Γκαστ Αβράκωτος: Ο βίος και η πολιτεία του Ελληνοαµερικανού πράκτορα της CIA που εξόπλισε τους Αφγανούς στον πόλεµο µε την ΕΣΣ∆
Μιλούσε απ’ ευθείας µε το δικτατορικό καθεστώς στην Ελλάδα
Ο "Dr. Dirty" της CIA, που λάτρευε συνταγµατάρχες και µουτζαχεντίν
Η πρώτη αποστολή του «Dr. Dirty»
Η εν Ελλάδι παρουσία του ξεκίνησε το 1963, σε µία περίοδο που ο αντικοµµουνισµός ήταν στα πάνω του. Αλλωστε και ο ίδιος είχε φτάσει στην Αθήνα κουβαλώντας τη φήµη του αντικοµµουνιστή. Η πρώτη του αποστολή ήταν να αναλάβει σύνδεσµος της CIA µε την ΚΥΠ, ενώ είχε στενή συνεργασία µε τον µετέπειτα δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο και άλλους που συµµετείχαν στο πραξικόπηµα της 21ης Απριλίου. Το 1967 υπηρετούσε στο Βιετνάµ και η CIA τον κάλεσε να γυρίσει στην Ελλάδα, µεταφέροντας ένα άκρως απόρρητο µήνυµα προς τους πραξικοπηµατίες. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, πιεζόταν από Αµερικανούς πανεπιστηµιακούς για να πείσει τη χούντα να µην εκτελέσει τον Ανδρέα Παπανδρέου και εάν ήταν δυνατόν να τον απελάσει.
Χρόνια αργότερα, περιγράφοντας την αποστολή του στον δηµοσιογράφο Τζορτζ Κράιλ, ανέφερε πως πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Παπαδόπουλου για να του µεταφέρει το µήνυµα του Αµερικανού προέδρου. Μάλιστα αποκάλυψε και το ακριβές περιεχόµενο των όσων είχε πει. «Αυτό είναι το επίσηµο µήνυµα που σας µεταφέρω. Ανεπισήµως σας λέω ότι η συµβουλή µου είναι να εκτελέσετε τον... µπάσταρδο, γιατί κάποτε θα επιστρέψει και θα σας κυνηγήσει»! Ο Παπαδόπουλος δεν τον άκουσε και ο Παπανδρέου έφυγε από την Ελλάδα και µετέβη στο εξωτερικό, όπου δηµιούργησε το ΠΑΚ.
Στις αρχές των ’70s ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής του προγράµµατος συνεργασίας της CIA µε τα ελληνικά ΛΟΚ (µονάδες καταδροµών), για την επιχείρηση «Stay Behind». Η επιχείρηση αφορούσε το σενάριο εισβολής στην Ελλάδα από χώρες του Συµφώνου της Βαρσοβίας. Οι ΗΠΑ είχαν δηµιουργήσει κρησφύγετα σε όλη τη χώρα µε πολεµοφόδια, χρυσό και τρόφιµα.
Ακόµη υπάρχουν αναφορές, σύµφωνα µε τις οποίες ο Αβράκωτος και ο τότε υποσταθµάρχης της CIA στην Ελλάδα, Ρον Εστες, είχαν δύο επίσηµες συναντήσεις µε τον «αόρατο» δικτάτορα ∆ηµήτριο Ιωαννίδη, λίγο πριν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Μάλιστα ο Αβράκωτος είχε έντονο µίσος για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον οποίο µάλιστα αποκαλούσε «Κάστρο της Μεσογείου». Ηταν τέτοιο το αντικοµµουνιστικό του µένος, που ακόµα και µετά τη δολοφονία του σταθµάρχη της CIA, Ρίτσαρντ Ουέλς, από τη «17Ν», είχεζητήσει µέσω απόρρητου τηλεγραφήµατος στον διοικητή της CIA να οργανώσει ως αντίποινα τις δολοφονίες αριστεριστών που θεωρούνταν ύποπτοι. Ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε.
*Η ταινία «Charlie Wilson’s war», με πρωταγωνιστές τον Τομ Χανκς στον ρολό του γερουσιαστή Τσάρλι Ουίλσον και τον Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν σε εκείνον του Γκαστ Αβράκωτου
Η περίφηµη operation Cyclone
Επίσης είχε καταλυτικό ρόλο στον πόλεµο ΕΣΣ∆ - Αφγανιστάν. Ολα ξεκίνησαν όταν εστάλη στη Βηρυτό. Ο εκεί σταθµός της CIA είχε την ευθύνη της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής. Την ίδια περίοδο -1979- είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν οι Σοβιετικοί. Τότε ενεργοποιήθηκαν και πάλι τα αντικοµµουνιστικά του αντανακλαστικά και ζήτησε από το Λάνγκλεϊ να του επιτραπεί να οργανώσει την αντίσταση των Αφγανών. Ο τότε πρόεδρος Τζίµι Κάρτερ ζητούσε να παρακολουθούν «από κοντά» τις εξελίξεις. Οµως αυτό άλλαξε όταν στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου βρέθηκε ο Ρόναλντ Ρίγκαν.
Οι Αµερικανοί θεώρησαν πως η εµπλοκή στη σύρραξη πρέπει να γίνει πιο ενεργή. Ετσι ετοιµάστηκε η περίφηµη και απόρρητη Operation Cyclone, που είχε κύριο στόχο την εκπαίδευση και τον εξοπλισµό των µουτζαχεντίν, προκειµένου να πολεµήσουν τους Σοβιετικούς. Ο Αβράκωτος είχε στο πλευρό του έναν ∆ηµοκρατικό γερουσιαστή και παθιασµένο αντικοµµουνιστή, τον Τσαρλς Ουίλσον. Λέγεται ότι αυτή ήταν η µεγαλύτερη επιχείρηση στην ιστορία της CIA και απορρόφησε το 70% του προϋπολογισµού της.Εξόπλισε τους Αφγανούς στον πόλεµο µε την ΕΣΣ∆
Εκείνη την περίοδο ο Αβράκωτος έφτασε στο Κάιρο και προχώρησε στην αγορά εκατοντάδων χιλιάδων Καλάσνικοφ από τα αποθέµατα του αιγυπτιακού στρατού και περίπου 40 εκατοµµύρια σφαίρες από τους Γιουγκοσλάβους και τα έδωσε στους Αφγανούς. Ακόµη έφτασε σε συµφωνία µε το Πακιστάν προκειµένου οι µουτζαχεντίν να εκπαιδευθούν στο έδαφός του από άνδρες της CIA. Για να µεταφερθεί ο οπλισµός προχώρησε στην αγορά µουλαριών από την Κύπρο και µέσω Πακιστάν ο οπλισµός έφτασε στους µουτζαχεντίν. Οµως το µεγάλο πλήγµα στους Σοβιετικούς ήρθε όταν ο Αβράκωτος προµήθευσε τους µουτζαχεντίν µε τα αντιαεροπορικά όπλα «Oerlikon» για την αντιµετώπιση των ελικοπτέρων Mi-24, αµερικανικούς πυραύλους «Στίνγκερ», ακόµα και αντιαεροπορικούς πυραύλους SA-7... σοβιετικής κατασκευής, που προµηθεύτηκε από την Πολωνία µέσω της «µαύρης» αγοράς.
Ο παραπάνω οπλισµός προκάλεσε µεγάλες απώλειες στην αεροπορία των Σοβιετικών, µε αποτέλεσµα ο Γκορµπατσόφ να οδηγηθεί το 1989 στην απόσυρση των σοβιετικών δυνάµεων. Την ίδια περίοδο βγήκε στη σύνταξη, ωστόσο το 1997 πέρασε και πάλι το κατώφλι του επιβλητικού κτιρίου όπου στεγάζεται η CIA, στη Βιρτζίνια, ως σύµβουλος, σε µία θέση στην οποία παρέµεινε µέχρι και το 2003. Την 1η ∆εκεµβρίου 2005 πέθανε έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η δράση του παρέµεινε σχεδόν άγνωστη, µέχρι που το 2003 ο Αµερικανός δηµοσιογράφος Τζορτζ Κράιλ κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Ο Πόλεµος του Τσάρλι Ουίλσον» («Charlie Wilson’s War»). Τα δικαιώµατα του βιβλίου αγόρασε ο Τοµ Χανκς και χρηµατοδότησε την οµώνυµη ταινία. Τη σκηνοθέτησε ο Μάικλ Νίκολς και πρωταγωνιστούν ο Τοµ Χανκς και η Τζούλια Ρόµπερτς. Τον ρόλο του Αβράκωτου στην ταινία ενσάρκωσε ο ηθοποιός Φίλιπ Σέιµουρ Χόφµαν.
Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή