Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Εισαγγελέας, παρουσιάστρια και τώρα πρέσβης στην Αθήνα - Πώς ''διαβάζει'' η κυβέρνηση την επιλογή-έκπληξη του Τραμπ
Γιατί ''ναυάγησε'' η περίπτωση Μπιλιράκη
Το παρασκήνιο και τα κριτήρια για την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ να προτείνει για πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα την Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Στο επίκεντρο της εγχώριας και διεθνούς ειδησεογραφίας βρέθηκε η πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ να τοποθετηθεί πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα η Κίμπερλι Γκιλφόιλ. Η πληθωρική της παρουσία, κόντρα στα διπλωματικά στερεότυπα, δεν ήταν ο μόνος λόγος για τον οποίο προκλήθηκε θόρυβος. Ούτε το γεγονός ότι στερείται (της απαραίτητης) διπλωματικής εμπειρίας. Η πολυτάραχη διαδρομή της ήταν αυτή που συζητήθηκε εντόνως, οι αρνητικές για την Ελλάδα δηλώσεις της το μακρινό 2015, που αναδείχθηκαν από κύκλους των Δημοκρατικών, και οι άγνωστες πτυχές της πορείας της, που αποκαλύπτουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ».
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ θα είναι η πρώτη γυναίκα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Επί θητείας του Τζέφρι Πάιατ, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έκαναν άλμα. Υπεγράφη η αμυντική συμφωνία MDCA και η συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ κατέστη στρατηγική. Τη σκυτάλη πήρε ο ομογενής Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος διατήρησε αυτή την κληρονομιά και απογείωσε την εμπορική συνεργασία των χωρών, επιστρατεύοντας γνωριμίες και πείρα ετών επί του επιχειρείν.
Αν εγκριθεί από τη Γερουσία η υποψηφιότητά της, η Κ. Γκιλφόιλ θα είναι η πρώτη γυναίκα πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Ωστόσο, ο διορισμός της θα εξαρτηθεί από την ακροαματική διαδικασία που θα γίνει στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», προτεραιότητα έχουν οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης. Επομένως, οι ακροάσεις αναμένονται περί τον Ιανουάριο.
Η κ. Γκιλφόιλ έχει πλούσιο βιογραφικό, με αρκετά ετερόκλητα στοιχεία, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για κάποιον σεναριογράφο που θα ήθελε να πρωτοτυπήσει. Είναι 55 ετών, δικηγόρος, πρώην εισαγγελέας και πρώην παρουσιάστρια του Fox News. Στα πολλά «πρώην» προστίθεται κι ένα ακόμα: η κ. Γκιλφόιλ υπήρξε σύντροφος του πρωτότοκου γιου του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο χώρισαν προσφάτως.
Ο πατέρας της γεννήθηκε στην Ιρλανδία και μετανάστευσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 20 ετών. Η μητέρα της, Mερσέντες, ήταν Πορτορικανή και δίδασκε Ειδική Αγωγή. Εφυγε από τη ζωή νικημένη από λευχαιμία, όταν η Κ. Γκιλφόιλ ήταν 11 ετών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στη Νομική, έκανε πρακτική άσκηση στο γραφείο του εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο. Παράλληλα, εργάστηκε ως μοντέλο για τις διαφημιστικές καμπάνιες των δύο πιο γνωστών αμερικανικών αλυσίδων, για το πολυκατάστημα Macy’s και τον οίκο Victoria’s Secret.
Μετά τη Νομική Σχολή, εργάστηκε ως εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο. Εχασε τη δουλειά της το 1996, όταν ο Τέρενς Χάλιναν εξελέγη εισαγγελέας και απέλυσε 14 από τους εισαγγελείς της πόλης. Η κ. Γκιλφόιλ εργάστηκε για τέσσερα χρόνια στο Λος Αντζελες ως αναπληρώτρια εισαγγελέας, ασχολούμενη με υποθέσεις ενηλίκων και ανηλίκων.
Ελαβε πολλά βραβεία στο γραφείο του εισαγγελέα του Λος Αντζελες, μεταξύ των οποίων και αυτό του εισαγγελέα του μήνα. Το 2000 προσελήφθη ξανά στο γραφείο του εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο, όπου εργάστηκε ως βοηθός εισαγγελέα από το 2000 έως το 2004. Τον Ιανουάριο του 2004 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, για να παρουσιάσει την εκπομπή «Both Sides» στο Court TV, ενώ τον Φεβρουάριο του 2006 εντάχθηκε στο Fox News. Επίσης, ήταν μία εκ των συμπαρουσιαστριών του «The Five» στο Fox News Channel, συνεργάτις του «The O’Reilly Factor» και του «Hannity».
Υπήρξε, ακόμα, νομική αναλύτρια και σχολιάστρια για το Fox News και το ABC. Από το Fox σταμάτησε έπειτα από καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση. Η υπόθεση αυτή έχει κλείσει προ ετών.
Μηνύματα και υποδοχή
Μέσα σε ελάχιστες ώρες, την περασμένη Τετάρτη, η Κ. Γκιλφόιλ έγινε το πρώτο trend στο ελληνικό X (πρώην Twitter). Σε διπλωματικά κέντρα λήψης αποφάσεων, σε Αθήνα, Βρυξέλλες και φυσικά Ουάσινγκτον, όλοι συζητούσαν για εκείνη. Μετά την αρχική, αναμενόμενη, έκπληξη για την επιλογή του Ντόναλντ Τραμπ, διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα «διάβασαν» πιο ψύχραιμα την επιλογή της κ. Γκιλφόιλ. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως θετικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη γυναίκα, λόγω των καλών προσωπικών σχέσεων με τον νέο πρόεδρο και την οικογένειά του, θα έχει απευθείας επαφή με τον Ντ. Τραμπ.
Ο μόνος προβληματισμός της Αθήνας σχετίζεται με το εάν η νέα πρέσβης (;) γνωρίζει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η «καυτή πατάτα» θα «καίει» ακόμα πιο πολύ όταν αναλάβει, δεδομένων των εξελίξεων σε Ουκρανία, Γάζα, Συρία και Λιβύη.
Η σχέση της Γκιλφόιλ με την Ελλάδα
Με την Ελλάδα δεν έχει δεσμούς, ωστόσο δείχνει πρόθυμη να αποκτήσει. Στο μήνυμά της ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση του Τραμπ είναι ιδιαίτερα τιμητική για την ίδια: «Οι δημοκρατικές αξίες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα βοήθησαν στην ίδρυση της Αμερικής. Τώρα, έχουμε την ευκαιρία να τιμήσουμε αυτή την ιστορία φέρνοντας καλύτερες μέρες εδώ, στο εσωτερικό, και στο εξωτερικό. Ως πρέσβειρα, ανυπομονώ να υλοποιήσω την ατζέντα Τραμπ, να υποστηρίξω τους Ελληνες συμμάχους μας και να εγκαινιάσω μια νέα εποχή ειρήνης και ευημερίας».
Πάντως, δεν ήταν ανέκαθεν μειλίχιο το ύφος της όταν μιλούσε για την Ελλάδα. «Χαραμοφάηδες» είχε χαρακτηρίσει τους Ελληνες μετά το δημοψήφισμα του 2015. «Κανείς δεν αγαπά τους χαραμοφάηδες. Δεν με ενδιαφέρει αν φτιάχνετε καλό γιαούρτι, δεν με νοιάζει», είχε πει η κ. Γκιλφόιλ. Οταν, δε, ο τότε συνομιλητής της προσέθεσε ότι «δεν πληρώνουν τους φόρους τους», η Γκιλφόιλ τον διέκοψε και είπε: «Είναι αστείο. Αλλά ξέρετε κάτι; Κανείς δεν τους τιμωρεί. Είναι όπως όταν το σκυλί κατουράει στο χαλί. Το κουτάβι πρέπει να το εκπαιδεύσεις».
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ως θετικό το γεγονός ότι η Γκιλφόιλ, λόγω των καλών προσωπικών σχέσεων που έχει με τον νέο πρόεδρο και την οικογένειά του, θα έχει απευθείας επαφή με τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντ. Τραμπ, πάντως, σε δική του ανάρτηση στο Truth Social, έδωσε το στίγμα της συγκεκριμένης επιλογής προσώπου για την πρεσβεία της Αθήνας, παρουσιάζοντάς την ως εξής: «Για πολλά χρόνια η Κίμπερλι είναι στενή φίλη και σύμμαχος. Η εκτεταμένη εμπειρία της και η ηγετική της θέση στο Δίκαιο, στα μέσα ενημέρωσης και στην πολιτική, μαζί με την κοφτερή της διάνοια, την καθιστούν εξαιρετικά κατάλληλη για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ και να διαφυλάξει τα συμφέροντά τους στο εξωτερικό. Η Κίμπερλι είναι απολύτως κατάλληλη για να προωθήσει ισχυρές διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, προωθώντας τα συμφέροντά μας σε θέματα που κυμαίνονται από την αμυντική συνεργασία μέχρι το εμπόριο και την οικονομική καινοτομία». Ο Αμερικανός νέος πρόεδρος σίγουρα έλαβε υπόψη του το γεγονός ότι η Κ. Γκιλφόιλ υπήρξε ζευγάρι με τον Τραμπ τζούνιορ, ο οποίος δήλωσε «περήφανος για την Κίμπερλι. Αγαπά την Αμερική και πάντα ήθελε να υπηρετήσει τη χώρα ως πρέσβης . Θα είναι μια καταπληκτική ηγέτις για την "America First"».
Η επιλογή για την Τουρκία
Ως γνωστόν, ο Ντ. Τραμπ προτείνει για πρέσβεις πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στην οικογένειά του. Είναι ενδεικτικό ότι όρισε τον Τσαρλς Κούσνερ, τον πατέρα του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ, ως τον εκλεκτό του για πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γαλλία.
Για την Τουρκία πρότεινε τον καλό του φίλο Τόμας Μπάρακ. Ηταν ο «άτυπος σύμβουλος» της εκστρατείας του το 2016, στέλεχος εταιρείας επενδύσεων και διαχείρισης περιουσίας, ενώ έχει κατηγορηθεί για παράτυπο λόμπινγκ υπέρ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων αραβικών χωρών. Ο κ. Μπάρακ είχε ονομαστεί επικεφαλής της επιτροπής οργάνωσης της τελετής ορκωμοσίας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.
Αμερικανικές πηγές επιβεβαίωσαν το ρεπορτάζ των «Π», σύμφωνα με το οποίο αρχικά επρόκειτο να υπάρξει πρόταση για τοποθέτηση του ομογενούς βουλευτή Γκας Μπιλιράκη στη θέση του νέου πρέσβη στην Αθήνα, μιας και χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης του στενού περιβάλλοντος του Τραμπ και είναι εξαιρετικά καταρτισμένος για τη συγκεκριμένη θέση. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό λόγω της ισχνής πλειοψηφίας που διαθέτουν οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αρα, δεν κρίθηκε ρεαλιστικό να αναληφθεί ρίσκο από τους Ρεπουμπλικανούς με την αναγκαστική παραίτησή του, προκειμένου να αναλάβει πρέσβης στην Αθήνα.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»