To 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συµπληρώσει τον πρώτο του χρόνο στην ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας και, φυσικά, το βασικότερο θέµα, εν µέσω µάλιστα της υλοποίησης του τρίτου µνηµονίου, ήταν η οικονοµία.



Πώς ξεκίνησε η συνεργασία του Αλέξη Πατέλη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Ν.∆. φρόντιζε να µελετάει πολλές εγχώριες και διεθνείς αναλύσεις για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονοµία, για να είναι διαρκώς ενήµερος στον καλύτερο δυνατό βαθµό, και µία συγκεκριµένη τού κέντρισε τότε το ενδιαφέρον: ήταν η ανάλυση της Patelis Macro, εταιρείας που παρείχε επιχειρηµατικές συµβουλές, µακροοικονοµικές αναλύσεις, συµβουλευτικές υπηρεσίες διοίκησης κ.ά. Ρώτησε και πληροφορήθηκε ότι επικεφαλής ήταν ένας Ελληνας οικονοµολόγος, µε µεγάλη διεθνή εµπειρία, ο Αλέξης Πατέλης, που είχε ξεκινήσει τη σταδιοδροµία του στην Goldman Sachs στη Νέα Υόρκη, στην οµάδα του µετέπειτα προέδρου της Οµοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, Μπιλ Ντάντλεϊ. Στη συνέχεια, µετακόµισε στο Λονδίνο και στη Citigroup Asset Management και κατόπιν στη Merrill Lynch, όπου ανέλαβε και υψηλόβαθµη διευθυντική θέση, για να µεταπηδήσει στη συνέχεια ως επικεφαλής οικονοµολόγος στο hedge fund PSQR.

Ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς να τον γνωρίζει προσωπικά και χωρίς να έχει κάποιες συγκεκριµένες συστάσεις, αποφάσισε να τον καλέσει στο γραφείο του για να γνωριστούν και να συζητήσουν. Η έκπληξη του κ. Πατέλη, βέβαια, ήταν µεγάλη όταν έλαβε ένα e-mail από τον προσωπικό λογαριασµό του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, που του έλεγε ότι του άρεσε η ανάλυσή του και ότι ήθελε να συναντηθούν από κοντά. ∆έχθηκε αµέσως την πρόσκληση, µένοντας στη συνέχεια εντυπωσιασµένος από τη δίωρη συζήτηση που έκαναν στην οδό Πειραιώς και από τις γνώσεις του κ. Μητσοτάκη γύρω από τα οικονοµικά.

Οι δυο τους συµφώνησαν να έχουν µια τακτική επαφή στο εξής, χωρίς να δηµοσιοποιήσουν την άτυπη συνεργασία τους, και ο κ. Μητσοτάκης λάµβανε συχνά και µελετούσε τα ενηµερωτικά σηµειώµατα που συνέτασσε η οµάδα Πατέλη.

∆ύο χρόνια αργότερα, την άνοιξη του 2019, τον κάλεσε για πρώτη φορά να τον συνοδεύσει σε ταξίδι που έκανε στη Νέα Υόρκη για συναντήσεις µε εκπροσώπους της επενδυτικής και επιχειρηµατικής κοινότητας και εκεί του έριξε πρώτη φορά την ιδέα: «Αν στις προσεχείς εκλογές (σ.σ.: τότε προγραµµατίζονταν να γίνουν το φθινόπωρο) γίνω πρωθυπουργός, θέλεις να έρθεις στην οµάδα µας;». Η απάντηση ήταν καταφατική.


Αλέξης Πατέλης: Το δυνατό βιογραφικό, ο ρόλος του στην οικονομική πολιτική και το νοµοσχέδιο για την
ισότητα στον γάµο 

Απόφοιτος οικονοµικών του Σάσεξ στην Αγγλία και κάτοχος διδακτορικού στα οικονοµικά από το Πανεπιστήµιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ, όπου ολοκλήρωσε τη διατριβή του µε επιβλέποντα καθηγητή τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάνκι, ο κ. Πατέλης εργαζόταν επί σχεδόν τρεις δεκαετίες ως οικονοµολόγος και αναλυτής στον χρηµατοπιστωτικό τοµέα στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

Η πρόταση να αναλάβει προϊστάµενος στο οικονοµικό γραφείο του πρωθυπουργού, που µάλιστα είχε κερδίσει την εκτίµηση και την εµπιστοσύνη του, δεν µπορούσε φυσικά να τον αφήσει αδιάφορο. Ακολούθησε µια διαδροµή 5,5 ετών στο µικρό γραφείο του πρώτου ορόφου στο Μέγαρο Μαξίµου, από όπου προετοίµαζε τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη µε επενδυτές, επιχειρηµατίες, τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων, ασχολείτο επισταµένως µε τα αντίστοιχα ταξίδια που είχε ο πρωθυπουργός στο εξωτερικό (Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Νταβός, Σανγκάη, Αµπου Ντάµπι κ.λπ.), καθώς και µε την οικονοµική πολιτική της κυβέρνησης. Το εύρος των παρεµβάσεών του ωστόσο δεν σταµατούσε εκεί.

Ο ίδιος εξάλλου από τον Ιούνιο του 2020 είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του ότι είναι οµοφυλόφιλος, τονίζοντας µάλιστα πως ο πρωθυπουργός έχει γνωρίσει τον σύζυγό του. Εσπασε έτσι ένα ταµπού δεκαετιών, καθώς ήταν ο πρώτος αξιωµατούχος ελληνικής κυβέρνησης που δήλωσε δηµοσίως οµοφυλόφιλος. Λίγους µήνες αργότερα, σε podcast τόνισε ότι «είµαστε σε κάποιον βαθµό τυχεροί και γι’ αυτό και είναι υποχρέωσή µας εµείς, που ήµασταν πιθανώς σε πιο προστατευτικό περιβάλλον, να βοηθήσουµε αυτούς που έχουν πιο µεγάλες αντικειµενικές δυσκολίες». Τον Μάρτιο του 2021, µε απόφαση του πρωθυπουργού, συστήθηκε επιτροπή µε σκοπό τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, στην οποία συµµετείχε και ο κ. Πατέλης.


Η ενόχληση σε κύκλους βουλευτών στη ΝΔ και η φράση «προκόβουν οι καλύτεροι»

Ολη αυτή η δραστηριότητά του σε ένα σε σηµαντικό βαθµό συντηρητικό κόµµα, όπως παραδοσιακά είναι η Νέα ∆ηµοκρατία, είχε προκαλέσει ενόχληση σε κύκλους βουλευτών και στελεχών. Αρκετά πυρά είχε δεχθεί ο ίδιος και για την υποστήριξη που παρείχε ολόψυχα στο νοµοσχέδιο για την ισότητα στον γάµο, καθώς ήταν ένα από τα λίγα κυβερνητικά στελέχη που δηµόσια υπερασπίστηκαν την ανάγκη να αποκτήσουν τα οµόφυλα ζευγάρια το δικαίωµα του πολιτικού γάµου.

«Στον καθαρό καπιταλισµό δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις µε βάση τον σεξουαλικό προσανατολισµό», είχε πει στην πρώτη συνέντευξη που είχε δώσει για το ζήτηµα αυτό στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ». Οπως συµπλήρωσε τότε, «σε µια αξιοκρατική κοινωνία προκόβουν οι καλύτεροι, χωρίς εµπόδια και διακρίσεις, που να προέρχονται µάλιστα από το κράτος. Το κόµµα της Νέας ∆ηµοκρατίας είναι το κόµµα της έννοµης τάξης, των δικαιωµάτων, αλλά και των υποχρεώσεων».

Την προσεχή Τετάρτη, ο Αλέξης Πατέλης κλείνει τα 54 έτη και δεν σκοπεύει από τώρα ούτε να συνταξιοδοτηθεί, αλλά ούτε και να φύγει στο εξωτερικό. Θα συνεχίσει ανά διαστήµατα να παρέχει άτυπα τις συµβουλές του στον πρωθυπουργό, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, και θα ασχοληθεί µε τη συγγραφή βιβλίου για την οικονοµική πολιτική της περιόδου 2019-2024.

Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 14.12.2024