Η αιφνιδιαστική επενδυτική απόβαση στην Ελλάδα που επιχειρεί από το βράδυ της Παρασκευής η ρωσικής καταγωγής 62χρονη δισεκατοµµυριούχος Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους, προσφέροντας 57,1 εκατοµµύρια ευρώ για να αποκτήσει το 21% των µετοχών του Οργανισµού Λιµένος Θεσσαλονίκης, που ελέγχεται από τον επίσης εκ Ρωσίας ορµώµενο Ιβάν Σαββίδη, έχει ταράξει τα νερά του εγχώριου επιχειρείν και έχει προκαλέσει πληθώρα ερωτηµάτων για τα πιθανά «κρυφά µυστικά» της εξαγοράς.

Ποια είναι η ζάπλουτη Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους

Η ζάπλουτη κληρονόµος του γαλλοελβετικού επιχειρηµατικού κολοσσού Louis Dreyfus Company (LDC), που αποτελεί έναν από τους τέσσερις µεγαλύτερους στον κόσµο στον τοµέα της αγροδιατροφής µε τζίρο άνω των 60 δισεκατοµµυρίων ευρώ, ενώ έχει αναπτύξει και πολλές ακόµη δραστηριότητες ως εταιρεία συµµετοχών, εµφανίστηκε κυριολεκτικά από το πουθενά στη χώρα µας, διεκδικώντας µερίδιο όχι σε ένα αλλά εµµέσως σε δύο κεντρικούς λιµένες της Ελλάδας, µαζί µε το λιµάνι του Βόλου που έχει «χτυπήσει» ο Σαββίδης.

Για αυτή την πρώτη επένδυσή της στην Ελλάδα, η επονοµαζόµενη και «τσαρίνα» -λόγω της προσωπικής της περιουσίας που ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και την καθιστά την πέµπτη πλουσιότερη γυναίκα στην Ευρώπη- πληρώνει premium 26,6% σε σχέση µε τη µέση τιµή του τελευταίου εξαµήνου για να αποκτήσει συνολικά 2.116.800 µετοχές του ΟΛΘ. Όσες δηλαδή δεν βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του Σαββίδη (71,85%, εκ του οποίου το 22% ελέγχει η γαλλική CMA CGM) και του ∆ηµοσίου (7%), αλλά σε ελεύθερη διασπορά, δηλαδή στα χέρια funds και µικροεπενδυτών. Τα κίνητρά της παραµένουν ακόµη ασαφή. Θέλει να βοηθήσει τον Σαββίδη; Είδε µια ευκαιρία να ανοίξει νέες αγορές µέσω της Θεσσαλονίκης και του Βόλου, που µπορούν να αποτελέσουν διόδους µεταφοράς προϊόντων προς τον Βορρά και είναι λιµάνια στρατηγικής σηµασίας; Επιδιώκει σε δεύτερο χρόνο να εξαγοράσει τα δύο λιµάνια και να επενδύσει σε αυτά όσα λεφτά προβλέπουν οι συµβάσεις παραχώρησης;

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται

Η ρωσική καταγωγή της Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους, η οποία µεγάλωσε και σπούδασε νοµικά και οικονοµικά στη Μόσχα και στην Αγία Πετρούπολη επί Σοβιετικής Ένωσης ως Μαργκαρίτα Ολεγκόβνα Μπογκντάνοβα, πριν µεταναστεύσει στην Ευρώπη και κληρονοµήσει το 2009 τα αµύθητα πλούτη του εκλιπόντος συζύγου της, Ρόµπερτ Λουί Ντρέιφους, έχει προκαλέσει εύλογα ερωτήµατα.

Και πρώτο από όλα, αν η ίδια αποτελεί κάποιου είδους «συνδετικό κρίκο» µε τον Σαββίδη, για τον οποίο κατά καιρούς έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά σε σχέση µε την πιθανή αποεπένδυσή του από το λιµάνι της Θεσσαλονίκης (στο οποίο έχει αναλάβει την υποχρέωση, αλλά δεν το έχει πράξει ακόµη, να επενδύσει δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ ώστε να αναδείξει τη στρατηγική θέση του ως µεταφορικού κόµβου), ενώ δεν είναι άγνωστο το ενδιαφέρον αµερικανικών κεφαλαίων να αναλάβουν τον έλεγχο.

Ένα δεύτερο ερώτηµα είναι αν και πώς θα κινηθεί το ∆ηµόσιο που ελέγχει το 7% των µετοχών του ΟΛΘ και αν πρόκειται να «σαγηνευτεί» από τη δηµόσια πρόταση της «τσαρίνας», πουλώντας τις µετοχές του. Προσώρας δεν διαφαίνεται τέτοιο ενδεχόµενο.

"Leonidsport ΒV"

Έχει ενδιαφέρον, ως κρίσιµη λεπτοµέρεια, ότι σε θέση αγοραστή για το λιµάνι της Θεσσαλονίκης δεν εµφανίζεται ο επιχειρηµατικός όµιλος της Μαργκαρίτα Λουί Ντρέιφους αλλά µία άλλη ολλανδική εταιρεία, που ιδρύθηκε µόλις στις 16 ∆εκεµβρίου 2024, µε την επωνυµία «Leonidsport ΒV». Το όνοµα δεν προέρχεται από τον αρχαίο Έλληνα Λεωνίδα της Σπάρτης αλλά από τον Ρώσο παππού της Λεονίντ, ο οποίος ανέλαβε να τη µεγαλώσει και να τη σπουδάσει µετά τον θάνατο των γονιών της σε αυτοκινητικό δυστύχηµα, όταν εκείνη ήταν µόλις 7 ετών. Οι πληροφορίες που καταφθάνουν στα ελληνικά ΜΜΕ για τη νέα επένδυση της Ρωσοελβετίδας δισεκατοµµυριούχου, που κινείται από κοινού µε τους τρεις γιους της και ενώ σύντροφός της σήµερα είναι ο Φίλιπ Χίλερµπραντ, πρώην επικεφαλής της ελβετικής κεντρικής τράπεζας και αντιπρόεδρος της BlackRock, µε τον οποίο απέκτησαν δίδυµα κορίτσια στις 21 Μαρτίου 2016, φαίνεται να είναι καλά επεξεργασµένες και να προέρχονται από ένα ισχυρό διαφηµιστικό δίκτυο «διάχυσης πληροφοριών», που αναδεικνύει τα πλεονεκτήµατα του λιµένα της Θεσσαλονίκης.

Μένει να ξεδιπλωθεί σύντοµα όλο το σχέδιο της ρωσικής καταγωγής Ελβετίδας δισεκατοµµυριούχου επιχειρηµατία και των τριών γιών της, που προ ετών πούλησαν τη γαλλική ποδοσφαιρική οµάδα Μαρσέιγ και απέκτησαν την αγγλική ποδοσφαιρική οµάδα Σάντερλαντ.

Επιχειρηματικό προφίλ 

Η Louis Dreyfus Commodities, η οποία έχει γραφεία ή θυγατρικές σε περισσότερες από 90 χώρες, εµπορεύεται τα πάντα, από δηµητριακά, λάδια, καφέ, βαµβάκι, χυµούς φρούτων, ζάχαρη και γαλακτοκοµικά προϊόντα µέχρι µέταλλα, θαλάσσιες µεταφορές και λιπάσµατα. Η εταιρεία, που ελέγχεται από ένα καταπίστευµα µε έδρα το Άµστερνταµ, θεωρείται ευρέως ότι είναι ο µεγαλύτερος έµπορος βαµβακιού και ρυζιού και ο δεύτερος µεγαλύτερος έµπορος ζάχαρης στον κόσµο. Μαζί µε τις Archer Daniels Midland, Bunge και Cargill, αποτελούν τη λεγόµενη «ABCD» τετράδα των εταιρειών που ελέγχουν το µεγαλύτερο µέρος των συναλλαγών γεωργικών προϊόντων στον κόσµο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή