Τζορτζ Τσούνης: Το "γαλανόλευκο" παρελθόν, τα επιτυχηµένα deals και η σκυτάλη στην Κίµπερλι

Από τη διπλωµατία στις... business

Γιος µεταναστών, υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και µε επιχειρηµατικό δαιµόνιο - Άκρως πετυχηµένη η θητεία του Αµερικανού πρέσβη Τζορτζ Τσούνη στην Ελλάδα

tsounis-platanos
Ηταν 10 Μαρτίου 2022 όταν η υποψηφιότητα του Τζορτζ Τσούνη εγκρίθηκε από την ολοµέλεια της Γερουσίας των Ηνωµένων Πολιτειών. Στις 6 Μαΐου του ίδιου έτους ανέλαβε τα καθήκοντα του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και τέσσερις ηµέρες µετά έδωσε τα επίσηµα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.

Γιος µεταναστών, υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του και µε επιχειρηµατικό δαιµόνιο: µε αυτά τα λόγια θα µπορούσε κάποιος να περιγράψει τον κ. Τσούνη, ο οποίος συνέβαλε τα µέγιστα στην εµβάθυνση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ, διαψεύδοντας εκείνους που στην αρχή τον αµφισβητούσαν, χρεώνοντάς του περιορισµένη διπλωµατική εµπειρία.

Ο «µπίζνεσµαν», όπως τον αποκαλούσαν τότε, όχι µόνο κατάφερε να συντηρήσει την παρακαταθήκη του προκατόχου του, Τζέφρι Πάιατ, αλλά πήγε και τη διµερή µας συνεργασία ένα βήµα παρακάτω.

tsounis-platanos

Ο Τζορτζ Τσουνης στο χωριό του, τον Πλάτανο, στη Ναυπακτία

Τζορτζ Τσούνης: «Οι Ελληνες θέλω να µε θυµούνται ως ένα παιδί από τον Πλάτανο»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Τσούνης εξήρε την ιστορία της κοιτίδας της δηµοκρατίας, το ήθος και το φιλότιµο των Ελλήνων. Εν αντιθέσει µε τη συντριπτική πλειονότητα των συναδέλφων του, ο απερχόµενος πρέσβης δεν κυκλοφορούσε µόνο σε υπουργικά γραφεία, σαλόνια και χώρους κυβερνητικών εκδηλώσεων. Επινε τον καφέ του στο κέντρο της Αθήνας, γευµάτιζε στον Πειραιά και απολάµβανε τα αγαπηµένα του παϊδάκια στην Καισαριανή.

Μη συνηθισµένα «στέκια» για έναν πρέσβη και δη Αµερικανό. Ακριβώς, λοιπόν, αυτός ο τρόπος ζωής τον έκανε δηµοφιλή και προσιτό. Αν και, οµολογουµένως, οι Ελληνες ήταν a priori θετικά διακείµενοι λόγω της ελληνικής καταγωγής του, σε βαθµό που έκανε ορισµένους να ξεχνούν τον αντιαµερικανισµό του παρελθόντος και τους λόγους που µας οδήγησαν εκεί ως λαό. «Η γιαγιά µου και ο παππούς µου έλεγαν: Εξω οι Αµερικάνοι, έξω οι βάσεις, έξω από το ΝΑΤΟ», θυµάται ο κ. Τσούνης και µοιράζεται συχνά αυτές τις αναµνήσεις µε τους συνοµιλητές του. Πάντως, στο «γαλανόλευκο» παρελθόν του είχε αναφερθεί και όταν είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην υπογράφουσα για την «Απογευµατινή»:

«Γεννήθηκα στο Κουίνς και είµαι περήφανος Νεοϋορκέζος ελληνικής καταγωγής. Συνοµιλώ µε ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώµατα, από τους σερβιτόρους µέχρι τους ανώτερους ηγέτες της κυβέρνησης. Αυτή είναι και η πτυχή της δουλειάς µου που απολαµβάνω περισσότερο από κάθε άλλη». Το απήλαυσε για τρία χρόνια, τα οποία χαρακτηρίζει «τα καλύτερα χρόνια της ζωής του». Προσφάτως είπε στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών»: «Οι Ελληνες θέλω να µε θυµούνται ως ένα παιδί από τον Πλάτανο», αναφερόµενος στο χωριό της Ναυπακτίας, απ’ όπου κατάγεται.

mitsotakis-tsounis

Το έργο του

Οι ελληνικές ρίζες του κ. Τσούνη και η εξωστρεφής συµπεριφορά του δεν ήταν οι µοναδικοί λόγοι που τον έκαναν να ξεχωρίσει. Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι -λόγω εµπειρίας στο επιχειρείν και χάρη στην επικοινωνιακή του δεινότητα- ο Τζ. Τσούνης κατάφερε να φέρει εις πέρας τα περισσότερα οικονοµικά, εµπορικά, αµυντικά, ενεργειακά και εκπαιδευτικά deals που έκλεισε η χώρα µας τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος για projects ή συµφωνίες που βάλτωναν λόγω της γνωστής ελληνικής αδράνειας επί σειρά ετών και που επί θητείας Τσούνη «έτρεξαν»: από την αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων, µέχρι εκπαιδευτικές υποτροφίες και την έναρξη της εµπορικής λειτουργίας του σταθµού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

nauphgeia-tsounis

Ο Τζορτζ Τσούνης στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα με εργαζομένους

Ο ίδιος ο κ. Τσούνης, µάλιστα, κάνοντας τον απολογισµό του λέει σε συνοµιλητές του ότι βασική του αποστολή, την οποία κατάφερε να φέρει εις πέρας, ήταν η διατήρηση της ηρεµίας στο Αιγαίο. Εξηγώντας ότι το συµφέρον των ΗΠΑ είναι να τα πηγαίνουν καλά η Ελλάδα και η Τουρκία, τόσο ως µέλη του ΝΑΤΟ όσο και ως γείτονες σε µια εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή. Ευχή του, µάλιστα, είναι να συνεχιστεί αυτή η νηνεµία και να µη χρειαστεί να σηκώσει η διάδοχός του το «κόκκινο τηλέφωνο», λειτουργώντας πυροσβεστικά σε περίπτωση κρίσης.

Η σκυτάλη στην Κίµπερλι

Προτού παραδώσει τη σκυτάλη στη διάδοχό του, Κίµπερλι Γκίλφοϊλ, ο κ. Τσούνης θα αποχαιρετήσει µε διαδοχικά επίσηµα δείπνα τους συναδέλφους του, κυβερνητικούς αξιωµατούχους και δηµοσιογράφους. Ωστόσο, δεν θα κλείσει οριστικά την πόρτα της Ελλάδας. Σύµφωνα µε αποκλειστικές πληροφορίες της «Κυριακάτικης Απογευµατινής», ο Τζ. Τσούνης σκοπεύει στο εξής να µοιράζει τον χρόνο του µεταξύ της Φλόριντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας, ώστε η ζωή του να έχει πάντα καλοκαίρι, όπως λέει αστειευόµενος, και ο ίδιος να δραστηριοποιείται στον χώρο του επιχειρείν που είναι και το φόρτε του. ∆ύο εβδοµάδες προτού γυρίσει στις ΗΠΑ, έστειλε ένα µήνυµα µέσω των «Παραπολιτικών FM» στη διάδοχό του, την οποία και γνωρίζει: «Αν πρέπει να δώσω ένα µήνυµα στην Γκίλφοϊλ, είναι σεβασµός. Το ότι ο πρόεδρος τη θέλει να έρθει στην Ελλάδα, για µένα είναι το πιο σπουδαίο.

Η κ. Γκίλφοϊλ έχει τελειώσει νοµικά, ήταν δικηγόρος, είναι έξυπνη, είναι ζεστή και ξέρω ότι δουλεύει πάρα πολύ. ∆εν την ξέρω καλά, όµως πρέπει να δώσετε µια ευκαιρία να τη γνωρίσετε». Το χρονοδιάγραµµα πλέον έχει ως εξής: στις 20 Ιανουαρίου θα ορκιστεί ο Ντόναλντ Τραµπ. Μετά, το Κογκρέσο θα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση του πλανητάρχη και να περάσει την κ. Γκίλφοϊλ από διαδικασία αξιολόγησης. Πρόκειται για διαδικασία που διαρκεί περίπου δύο µήνες. Φυσικά, στο µεταξύ η πρεσβεία δεν θα µείνει «ακέφαλη». Η εµπειρότατη κ. Οστιν, το Νο 2 στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα (Deputy Head of Mission), θα εκτελεί χρέη επικεφαλής, ούσα ικανότατη να αντεπεξέλθει, καθώς µετρά 27 χρόνια στον διπλωµατικό χώρο.


*Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή