Ήταν το επταήµερο των εύκολων δισεκατοµµυρίων. H εκλογή του Ντόναλντ Τραµπ στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ αβάνταρε τους κροίσους και συγχρόνως top συλλέκτες της υφηλίου, Τζεφ Μπέζος, Λάρι Έλισον, Μπερνάρ Αρνό (LVMH), οι οποίοι τον στήριξαν ανοιχτά από την αρχή. ∆εν το εικάζουµε, είναι θέµα... αριθµών, που ποτέ δεν λένε ψέµατα.

Kέρδισαν µέσα σε µόλις µία εβδοµάδα ο Mr. Amazon 7,1 δισεκατοµµύρια δολάρια -η συνολική περιουσία του εκτιµάται στα 228 δισεκατοµµύρια-, αντίστοιχα ο επικεφαλής της Oracle 9,9 δισεκατοµµύρια -η συνολική περιουσία του υπολογίζεται στα 193 δισεκατοµµύρια- και ο µεσιέ Αρνό, της LVMH, 2,9 δισεκατοµµύρια - η περιουσία του αγγίζει τα 173 δισεκατοµµύρια δολάρια.

Επισηµαίνοντας ότι οι τρεις προαναφερθέντες συγκαταλέγονται στους 200 κορυφαίους συλλέκτες του κόσµου, να µπούµε στο στόρι: Με αφορµή τα µυθικά -ιδίως σε αυτό το µικρό χρονικό διάστηµα- κέρδη που αποκόµισαν, «σκανάραµε» τις µυθικές, µε τη σειρά τους, συλλογές τους.

Παρουσιάζουµε λοιπόν, για τα µάτια σας µόνο, τα «διαµάντια» τους. Ξεκινώντας µε τον Μπέζος, πρόκειται για τον πίνακα από τη σειρά του Κέρι Τζέιµς Μάρσαλ «Vignette 19», τον οποίο φηµολογείται πως απέκτησε έναντι 18,5 εκατοµµυρίων δολαρίων από δηµοπρασία του Sotheby’s.

Το δεύτερο κόσµηµα της κολεξιόν του (για εµάς, πλην όµως, καθώς τον πλήρωσε για πολύ περισσότερα εκατοµµύρια, το Νο1 για τους λάτρεις του) είναι ο πίνακας «Hurting the Word Radio» του Αµερικανού Εντουαρντ Ρούσα: τον αγόρασε για 52,5 εκατοµµύρια δολάρια από δηµοπρασία του άλλου, ισοδύναµου σε απήχηση µε τον Sotheby’s, οίκου δηµοπρασιών του πλανήτη, Christies.


Αποκάλυψη… µηδέν 

Ο δεύτερος µεγιστάνας της «χρυσής» λίστας της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», ο κύριος Έλισον, δεν αποκαλύπτει πώς απέκτησε τα έργα του. Αυτό που έχει γνωστοποιήσει µεταφράστε το στις λατρείες του: πρόκειται για τη συλλογή µε τα φηµισµένα του γλυπτά -κυρίως µε την υπογραφή του Μποτέρο- και για την αδυναµία του στην ασιατική τέχνη. Είναι εδώ και δεκαετίες συλλέκτης κοµµατιών των 9ου-10ου αιώνων µ.Χ. κυρίως, και σύγχρονων αριστουργηµάτων, τα οποία φιγουράρουν δηµοσίως. Χωρίς κίνδυνο να κλαπούν µάλιστα, καθώς είναι XXL. Σε πρώτο χρόνο, επικεντρωνόµαστε στην εµβληµατική «Γυναίκα στο άλογο»: είναι το πρώτο που αντικρίζεις στο υπερλουσάτο ξενοδοχείο του στη Χαβάη, το Sensei Lanai (που ανήκει στην αλυσίδα Four Seasons).

Σε δεύτερο χρόνο, έχουµε τα αγαλµατίδια που προέρχονται από ασιατικούς πολιτισµούς, συγκεκριµένα από την περίοδο που µεσουρανούσαν οι Χετταίοι.

Όσο για τον CEO των Louis Vuitton - Möet Henessy, τον κύριο Αρνό, πολλά περίφηµα αποκτήµατα, αλλά και δανεικά, από άλλα Μουσεία, έχουν εκτεθεί στο Μουσείο του, στο Ιδρυµα Louis Vuitton, στο Παρίσι: µεταξύ αυτών, η συλλογή του Ρώσου Σεργκέι Σούκιν, των αρχών του 20ού αιώνα -που συνοδεύθηκε από θρυλικό πάρτι, παρουσία των Κατρίν Ντενέβ, Κιάρα Μαστρογιάνι, Εβα Χερτζίγκοβα, Λία Σεϊντού, Νταϊάνα Βιντµάιερ Πικάσο και άλλων εκλεκτών των τεχνών και του πολιτισµού, γενικότερα.


Ογκόλιθοι και «Κόκκινο ∆ωµάτιο»

Μιλάµε για 130 αριστουργήµατα γαλλικής µοντέρνας Τέχνης, µε υπογραφές από ογκόλιθους της ζωγραφικής: 29 πίνακες του Πάµπλο Πικάσο, 22 του Ανρί Ματίς, καθώς και έργα διά χειρός Κλοντ Μονέ, Πολ Γκογκέν, Ανρί Ρουσό, Πολ Σεζάν και Βίνσεντ βαν Γκογκ, της dream team δηλαδή της ζωγραφικής. Και τα δικά του και τα δανεικά εκτίθενται σε 14 αίθουσες του Ιδρύµατος, που δεν χορταίνεις να επισκέπτεσαι. Από τα πλέον αγαπηµένα του, παρότι ο ίδιος επιµένει και τώρα ότι τα αγαπάει όλα εξίσου, είναι το «Κόκκινο ∆ωµάτιο» (Red Room) του Ματίς. Ενώ το αριστούργηµα «Still Life with a Curtain» φηµολογείται ότι το απέκτησε αφότου το δανείστηκε από τη Ρωσία για έκθεση στο Μουσείο του, το 2021. ∆ιαθέτει επίσης έργα αξίας δεκάδων εκατοµµυρίων, µε την υπογραφή των Αντι Γουόρχολ, Ιβ Κλάιν, Μαρκ Ρόθκο.

Όσο για τον δικό µας, famous συλλέκτη και ανάµεσα στους κορυφαίους, επίσης, του πλανήτη Φίλιππο Νιάρχο, γιο του µεγιστάνα των θαλασσών Σταύρου Νιάρχου, από τα πρώτα έργα που αγόρασε προήλθε ύστερα από συναλλαγή µε τον θρυλικό ηθοποιό (πρωταγωνιστή σε iconic αστυνοµικά και φιλµ νουάρ) Εντουαρντ Ρόµπινσον, που του τον πούλησε για 3 εκατοµµύρια δολάρια. Σύµφωνα µε το «Forbes», πρόκειται για πορτρέτο του ίδιου του Βαν Γκογκ µε την υπογραφή του.

Ανάµεσα σε άλλα αριστουργήµατα που έχουν περάσει στα χέρια του, είναι το iconic «Υo» του Πικάσο, κοµµάτια του Μαουρίτσιο Κατελάν και το διάσηµο έργο του «πατέρα της pop art» Αντι Γουόρχολ, «Marilyn Red and Green Burning Car I».

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 24/11/2024