμβουλος του Wild Planet Trust, δήλωσε πως «ήταν μια φανταστική χρονιά για τα προγράμματα αναπαραγωγής πουλιών μας» και τόνισε πως «η επιδέξια προσέγγιση του Tom για την εκτροφή αυτού του πτηνού με το χέρι, μαζί με τις συνεργατικές προσπάθειες της αφοσιωμένης ομάδας μας για τα πουλιά είναι μια ακόμη απόδειξη της τεχνογνωσίας μας στον ζωολογικό κήπο για τη διατήρηση της άγριας ζωής».

Τέτοιου είδους προσπάθειες διατήρησης έχουν αυξήσει τον αριθμό των ροζ περιστεριών σε περίπου 500 πτηνά από το 2011, γεγονός που του επέτρεψε να φύγει από τον κατάλογο της IUCN για τα «Κρισίμως Κινδυνεύοντα» και να επαναταξινομηθεί ως «Ευάλωτο» το 2018, κάτι το οποίο αποδεικνύει πώς οι ζωολογικοί κήποι και οι ομάδες διατήρησης, όπως η Wild Planet Trust, η μη κερδοσκοπική φιλανθρωπική οργάνωση του ζωολογικού κήπου του Paignton μπορούν να συνεργαστούν για τη διάσωση ενός είδους.