Με τον Ντόναλντ Τραμπ να δίνει τον όρκο του αύριο, Δευτέρα (20/1) και να αναλαμβάνει την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, τα «Παραπολιτικά» έκαναν μια έρευνα στα - διαθέσιμα σε όλους - αρχεία της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και καταγράφουν ορισμένα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν από την καθιερωμένη τελετή ορκωμοσίας των Αμερικανών προέδρων. Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως μία τέτοια τελετή πιστεύεται πως ήταν... μοιραία για έναν εν ενεργεία ένοικο του Λευκού Οίκου.

Ξεκινώντας από τα της αυριανής τελετής, που λόγω ψύχους (καθώς ο υδράργυρος θα φτάσει ακόμα και τους -10, με πιθανότητα χιονόπτωσης) μεταφέρθηκε σε εσωτερικό χώρο, στη Ροτόντα του Καπιτωλίου, ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται, βέβαια, πως αποτελεί και τον 45ο Αμερικανό πρόεδρο, αποτελώντας τον δεύτερο στα χρονικά που δεν θα έχει συνεχόμενες θητείες στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών (μετά τον Γκρόβερ Κλίβελαντ, που ήταν ο 22ος και ο 24ος πρόεδρος, με θητείες από το 1885 ως το 1889 και από το 1893 ως το 1897). Παράλληλα, ο 78χρονος Τραμπ αποτελεί τον πλέον γηρασμένο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, ξεπερνώντας και τον Τζο Μπάιντεν, που ήταν κατά 5 μήνες μικρότερος όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του το 2021.

stephen_grover_cleveland
Ο Grover Cleveland το 1892 / Πηγή: Wikipedia

ΗΠΑ: Πότε καθιερώθηκε ως ημέρα ορκωμοσίας των Αμερικανών προέδρων η 20η Ιανουαρίου

170-200 εκατ. δολάρια είναι το ποσό-ρεκόρ που έχει συγκεντρωθεί για τους εορτασμούς γύρω από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν το τριπλάσιο από αυτό που είχε συγκεντρωθεί για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν το 2021 και ανερχόταν στα 62 εκατ. δολάρια. Σημειώνεται, δε, η παρουσία κολοσσών, όπως Amazon, Meta, Microsoft και Uber, που έχουν δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια η καθεμία για τις εκδηλώσεις.

Η 20η Ιανουαρίου αποτελεί σύμφωνα με την πάγια παράδοση την ημέρα ορκωμοσίας των Αμερικανών προέδρων. Αυτή η παράδοση θεσπίστηκε από το 1937, με την 20η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος του 1933. Μέχρι τότε η ημέρα της ορκωμοσίας ήταν η 4η Μαρτίου.

Οι μοιραίες 2 ώρες

Ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο έχει να κάνει με τη διάρκεια της πρώτης ομιλίας που εκφωνεί ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την ορκωμοσία. Η ομιλία που εκφώνησε ο Ντόναλντ Τραμπ το 2017, μετά την ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο, έφτασε τα 17 λεπτά, όμως απέχει πόρρω από την μεγαλύτερη σε διάρκεια, που ενδεχομένως απέβη και... μοιραία: 

Πρόκειται για την ομιλία του William Henry Harrison κατά την ορκωμοσία του στις 4 Μαρτίου 1841 και η οποία διήρκεσε 2 ώρες με ορισμένες αναφορές να κάνουν λόγο ότι οδήγησε στον θάνατό του από πνευμονία 31 μέρες μετά, καθώς εκείνη την κρύα ημέρα επέλεξε να μην φορέσει πανωφόρι ή γάντια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μικτής Επιτροπής του Κογκρέσου για την Ορκωμοσία του Προέδρου (JCCIC), της καθ'ύλην αρμόδιας για την ορκωμοσία του εκάστοτε προέδρου των ΗΠΑ.

Δεν αποτελεί έκπληξη πως αποτελεί τον πρόεδρο με τη μικρότηερη θητεία στα αμερικανικά χρονικά.

800px-william_henry_harrison_by_james_reid_lambdin__1835
Πορτρέτο του William Henry Harrison, 1835 / Πηγή: Wikipedia


Ένα άλλο στοιχείο, δε, που «τραβά» την προσοχή και δείχνει την τάση «εκμοντερνισμού» αφορά την ενδυματολογία: Παραδοσιακό τμήμα της ενδυμασίας των υπό ορκωμοσία προέδρων των ΗΠΑ ήταν το ψηλό καπέλο, με τον JF Kennedy να είναι ο τελευταίος που επιλέγει να το φορέσει το 1961.

kennedy-inauguration-hat_2
Ο Kennedy με ψηλό καπέλο κατά την ορκωμοσία του / Πηγή: PrimerMagazine. com


Με αφορμή, δε, την ορκωμοσία Τραμπ που γίνεται σε εσωτερικό χώρο μετά από 40 χρόνια και την ορκωμοσία του Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985, σημειώνεται πως με τον Ρεπουμπλικανό υπήρξαν τα δύο θερμοκρασιακά ρεκόρ κατά τις ημέρες ορκωμοσίας, με τη μία να είναι η πιο θερμή και η άλλη η πιο ψυχρή.

Ειδικότερα,στην πρώτη ορκωμοσία του (20/1/1981), ο υδράργυρος έδειξς τους 55 βαθμούς Fahrenheit ή 13 περίπου βαθμούς Κελσίου, αποτελώντας την θερμότερη ημέρα ορκωμοσίας, ενώ στη δεύτερη (20/1/1985) έσπασε το ρεκόρ της πιο ψυχρής ημέρας ορκωμοσίας στα χρονικά, καθώς το θερμόμετρο έδειξε τους 7 βαθμούς Fahrenheit ή τους -14 περίπου βαθμούς Κελσίου.



ΗΠΑ: Αυτός είναι ο όρκος που δίνει ο αντιπρόεδρος και ο πρόεδρος

Τέλος, ως προς τα διαδικαστικά της τελετής ορκωμοσίας, σημειώνεται πως ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος ορκίζεται πρώτος και επαναλαμβάνει τον ίδιο όρκο, που χρησιμοποιείται από το 1884, που δίνουν και οι γερουσιαστές, οι αντιπρόσωποι και οι άλλοι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι:

«Ορκίζομαι επίσημα (ή βεβαιώνω) ότι θα υποστηρίξω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι όλων των εχθρών, ξένων και εσωτερικών- ότι θα δείξω αληθινή πίστη και υποταγή σε αυτό- ότι αναλαμβάνω αυτή την υποχρέωση ελεύθερα, χωρίς καμία διανοητική επιφύλαξη ή σκοπό αποφυγής- και ότι θα εκπληρώσω καλά και πιστά τα καθήκοντα του αξιώματος στο οποίο πρόκειται να αναλάβω: Ο Θεός να με βοηθήσει».

Τη σκυτάλη θα λάβει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος απαγγέλλει τον ακόλουθο όρκο σύμφωνα με το άρθρο ΙΙ, τμήμα Ι του Συντάγματος των ΗΠΑ:

«Ορκίζομαι επισήμως (ή βεβαιώνω) ότι θα ασκήσω πιστά το αξίωμα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ, στο μέτρο των δυνατοτήτων μου, το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών».