«Δεν ψάχνω πια να βρω το παιδί μου ζωντανό. Ψάχνω να βρω την αλήθεια, για να του ανάψω ένα κερί. Θέλω να ξέρω τι του έκαναν, για να ησυχάσει η ψυχή του και η δική μου», είχε δηλώσει στα ΜΜΕ η μητέρα του μικρού Άλεξ Μεσχισβίλι, Νατέλα Ιτσουαΐτζε, η οποία εδώ και 18 χρόνια αναζητεί πεισματικά έστω κι ένα ίχνος από τα λείψανα του γιου της.

*Διαβάστε ακόμα: Ανήλικη παραβατικότητα: "Η αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να είναι πολυδιάστατη", επισημαίνει ο ψυχολόγος Αλέξανδρος Καλαβρής

Ήταν 3 Φεβρουαρίου του 2006, όταν ο 11χρονος Άλεξ, με καταγωγή από τη Γεωργία, εξαφανίστηκε από την περιοχή της Βέροιας, λίγο μετά το πέρας της προπόνησής του στο μπάσκετ στο κλειστό γυμναστήριο της Ελιάς και ενώ κατευθυνόταν προς το πρακτορείο ΟΠΑΠ του πατριού του.

Καθώς οι ώρες περνούσαν και ο 11χρονος δεν επέστρεφε στο σπίτι, η μητέρα του και ο πατριός του βγήκαν ανήσυχοι στους δρόμους και ρωτούσαν μήπως κάποιος είχε δει τον Άλεξ τους.

Μετά από πολλές ώρες μάταιης αναζήτησης στο χωριό, η Νατέλα απευθύνθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής και δήλωσε την εξαφάνιση του γιου της.

Τα πρώτα σενάρια έκαναν λόγο για απαγωγή του Άλεξ, ακόμα και από τον ίδιο τον πατέρα του, ενώ έντονος ήταν και ο φόβος για την εμπλοκή σωματεμπόρων που θα τον οδηγούσαν εκτός χώρας.


Η καθοριστική συμβολή της Αγγελικής Νικολούλη στην υπόθεση εξαφάνισης του μικρού Άλεξ

Τελικά, αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στο να ξεδιπλωθεί το κουβάρι της εξαφάνισής του ήταν η Αγγελική Νικολούλη, η οποία 40 ημέρες μετά, κατάφερε να αποσπάσει μαρτυρίες για τη δράση μιας παρέας ανηλίκων εναντίον άλλων παιδιών, που ήταν πιο χαμηλών τόνων.

Κι ενώ η δημοσιογράφος αντιλήφθηκε γρήγορα την ανάμειξη των παιδιών στην εξαφάνιση και ενημέρωσε τις αστυνομικές Αρχές, η εκδοχή της θεωρήθηκε ακραία, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος, με έρευνες προς λάθος κατευθύνσεις.

Μετά από λίγο καιρό και μια σειρά ανακρίσεων, η ομάδα των «νταήδων», που αποτελούνταν από δύο αγόρια ελληνικής καταγωγής, έναν Αλβανό, έναν Βορειοηπειρώτη κι έναν Ρουμάνο, ηλικίας 11 έως 13 ετών, ομολόγησε στην Αστυνομία τον θανάσιμο τραυματισμό του Άλεξ.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, οι τρεις από τους πέντε ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους και ισχυρίστηκαν πως είπαν ψέματα, λόγω εκφοβισμού που δέχθηκαν, για να παραδεχτούν την ενοχή τους στην Αστυνομία.

Ο Βορειοηπειρώτης κατηγορούμενος ήταν αυτός που αποκάλυψε με λεπτομέρειες όλα όσα συνέβησαν τη νύχτα που ο Άλεξ έχασε τη ζωή του.

Ο θανάσιμος τραυματισμός του Άλεξ 

Όπως ανέφερε, λοιπόν, στην απολογία του, ο Άλεξ τραυματίστηκε θανάσιμα, μετά από έναν τσακωμό με την «άγρια» παρέα στο κέντρο της πόλης, κοντά στο Δημαρχείο.

Επιθυμώντας τα παιδιά να καλύψουν το έγκλημά τους, τον μετέφεραν σε ένα ακατοίκητο σπίτι και τον άφησαν αβοήθητο να πεθάνει μέσα στον χιονιά.

Δύο ημέρες μετά, τον έβαλαν σε ένα καρότσι, το κάλυψαν και το μετέφεραν στο ποτάμι της Μπαρμπούτας, όπου και το άφησαν. Από εκεί και πέρα, τα ίχνη του αγοριού κλήθηκαν να εξαφανίσουν ενήλικες από τον περιβάλλον τους.

Παρόλο που η σορός του άτυχου Άλεξ δεν βρέθηκε ποτέ, τα παιδιά κρίθηκαν ένοχα από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης για το κακούργημα της μη σκοπούμενης, θανατηφόρου σωματικής βλάβης και για περιύβριση νεκρού και σύμφωνα με το νόμο περί ανηλίκων, τους επιβλήθηκαν αναμορφωτικά μέτρα.

Ένοχος κρίθηκε και ο παππούς των δύο Ελληνόπουλων της «σκληρής» παρέας που γνώριζε τότε τι είχε συμβεί, ο οποίος καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 4 ετών και 6 μηνών για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και ψευδορκία μάρτυρα κατ’ εξακολούθηση.

Με τη σειρά τους, οι γονείς των παιδιών καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με αναστολή, αφού κρίθηκαν ένοχοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Εξαίρεση αποτέλεσε η μητέρα του Ρουμάνου, που αθωώθηκε, γιατί είχε ζητήσει τη βοήθεια των Αρχών για την παραβατικότητα του γιου της.

Τον Ιανουάριο του 2014, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Βέροιας επιδίκασε στη μητέρα του Άλεξ το χρηματικό ποσό των 150.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστη από τον χαμό του γιου της και καταδίκασε τους 11 από τους 13 εναγόμενους, γονείς και κηδεμόνες των πέντε ανηλίκων που κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του 11χρονου, οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλουν το συγκεκριμένο ποσό.

Όπως αποδείχθηκε, η υπόθεση του μικρού Άλεξ ήταν μια από τις πρώτες υποθέσεις bullying που απασχόλησαν ποτέ την Ελλάδα.

@parapolitika

Εγκλήματα που συγκλόνισαν: Η εξαφάνιση του μικρού Άλεξ #parapolitikagr #crimes #eglimata #tiktokgreece #greece

♬ πρωτότυπος ήχος - Parapolitika.gr - Parapolitika.gr
Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d6xq9p2ueiwx)