Taste Atlas: Πρώτη η ελληνική κουζίνα στον "παγκόσμιο χάρτη" της γεύσης
"Γαλανόλευκη" η κορυφή της γεύσης
Η λίστα του Taste Atlas 2024-2025 που εκτόξευσε στην κορυφή το σαγανάκι και τη γραβιέρα Νάξου, οι ψηφοφόροι και οι διεθνείς Έλληνες σεφ
Πρώτη στον κόσμο αναδείχθηκε η ελληνική κουζίνα στον «παγκόσμιο χάρτη» της γεύσης, στη λίστα του φημισμένου οδηγού-manual για ταξιδιώτες και γευσιγνώστες Taste Atlas 2024–2025. Με το σαγανάκι και τη γραβιέρα Νάξου να εκτοξεύονται στην κορυφή. Εκτοπίζοντας τις γαλλικές γκουρμεδιές, μαζί και το βούτυρο που οι Γάλλοι δεν τσιγκουνεύονται -το αντίθετο-, τα made in Greece προϊόντα και συνταγές επικράτησαν. Έστω, σε… απόσταση αναπνοής, των ιταλικών.
Το σαγανάκι κατέκτησε τον «θρόνο» της γαστρονομίας - και λόγω της αξιοποίησης στο πολυθερμιδικό πιάτο, της γραβιέρας, που, εκ του αποτελέσματος, αντιμετωπίζεται στη λίστα σαν «νέκταρ των θεών» (σημειωτέον, ο φραπέ θεωρείται το must greek ρόφημα). Δεν είναι τυχαίο πως τρίτη στη λίστα έρχεται η γραβιέρα Κρήτης! Τα παϊδάκια, το κοντοσούβλι, το τρίγωνο Πανοράματος, το συμιακό γαριδάκι, η σφέλα, το αρσενικό Νάξου και η μπουγάτσα περιλήφθηκαν επίσης στον κατάλογο. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή πιάτα, περιλαμβάνονται το σουβλάκι και τα γεμιστά. Οι χώρες που μας ψήφισαν είναι οι Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Πολωνία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Καναδά, Τουρκία. Mε 15.478 ψήφους βγήκαμε πρώτοι, ενώ στα must προϊόντα την πρωτιά πήρε το φιστίκι Αιγίνης.
Στη συνισταμένη της εξίσωσης Ελλάδα-διεθνής γαστρονομία, επιβάλλεται να προσθέσουμε Έλληνες με διεθνείς περγαμηνές: Τον βραβευμένο και με Michelin Έκτορα Μποτρίνι, τη διάσημη στις ΗΠΑ Ντίνα Νικολάου, την αγαπημένη του Τομ Χανκς Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, τον Νίκο Ρούσσο, τον Ασημάκη Χανιώτη Βαλλιανάτου (επίσης με Michelin), τον Θεόδωρο Γεννιτσάκη- «fashion icon Τεό», κατά τους Παριζιάνους. Ανυπερθέτως, τον Άγγελο Λάντο – με 2 αστέρια Michelin, που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τους καλύτερους σεφ στην υφήλιο.
TIP Μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στις 100 χώρες που συγκαταλέχθηκαν στη λίστα έδωσαν Ελλάδα – Ιταλία: η ελληνική κουζίνα βαθμολογήθηκε με 4.6 και η ιταλική με 4.59. Τρίτο κατέληξε το Μεξικό (4.52). Ακολουθούν Ισπανία, Πορτογαλία (με τις οποίες συμπληρώνεται το top 5) και η δεκάδα κλείνει με τις Τουρκία, Ινδονησία, Γαλλία, Ιαπωνία και Κίνα.
EXTRA TIP H λίστα προέκυψε από 367.847 έγκυρες ψήφους για 11.258 πιάτα που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του Taste Atlas.
Τaste Atlas: Στον θρόνο του το σαγανάκι
Το σαγανάκι κατέκτησε τον «θρόνο» της γαστρονομίας - και λόγω της αξιοποίησης στο πολυθερμιδικό πιάτο, της γραβιέρας, που, εκ του αποτελέσματος, αντιμετωπίζεται στη λίστα σαν «νέκταρ των θεών» (σημειωτέον, ο φραπέ θεωρείται το must greek ρόφημα). Δεν είναι τυχαίο πως τρίτη στη λίστα έρχεται η γραβιέρα Κρήτης! Τα παϊδάκια, το κοντοσούβλι, το τρίγωνο Πανοράματος, το συμιακό γαριδάκι, η σφέλα, το αρσενικό Νάξου και η μπουγάτσα περιλήφθηκαν επίσης στον κατάλογο. Ανάμεσα στα πιο δημοφιλή πιάτα, περιλαμβάνονται το σουβλάκι και τα γεμιστά. Οι χώρες που μας ψήφισαν είναι οι Ολλανδία, Γερμανία, Ισπανία, ΗΠΑ, Πολωνία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Καναδά, Τουρκία. Mε 15.478 ψήφους βγήκαμε πρώτοι, ενώ στα must προϊόντα την πρωτιά πήρε το φιστίκι Αιγίνης.Στη συνισταμένη της εξίσωσης Ελλάδα-διεθνής γαστρονομία, επιβάλλεται να προσθέσουμε Έλληνες με διεθνείς περγαμηνές: Τον βραβευμένο και με Michelin Έκτορα Μποτρίνι, τη διάσημη στις ΗΠΑ Ντίνα Νικολάου, την αγαπημένη του Τομ Χανκς Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, τη Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, τον Νίκο Ρούσσο, τον Ασημάκη Χανιώτη Βαλλιανάτου (επίσης με Michelin), τον Θεόδωρο Γεννιτσάκη- «fashion icon Τεό», κατά τους Παριζιάνους. Ανυπερθέτως, τον Άγγελο Λάντο – με 2 αστέρια Michelin, που έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τους καλύτερους σεφ στην υφήλιο.
TIP Μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στις 100 χώρες που συγκαταλέχθηκαν στη λίστα έδωσαν Ελλάδα – Ιταλία: η ελληνική κουζίνα βαθμολογήθηκε με 4.6 και η ιταλική με 4.59. Τρίτο κατέληξε το Μεξικό (4.52). Ακολουθούν Ισπανία, Πορτογαλία (με τις οποίες συμπληρώνεται το top 5) και η δεκάδα κλείνει με τις Τουρκία, Ινδονησία, Γαλλία, Ιαπωνία και Κίνα.
EXTRA TIP H λίστα προέκυψε από 367.847 έγκυρες ψήφους για 11.258 πιάτα που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του Taste Atlas.