«Γιατί ο Τόµι Ρόµπινσον βρίσκεται στη φυλακή, επειδή λέει την αλήθεια;» διερωτήθηκε ο Ελον Μασκ στο X, την πλατφόρµα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία είναι ιδιοκτήτης, την Πέµπτη 2 Ιανουαρίου. «Θα πρέπει να απελευθερωθεί και όσοι κάλυψαν αυτή την παρωδία θα πρέπει να πάρουν τη θέση του σε αυτό το κελί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο 42χρονος Τόµι Ρόµπινσον καταδικάστηκε τον περασµένο Οκτώβριο από τη βρετανική ∆ικαιοσύνη σε 18 µήνες φυλάκιση, καθώς διέφυγε από τη χώρα ενώ εκκρεµούσε εις βάρος του ένταλµα σύλληψης για την προβολή ενός βίντεο, που διέδιδε ψευδείς πληροφορίες για την πρόκληση βίας από έναν Σύρο πρόσφυγα, τον οποίο κατηγορούσε γιατη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών σε σχολή χορού στη Βρετανία.

Η προβολή του βίντεο στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε αποτέλεσµα να ξεσπάσουν τον περασµένο Ιούλιο βίαιες εξεγέρσεις σε πολλές πόλεις του Ηνωµένου Βασιλείου, δοκιµάζοντας τη συνοχή της νεοεκλεγµένης κυβέρνησης των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρµερ. Υποκινητής αυτών των εξεγέρσεων, όπως αποδείχθηκε, ήταν ο ακροδεξιός ακτιβιστής Τόµι Ρόµπινσον, ο οποίος από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου διέµενε στην Κύπρο, για να αποφύγει τη σύλληψη, προέτρεπε τους υποστηρικτές του µε αναρτήσεις στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης να επιµείνουν στις διαµαρτυρίες τους.

Γεννηµένος στο Λούτον το 1982 από Ιρλανδή µητέρα και Αγγλο πατέρα, ο Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, όπως είναι το πραγµατικό του όνοµα, ανδρώθηκε στους κόλπους της εργατικής τάξης τις δεκαετίες του 1980 και του 1990. Από νεαρή ηλικία είχε εµπλακεί στον ποδοσφαιρικό χουλιγκανισµό, ενώ «δανείστηκε» το όνοµά του από έναν διαβόητο χούλιγκαν της εποχής. Στα 16 του παράτησε το σχολείο για να γίνει µηχανικός στο αεροδρόµιο του Λούτον, ενώ στα 20 βρέθηκε πρώτη φορά αντιµέτωπος µε τη ∆ικαιοσύνη ύστερα από επίθεση σε αστυνοµικό.

aktibistis_2

Η οργάνωση EDL

Ο ακτιβισµός του Ρόµπινσον ξεκίνησε το 2009 στη γενέτειρά του, το Λούτον, µια πόλη µε σηµαντικό µουσουλµανικό πληθυσµό, όπου ίδρυσε την οργάνωση English Defense League (EDL), στρατολογώντας µέλη από τις διασυνδέσεις του στο ποδόσφαιρο. Η EDL έγινε γνωστή για την αντιισλαµική της ρητορική και την υποκίνηση κοινωνικών αντιπαραθέσεων, που συχνά κατέληγαν σε βίαιες συγκρούσεις µε αντιδιαδηλωτές και τις Αρχές.

Υπό την ηγεσία του Ρόµπινσον, το EDL βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής, καθώς η οµάδα κατηγορήθηκε για υποκίνηση µίσους και καλλιέργεια κλίµατος φόβου και κοινωνικού διχασµού. Τα µπλεξίµατα του Ρόµπινσον µε τη ∆ικαιοσύνη συνεχίστηκαν το 2011, όταν καταδικάστηκε για επίθεση κατά µέλους του EDL, το οποίοχτύπησε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης.

Το 2012 καταδικάστηκε σε δέκα µήνεςφυλάκιση επειδή χρησιµοποίησε διαβατήριο φίλου του για να εισέλθει στις Ηνωµένες Πολιτείες, µια κίνηση που είχε σκοπό να παρακάµψει τους ταξιδιωτικούς περιορισµούς λόγω του ποινικού του µητρώου. Το 2013, µετά την αποφυλάκισή του, αποχώρησε από το EDL ισχυριζόµενος ότι είχε αναγνωρίσει τους «κινδύνους του ακροδεξιού εξτρεµισµού» και πως ήθελε να «αντιπαρατεθεί στην ισλαµική ιδεολογία όχι µε βία, αλλά µε δηµοκρατικές ιδέες».

Παρά τους ισχυρισµούς του, ο Ρόµπινσον στράφηκε στις πλατφόρµες κοινωνικής δικτύωσης υποκινώντας τους υποστηρικτές του σε ταραχές και εκτοξεύοντας το αντιµουσουλµανικό µίσος. Μία από τις διαµάχες που τον έκανε ευρύτερα γνωστό ήταν το 2018, όταν φυλακίστηκε για παραβίαση δικαστικής απόφασης, κάνοντας ζωντανή µετάδοση έξω από ένα δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης µιας συµµορίας που κατηγορούνταν για κακοποίηση νεαρών κοριτσιών.

Η φυλάκισή του πυροδότησε διεθνείς διαµαρτυρίες, µε τους υποστηρικτές του να τον χαρακτηρίζουνµάρτυρα για την ελευθερία του λόγου και τους επικριτές του να τον κατηγορούν για υπονόµευση της ∆ικαιοσύνης και υποκίνηση µίσους. Την ίδια χρονιά αποκλείστηκε από το Twitter για παραβίαση των κανόνων της πλατφόρµας,
αλλά επανήλθε στο X το 2023, όταν ο Ελον Μασκ εξαγόρασε την εταιρεία.

Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του «δηµοσιογράφο», κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 1,1 εκατοµµύριο οπαδούς και το βίντεο που τον οδήγησε στη φυλακή ξεπέρασε τις 59 εκατοµµύρια προβολές µέσα σε λίγες ηµέρες. Το 2019 έθεσε υποψηφιότητα για το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά δεν κατάφερε να
εκλεγεί, ενώ σύµφωνα µε τους «Times» ξεκίνησε να λαµβάνει οικονοµική στήριξη από το εξωτερικό.

Η δηµόσια εικόνα του Ρόµπινσον είναι βαθιά διχαστική. Για τους υποστηρικτές του είναι ένας λαϊκός ήρωας, υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου και των βρετανικών αξιών, πρόθυµος να συγκρουστεί για να εµποδίσει την επικίνδυνη εξάπλωση του Ισλάµ στη χώρα του. Για τους επικριτές του είναι ένας προβοκάτορας που υποδαυλίζει το µίσος και τη βία, υπονοµεύοντας το κράτος δικαίου. Το ποινικό του µητρώο και οι αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες απλώς ενίσχυσαν τη φήµη του.

Το «χρίσµα»

Ο Ρόµπινσον µαζί µε τον Νάιτζελ Φάρατζ, τον ηγέτη του αντιµεταναστευτικού κόµµατος Reform U.K., έχουν στενές σχέσεις µε τον Ελον Μασκ, καθώς και οι δύο διεκδικούν να ηγηθούν ενόςακροδεξιού κινήµατος, που όπως όλα δείχνουν επιχειρεί να δηµιουργήσει ο Μασκ στη Βρετανία. Αν και το Reform U.K., που αριθµεί πέντε βουλευτές στο Κοινοβούλιο, θεωρείται πολύ πιο ισχυρό από τον Ρόµπινσον, οι τελευταίες αναρτήσεις του Μασκ, σύµφωνα µε τις οποίες «το κόµµα έχει ανάγκη απόνέο ηγέτη. Ο Φάρατζ δεν είναι αυτό που χρειάζεται», µάλλον δείχνουν τις προθέσεις του για το πρόσωπο που θα στηρίξει για να ηγηθεί της Ακροδεξιάς στη Βρετανία.


* Δημοσιεύθηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή