Το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», η σατιρική εκποµπή του Λάκη Λαζόπουλου, που άφησε ισχυρό αποτύπωµα στην ελληνική τηλεόραση τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επιστρέψει για τα καλά στη µικρή οθόνη, καθώς µετά τη σαρωτική πρεµιέρα της στις 20 Οκτωβρίου στο Mega ανανεώνει το ραντεβού µε τους τηλεθεατές για την Τετάρτη 18 ∆εκεµβρίου, στις 21.00. Ο Λάκης Λαζόπουλος, έχοντας ετοιµάσει ένα εκρηκτικό σόου γέλιου, θα υποδεχτεί αυτή τη φορά τον Γιάννη Μπέζο και τον Βασίλη Χαραλαµπόπουλο, παρουσιάζοντας πολλές ακόµα εκπλήξεις και πρόσωπα που θα καυτηριάσουν αριστοτεχνικά όσα απασχολούν την κοινωνία. Μιλώντας σήµερα ο ίδιος στο «S», ανοίγει την καρδιά του, καταθέτοντας όλα όσα έχει στο µυαλό του.

Διαβάστε ακόμα: Ο κοµµωτής της Μήτσης στο “Τσαντίρι” του Λάκη Λαζόπουλου - O Βασίλης Χαραλαµπόπουλος καλεσµένος στη σατιρική εκποµπή στο Mega

Αναλυτικά η συνέντευξη του Λάκη Λαζόπουλου

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε νέο κύκλο εκποµπών µε το «Τσαντίρι»;

Και να το είχα αποφασίσει, δεν θα µπορούσε να συµβεί, αν δεν το είχε αποφασίσει και το Mega. Εννοώ ότι η απόφαση για να βρεθεί η σάτιρα στη µικρή οθόνη είναι µια απόφαση της µικρής οθόνης. Είχα καταφύγει ήδη στη µικρότερη οθόνη, που είναι το κινητό, µέσω των podcasts που έκανα. Πιστεύω στη µικρότερη οθόνη πλέον. Η µικρή οθόνη, για µένα, έχει µόνο έναν δρόµο για να αποκτήσει την παλιά της δύναµη: να ακολουθήσει τον δρόµο της µικρότερης.

Πώς ανακαλύψατε τον Κώστα Σιάφη από τη Θεσσαλονίκη και τι έχετε σχεδιάσει να κάνετε µαζί του;

Τον Κώστα Σιάφη τον είδα, όπως πολλά νέα παιδιά, στο Tik Tok. Τον παρακολούθησα. Είναι χαρισµατικός, γιατί είναι αυτοδηµιούργητος, και αυτό που κάνει είναι µια δική του κατασκευή. Είναι πάρα πολύ έξυπνος, εύστροφος, έχει αληθινό χιούµορ και αυτό φαίνεται και στις παύσεις του, στον τρόπο που κοιτάει, στον τρόπο που κινείται. Θέλω να παίξω µαζί του, για να είµαι ειλικρινής, θέλω να τον δω να παίζει ο ίδιος και να τον παρακολουθώ. Είναι µια αληθινή φωνή, µια πραγµατική φωνή. Είναι το χιούµορ µιας νέας γενιάς, πολύ ωραία διατυπωµένο. Τον έχω ακούσει σε µια σειρά αυτών που κάνει στο TikTok και βρίσκω το µυαλό του εξαιρετικό, πέρα από το χιούµορ του.

Θα έχετε στην εκποµπή σταθερούς συνεργάτες, όπως την Ελένη Γερασιµίδου και την Παρθένα Χοροζίδου;

Να το πούµε αλλιώς: Οι παλιοί µου συνεργάτες είναι πάντα οι κολώνες µου. Οι άνθρωποι που µπορώ να εµπιστευτώ τα κείµενα και µπορώ να δηµιουργήσω καινούργια πράγµατα, καινούργιες εικόνες, βασιζόµενος στο ταλέντο τους. Με τη Γερασιµίδου γνωριζόµαστε και αγαπιόµαστε από το Θεσσαλικό Θέατρο. Ετσι, η Γερασιµίδου θα έρχεται και θα ξανάρχεται στις εκποµπές µου. Η Παρθένα Χοροζίδου είναι η καινούργια µου παρτενέρ και είναι η συνέχεια των γυναικών που ήταν παρτενέρ µου. Είναι ωραία ηθοποιός, λαµπερό πλάσµα και θα είµαστε µαζί όλο τον χειµώνα στον «Ηρωα µε τις παντούφλες», για να παίξει τον υπέροχο ρόλο της Ειρήνης, της γυναίκας του Λάµπρου.

Ποια θέµατα σας ιντριγκάρουν αυτή την εποχή για σάτιρα;

Στη σάτιρα δεν υπάρχουν θέµατα ακριβώς που σε ιντριγκάρουν. Είναι ο τρόπος που παρακολουθείς την επικαιρότητα και την αντιλαµβάνεσαι, όπως και ο τρόπος που θα παρουσιάσεις τη σάτιρα, για να µπορείς να πάρεις τα λόγια των ανθρώπων και να τα φωτίσεις, να τα αναδείξεις. Να νιώσει ο κάθε άνθρωπος ότι αυτή η µικρή φράση που λέει στο σπίτι του είναι τόσο σηµαντική, που πολλές φορές, επειδή δεν την ακούει, δεν αντιλαµβάνεται τη σηµαντικότητά της. Κι όµως, η λέξη «βοήθεια», αν δεν την ακούσει κανείς, δεν σηµαίνει τίποτα. Αν η λέξη «βοήθεια» ακουστεί δυνατά, σηµαίνει πολλά.

Τι είναι για εσάς η διαδροµή µε το «Τσαντίρι» όλα αυτά τα χρόνια που το παρουσιάζετε;

Για µένα η διαδροµή στο «Τσαντίρι» είναι ένα στοίχηµα, το οποίο κερδίζει ο κόσµος, επιβεβαιώνοντας ότι αυτό το όχηµα είναι ένα αρχαίο όχηµα, που πάντα, σε κάθε εποχή, θα βρίσκει τις ρόδες για να κυλήσει, αλλά που δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Tesla. Στο όχηµα της σάτιρας απαιτείται οδηγός. ∆εν θα µπορέσει το τεχνητό χιούµορ να αντικαταστήσει το αληθινό.

Τα κοινωνικά θέµατα ήταν πάντα στο επίκεντρο της εκποµπής, όπως η παρουσία των δασοπυροσβεστών στην προηγούµενη εκποµπή. Επειτα από τέτοιου είδους παρεµβάσεις, σας παίρνει τηλέφωνο κάποιος υπουργός ή ο πρωθυπουργός;

Κανένας υπουργός δεν µε πήρε τηλέφωνο και, πολύ περισσότερο, ο συγκεκριµένος πρωθυπουργός. Και δεν γίνεται µια παρέµβαση από µένα. Απλώς δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους τους οποίους σκεπάζουν µε τις φωνές τους οι δηµοσιογράφοι στην τηλεόραση να µπορέσουν κάποια στιγµή να µιλήσουν έστω πέντε λεπτά, χωρίς κανένας να τους εµποδίζει. Είναι µια παραχώρηση του δικαιώµατος του ανθρώπου να µπορεί να διατυπώσει αυτό που και ο ίδιος θέλει. ∆ηλαδή εγώ πιστεύω, στην περίπτωση των δασοπυροσβεστών, ότι αυτό που έγινε µε τα χηµικά έγινε εσκεµµένα, για να µετατεθεί το ενδιαφέρον του κόσµου στο κατά πόσο τους ρίξανε ή όχι χηµικά, αλλά πάντως να µην ξέρουν ποιο πραγµατικά είναι το αίτηµα των δασοπυροσβεστών. Χαίροµαι που το άκουσα και χαίροµαι να µπορώ να µεταφέρω θέµατα της εποχής και ανθρώπους που µπορούν να µιλάνε ελεύθερα στην εκποµπή.

Για τη σηµερινή κυβέρνηση, τι σας τρελαίνει περισσότερο να σατιρίζετε;

Αυτό που µε τρελαίνει από τη σηµερινή κυβέρνηση είναι η virtual πραγµατικότητα την οποία ζούµε και βιώνουµε. ∆ηλαδή, µια κυβέρνηση φτιάχνει ένα «καλάθι της νοικοκυράς», ενώ τα τρόφιµα ακριβαίνουν κάθε εβδοµάδα. Κάθε εβδοµάδα οι άνθρωποι πληρώνουν περισσότερα για τα ίδια προϊόντα. Αν φτιάχνεις ένα καλάθι κάθε τρεις µήνες, κάτι δεν πάει καλά µε το ένστικτό σου, µε τη διαίσθησή σου και µε την πραγµατικότητα. ∆ηλαδή, όταν ισχυρίζεσαι ότι πας καλά µισθολογικά και έρχεται η Eurostat να σε βγάζει τελευταίο, όταν βγαίνεις έπειτα από έξι χρόνια και λες «θα προσπαθήσουµε να τους φτάσουµε», όταν υποτίθεται ότι τα έξι χρόνια ήσουν πρώτος, και αποκαλύπτεται ότι είσαι τελευταίος, αυτή η διαφορά της πραγµατικότητας δηµιουργεί µια εύλογη απορία: Πώς όλοι οι δηµοσιογράφοι της τηλεόρασης είχαν πειστεί; Με ποιον τρόπο είχαν πειστεί, µε ποια επιχειρήµατα, µε ποια δεδοµένα;

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένα πρόσωπο που θα σατιρίσετε φέτος στο «Τσαντίρι»;

Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ένα καινούργιο πρόσωπο, ένα εξαιρετικό πρόσωπο για σάτιρα και φοβάµαι ότι θα παραµείνει στον χώρο της σάτιρας για πάρα, πάρα πολύ καιρό. ∆εν ξέρω αν αργότερα θα µπορέσει να περάσει στον χώρο της πραγµατικότητας. Είναι πολύ ιδιόµορφη η περίπτωσή του. Είναι τόσο ιδιόµορφη, που, κι αν υπάρξουν ή αν υπήρξαν καλές προθέσεις, αυτές πνίγονται, γιατί το καράβι που τα κουβαλάει όλα αυτά θα βυθιστεί λόγω άγνοιας. Κανένα καράβι δεν µπορεί να κυβερνηθεί και να πλεύσει όταν συναντά και πέφτει σε υφάλους άγνοιας ιστορικών δεδοµένων του τόπου. Γιατί ένα πολιτικό πρόσωπο µπορεί να εκπροσωπεί τη νέα εποχή, αλλά αυτό δεν σηµαίνει ότι το να έχει κάποιος την άγνοια µιας εποχής µπορεί να του δώσει το δικαίωµα να κυβερνήσει. Ακόµα κι αυτοί που έχουν άγνοια απαιτούν ο οδηγός να έχει γνώση.

Συνεχίζω πάντα με όσους μπορώ να κοιτάζω και να με κοιτάζουν στα μάτια. Με τους υπολοίπους δεν είχα ποτέ καμία σχέση και ούτε θα ήθελα να αποκτήσω

Η νέα γενιά φαίνεται τελείως διαφορετική σήµερα. Ποιο νόηµα παίρνει σήµερα το ξεκαρδιστικό νούµερο που είχατε παρουσιάσει ως «µάνα» στην παράσταση «Ενα µικρό καράβι», το 1990;

Η νέα γενιά είναι σίγουρα µια πολύ διαφορετική γενιά, αλλά επειδή το κείµενο αυτό το έχω δοκιµάσει και πρόσφατα στον «Ελληνικό Κόσµο», παρουσιάζοντάς το µαζί µε stand-up comedians, τον Λάµπρο Φισφή και τον ∆ηµήτρη Χριστοφορίδη, είδα πάρα πολύ καλά την ανταπόκριση που έχει στον νέο κόσµο. Ο,τι είναι αληθινό θα παραµένει αληθινό για πάντα. Και πολύ στεναχωριέµαι που η κυρία Ευαγγελάτου, στο Φεστιβάλ Αθηνών, απέρριψε την πρόταση που της κάναµε µε το Θεσσαλικό Θέατρο κι εµένα να παρουσιάσουµε τις «Θεσµοφοριάζουσες» στην Επίδαυρο, στέλνοντας µια απάντηση όπου µας είπε ότι δεν ήµασταν ακριβώς στο µυαλό της σε σχέση µε το τι ήθελε να κάνει στην Επίδαυρο. Πότε το δήλωσε αυτό το µυαλό της και τις σκέψεις αυτές και πέσαµε έξω εµείς; Και πώς βγάζει από την ιστορία το Θεσσαλικό Θέατρο, που γιορτάζει τα πενήντα χρόνια του, από µια Θεσσαλία που έχει υποστεί τα πάνδεινα και θα µπορούσε µέσα από αυτή την παράσταση να ξαναζωντανέψει ένα κοµµάτι της χαράς του θεσσαλικού κάµπου; Αλλά… το εντεταλµένο στην Ελλάδα είναι νόµος. Γιατί µαθαίνω ότι είχε καλέσει ανθρώπους που τους ήθελε στην Επίδαυρο και τους έλεγε τι ήθελε, τέλος πάντων. Θλιβερό να πέφτεις νέος στην παγίδα του ποιοτικού υποτακτικού. Εχω γνωρίσει πολλούς από δαύτους.

Σας απασχολεί η εντεταλµένη κριτική, που, όπως έχετε πει, είναι σαν δηλητήριο;

∆εν µε απασχολεί η κακή, εντεταλµένη κριτική - ειλικρινά σας το λέω. Είναι ένα δηλητήριο. Οπως έχω επανειληµµένα πει, η µάνα µου µε έµαθε να µην πίνω τα δηλητήρια που θέλουν να µε κεράσουν οι άλλοι. Χύνω το ποτήρι και συνεχίζω. Πάω παρακάτω. ∆εν µε αφορά. Μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Ούτε θα τηλεφωνήσω ούτε θα κάνω µήνυση και ούτε θα κάνω πίσω. Απλά και ήρεµα. Ξέρω να περνάω καλά και όµορφα, ήρεµα και δεν µε απασχολούν. Η ζωή κινείται πάντα µπροστά. Οπισθεν βάζεις µόνο όταν χάνεις δικούς σου ανθρώπους. Συνεχίζω πάντα µε όσους µπορώ να κοιτάζω και να µε κοιτάζουν στα µάτια. Με τους υπολοίπους δεν είχα ποτέ καµία σχέση και ούτε θα ήθελα να αποκτήσω. Απλά, ξεκάθαρα, ήρεµα.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο Secret της εφημερίδας «Παραπολιτικά»