Η αρχαία Ευρωπός, ετυμολογικά συγγενής με τη ευρωπαϊκή ήπειρο, αποτελεί πόλη της αρχαίας Μακεδονίας με ισχυρό brandname, που μαζί με τα άκρως εντυπωσιακά και εξίσου πολύτιμα ευρήματά της διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για την εξέλιξή της σε σημαντικό πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό. Και, όμως, αυτό το εξέχον αστικό κέντρο της αρχαίας Βοττιαίας (18 χλμ. από την Πέλλα) δεν το έχει καν υπ’ όψιν του το ευρύ κοινό, είναι «γνωστό-άγνωστο». Αυτή, λοιπόν, τη γοητευτική και «κρυμμένη» ιστορία της Ευρωπού έρχεται να φωτίσει η μεγάλη έκθεση «Ευρωπαίων η πόλις», διάρκειας έως τις 16 Μαρτίου, που πραγματοποιείται με φόντο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Με ιστορία από το 5000 π.Χ., η «Ευρωπαίων πόλις» άνθησε στην ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή, για να συνεχισθεί η ύπαρξή της στους πρώτους βυζαντινούς αιώνες. Στη συνέχεια, ωστόσο, λησμονήθηκε. Σήμερα, παρά τις ανασκαφές και τα εκπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν προκύψει στη διάρκεια των δεκαετιών, παραμένει ακόμη ελάχιστα γνωστή. Κάπως έτσι, η έκθεση τη συστήνει εκ νέου - σε όλους.

Από τα ευρήματα, που προέρχονται κυρίως από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς, ο επισκέπτης γνωρίζει διάφορες όψεις της αρχαίας πόλης, της οποίας μόλις ένα μικρό τμήμα είναι ανασκαμμένο. Ελληνιστικοί τάφοι των αριστοκρατών γαιοκτημόνων της περιοχής, μνημειακοί καμαροσκεπείς και πιο δωρικοί, των υστερορωμαϊκών και παλαιοχριστιανικών χρόνων, οικιστικά και εργαστηριακά σύνολα, μας εξοικειώνουν με τη ζωή εκεί. Όσο για τα ευρήματα γενικά και τα ταφικά κτερίσματα ειδικά, που χρονολογούνται μεταξύ 4ου-6ου αιώνα μ.Χ. από την εκεί παλαιοχριστιανική νεκρόπολη, περιλαμβάνουν χρυσά στεφάνια, υπέρκομψα κοσμήματα και αγγεία υποδεικνύοντας τον πλούτο και το αλλοτινό της μεγαλείο.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή