Απελπισμένα μέτρα από το προσωπικό σε ενυδρείο στην Ιαπωνία προκάλεσε ένα ψάρι ηλιοτρόπιο που σταμάτησε να τρώει μετά το κλείσιμο του κτιρίου για τους επισκέπτες.

Το ενυδρείο Kaikyokan στο Σιμονοσέκι της νότιας Ιαπωνίας έκλεισε για ανακαίνιση τον Δεκέμβριο του 2024. Όμως, ένα ηλιοτρόπιο το πήρε ιδιαίτερα άσχημα, αν και για τα περισσότερα ψάρια ήταν μάλλον ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα από τις ορδές των μαθητών που χτυπούσαν τα ενυδρεία τους. Πηγαίνοντας στο Χ, το προσωπικό του ενυδρείου δήλωσε ότι δεν μπορούσε να καταλάβει γιατί το πλάσμα σταμάτησε να τρώει.

«Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε την αιτία και λάβαμε διάφορα μέτρα, αλλά ένα από τα μέλη του προσωπικού είπε: «Ίσως είναι μοναχικό επειδή του λείπουν οι επισκέπτες;». Σκεφτήκαμε ότι 99% πιθανότητα αποκλείεται!», αναφέρεται στην ανάρτηση.



Πριν κλείσει το ενυδρείο, το ηλιοτρόπιο φέρεται να κολυμπούσε συχνά μέχρι το τζάμι για να κοιτάξει τους επισκέπτες, αλλά όταν άρχισαν οι ανακαινίσεις αρνήθηκε το γεύμα της μέδουσας και σύρθηκε κατά μήκος των τοιχωμάτων του ενυδρείου.



Ιαπωνία: Πώς έφτιαξε το ενυδρείο τη διάθεση του ψαριού

Σε μια προσπάθεια να σώσουν το άτονο ηλιοτρόπιο, το προσωπικό έστησε χάρτινες φιγούρες ανθρώπων δίπλα στη δεξαμενή - και φαίνεται ότι πέτυχε.

«Επισυνάψαμε τις στολές των μελών του προσωπικού (στο ενυδρείο) με λίγη ελπίδα», δήλωσε το ενυδρείο. «Στη συνέχεια... την επόμενη μέρα, ήταν και πάλι καλά στην υγεία του!» Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχνε τα κοψίματα να κοιτούν προς το ενυδρείο με τις στολές κολλημένες στο γυαλί.

Το προσωπικό αρχικά υπέθεσε ότι το μοναχικό ψάρι πρέπει να πάλευε με πεπτικά προβλήματα, ανέφερε η τοπική εφημερίδα Mainichi Shimbun. Τελικά αποδείχθηκε ότι απλά δεν μπορούσε να αντέξει την απροσδόκητη μοναξιά, αφού το κτίριο έκλεισε πέφτοντας σε μια βαθιά θαλάσσια κατάθλιψη. Χάρη στη δημιουργική λύση του προσωπικού, το ηλιοτρόπιο επανήλθε με σθένος.


Το ψάρι ηλιοτρόπιο 

Στην άγρια φύση, το ζώο τείνει να ζει μόνο του. Συγκεκριμένα, τα ηλιοτρόπια ζουν στην ανοιχτή θάλασσα σε εύκρατες και τροπικές περιοχές σε όλο τον κόσμο και έχουν ξεβραστεί στην ξηρά σε μέρη τόσο διαφορετικά όσο η Αυστραλία, η Καλιφόρνια, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Όρεγκον. Μπορούν να γίνουν εντυπωσιακά μεγάλα, ζυγίζοντας έως και 1.900 κιλά και να φτάσουν σε μήκος 3,3 μέτρα.

Ένα άλλο ιαπωνικό ενυδρείο βρήκε μια παρόμοια δημιουργική λύση για να συνηθίσουν τα ζώα του στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του Covid το 2020, το ενυδρείο Sumida του Τόκιο ζήτησε από εθελοντές να κάνουν FaceTime με τα 300 κηλιδωτά χέλια του, τα οποία είχαν γίνει ντροπαλά χωρίς την παρουσία επισκεπτών, γεγονός που δυσκόλευε το προσωπικό να τα ελέγξει και να βεβαιωθεί ότι ήταν υγιή.