Αίγυπτος: Στο φως τάφοι 3.600 ετών στο Λούξορ - Εντυπωσιακά ευρήματα των αρχαιολόγων κοντά στον ναό της βασίλισσας Χατσεψούτ
«Αναδιαμορφώνουν την Ιστορία»
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ανέπαφο τμήμα δομής ναού της βασίλισσας Χατσεψούτ
Εντυπωσιάζει η ανακοίνωση της Αιγύπτου για ανακάλυψη σημαντικών ευρημάτων σε νεκρόπολη κοντά στο Λούξορ - περιλαμβάνουν τάφους και ταφικά φρεάτια 3.600 ετών. Τα παραπάνω ανακαλύφθηκαν στο Ντέιρ αλ Μπαχρί, πλησίον του ναού της βασίλισσας Χατσεψούτ, στη δυτική όχθη του Νείλου.
Η συνεργασία του Ιδρύματος Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Zahi Hawass με το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων έχει αποφέρει στο παρελθόν μείζονα ευρήματα, όπως χάλκινα νομίσματα με την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που χρονολογούνται στην εποχή του Πτολεμαίου Α΄ και τώρα τους συγκεκριμένους τύμβους που καλύπτουν μακρά περίοδο από τη 15η δυναστεία (1650-1550 π.Χ.) έως τη 18η δυναστεία (1550-1292 π.Χ.) - περιλαμβάνει φαραώ όπως η βασίλισσα Χατσεψούτ και ο βασιλιάς Τουταγχαμών.
Η ομάδα ανακάλυψε ανέπαφο τμήμα δομής ναού της βασίλισσας Χατσεψούτ, ανάγλυφα τεχνουργήματα και ζωηρόχρωμες επιγραφές σε αξιοσημείωτα καλή κατάσταση. Εντοπίστηκαν και πήλινα παιδικά παιχνίδια, ταφικές μάσκες, φτερωτοί σκαραβαίοι, χάντρες και φυλαχτά. Τα παραπάνω ρίχνουν μεγαλύτερο φως στα έθιμα των αρχαίων Αιγυπτίων και στις ιστορικές συνδέσεις με την ελληνιστική περίοδο της Αιγύπτου.
Κλου 1.500 διακοσμημένοι ογκόλιθοι που αναπαριστούν τη βασίλισσα και τον διάδοχό της, Τούθμωση Γ΄, κατά την τέλεση θρησκευτικών τελετουργιών. «Είναι οι πιο όμορφες σκηνές που έχω δει στη ζωή μου», δήλωσε ο Χαουάς. Στα ταφικά φρεάτια βρέθηκαν ανθρωποειδή ξύλινα φέρετρα, συμπεριλαμβανομένου ενός άθικτου που ανήκε σε παιδί. Κάτω από τα θεμέλια του ναού ανακαλύφθηκε ανέπαφη αποθήκη τελετουργικών εργαλείων που φέρουν εγχάρακτα το όνομα της βασίλισσας Χατσεψούτ. Επίσης, τάφοι υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την εποχή του Μέσου Βασιλείου και «του επιστάτη του ανακτόρου» της βασίλισσας Τετισέρι της 17ης δυναστείας, γιαγιάς του βασιλιά Άμωση, που έδιωξε τους Υξώς από την Αίγυπτο.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή
🆕🇪🇬 ¡Sorpresa en Egipto!
— RPP Noticias (@RPPNoticias) January 8, 2025
Se encontraron piezas arqueológicos en una antigua necrópolis de la famosa ciudad de Luxor, entre ellos tumbas de hace 4.000 años y obras de arte de la época de la reina-faraón Hatshepsut.
El equipo desveló una parte intacta de las fundaciones del… pic.twitter.com/8yKX1JeE5Q
Αίγυπτος: Ανακάλυψαν ανέπαφο τμήμα δομής ναού της βασίλισσας Χατσεψούτ
Η συνεργασία του Ιδρύματος Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Zahi Hawass με το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων έχει αποφέρει στο παρελθόν μείζονα ευρήματα, όπως χάλκινα νομίσματα με την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που χρονολογούνται στην εποχή του Πτολεμαίου Α΄ και τώρα τους συγκεκριμένους τύμβους που καλύπτουν μακρά περίοδο από τη 15η δυναστεία (1650-1550 π.Χ.) έως τη 18η δυναστεία (1550-1292 π.Χ.) - περιλαμβάνει φαραώ όπως η βασίλισσα Χατσεψούτ και ο βασιλιάς Τουταγχαμών. Η ομάδα ανακάλυψε ανέπαφο τμήμα δομής ναού της βασίλισσας Χατσεψούτ, ανάγλυφα τεχνουργήματα και ζωηρόχρωμες επιγραφές σε αξιοσημείωτα καλή κατάσταση. Εντοπίστηκαν και πήλινα παιδικά παιχνίδια, ταφικές μάσκες, φτερωτοί σκαραβαίοι, χάντρες και φυλαχτά. Τα παραπάνω ρίχνουν μεγαλύτερο φως στα έθιμα των αρχαίων Αιγυπτίων και στις ιστορικές συνδέσεις με την ελληνιστική περίοδο της Αιγύπτου.
«Οι τωρινές ανακαλύψεις αναδιαμορφώνουν την Ιστορία»
Η δήλωση του αποκαλούμενου «Ιντιάνα Τζόουνς της Αιγύπτου», όπως αποκαλείται ο διάσημος Αιγύπτιος αρχαιολόγος Ζάχι Χαουάς, ότι οι «τωρινές ανακαλύψεις αναδιαμορφώνουν την Ιστορία», εντυπωσιάζει. Ο ναός της Κοιλάδας της Βασίλισσας Χατσεψούτ αναδεικνύει την αρχιτεκτονική και θρησκευτική ζωή της εποχής της, ενώ οι τάφοι και τα φρεάτια από τη 17η δυναστεία και τα ευρήματα από τη νεκρόπολη των Πτολεμαίων στο Ασασίφ προσφέρουν πληροφορίες για τη θρησκεία, τις ταφικές πρακτικές και την καθημερινή ζωή των αρχαίων Αιγυπτίων.Κλου 1.500 διακοσμημένοι ογκόλιθοι που αναπαριστούν τη βασίλισσα και τον διάδοχό της, Τούθμωση Γ΄, κατά την τέλεση θρησκευτικών τελετουργιών. «Είναι οι πιο όμορφες σκηνές που έχω δει στη ζωή μου», δήλωσε ο Χαουάς. Στα ταφικά φρεάτια βρέθηκαν ανθρωποειδή ξύλινα φέρετρα, συμπεριλαμβανομένου ενός άθικτου που ανήκε σε παιδί. Κάτω από τα θεμέλια του ναού ανακαλύφθηκε ανέπαφη αποθήκη τελετουργικών εργαλείων που φέρουν εγχάρακτα το όνομα της βασίλισσας Χατσεψούτ. Επίσης, τάφοι υψηλόβαθμων αξιωματούχων από την εποχή του Μέσου Βασιλείου και «του επιστάτη του ανακτόρου» της βασίλισσας Τετισέρι της 17ης δυναστείας, γιαγιάς του βασιλιά Άμωση, που έδιωξε τους Υξώς από την Αίγυπτο.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή