Χάρης Καρώνης: Ο αντισυμβατικός Περιστεριώτης που "ψάχτηκε" με το διαδίκτυο και έστησε τη χρυσοφόρο Viva
Η σκληρή δικαστική κόντρα που δεν έχει τελειωμό
Η πορεία του παιδιού από τις δυτικές συνοικίες που "τρέλαινε" την JP Morgan
Χάρης Καρώνης: Η πορεία του "αντισυμβατικού" επιχειρηματία που έστησε τη χρυσοφόρo Viva
Μόνο που ο περί ου ο λόγος, Χάρης Καρώνης, δεν είχε ποτέ την τυπική εμφάνιση ή τον τυπικό τρόπο σκέψης ενός ισχυρού επιχειρηματία και η λέξη «αντισυμβατικός» είναι αυτή που ταιριάζει εύκολα στην πολυσχιδή προσωπικότητά του. Χωρίς καν να διαθέτει ένα βιογραφικό με σπουδές που θα ταίριαζαν στη συναρπαστική διαδρομή του, πέρασε από διάφορα στάδια πριν στήσει και εκτινάξει τη Viva Wallet. Αυτή που γιγαντώθηκε τόσο ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της JP Morgan, που αγόρασε το 48,5% της εταιρείας με ένα deal που εκτόξευσε τη φήμη του Χάρη Καρώνη σε δυσθεώρητα ύψη. Κάτι που ουδόλως άλλαξε τη νοοτροπία του 51χρονου επιχειρηματία, ο οποίος εξακολουθεί να κυκλοφορεί ελαφρώς αξύριστος και επιμελώς ατημέλητος σε ό,τι αφορά το ντύσιμό του.
Κάποιοι, μάλιστα, δεν έχουν ξεχάσει ένα βράδυ το καλοκαίρι του 2023, σε γνωστό μαγαζί στο Λιβάδι της Σερίφου, όταν ένας αξύριστος άνδρας με τσαλακωμένο φανελάκι, τρύπια βερμούδα και πέδιλα μπήκε στο μαγαζί. Ένας πελάτης από μια μεγάλη παρέα καλοντυμένων Αθηναίων σχολίασε ότι δεν θα έπρεπε να επιτραπεί η είσοδος στον συγκεκριμένο τύπο, που κάθισε σε ένα τραπέζι για να πιει ένα ποτό με φίλους του. Οταν του είπαν ότι ο τύπος που σχολίασε -παρεμπιπτόντως, ήταν ο Καρώνης- αξίζει κοντά στα 2 δισ. ευρώ, το ποτήρι με το ροζέ κρασί που κρατούσε παραλίγο να του φύγει από τα χέρια. Παρόμοια αντίδραση, αλλά για εντελώς διαφορετικό λόγο, είχε και ο Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan, αφού το χρυσοφόρο deal με τη Viva εξελίχτηκε τελικά σε μια σκληρή δικαστική διαμάχη σε Λονδίνο και Αθήνα.
Κι αν κάποιοι περίμεναν ότι ο άνθρωπος με το ατημέλητο μαλλί, που λατρεύει να φοράει φούτερ και απεχθάνεται τα κοσμικά events παντός είδους, θα έκανε πίσω, διαψεύστηκαν οικτρά.
Παραλίγο ηλεκτρολόγος
Τα Μυκονιάτικα στο Περιστέρι είναι μια συνοικία όπου τη δεκαετία του ’70 έμεναν οικογένειες ανθρώπων που εργάζονταν σκληρά για να ζήσουν τις φαμίλιες τους και ο πατέρας του μετέπειτα ιδρυτή της Viva ήταν ένας από αυτούς. Ηλεκτρολόγος στο επάγγελμα, έβαλε σταδιακά όσο μεγάλωνε τον γιο του να μάθει τη δουλειά, παίρνοντάς τον μαζί του, κάτι που όχι μόνο έφερε τον πιτσιρικά σε επαφή με την τεχνολογία των ηλεκτρονικών, αλλά και τον βοήθησε να αντιληφθεί πολύ νωρίς τι ήθελε.
«Δούλευα μαζί με τον πατέρα μου, που δούλευε για τον εαυτό του και αυτό ήταν μέρος της καθημερινότητάς μου», θα πει χρόνια μετά, συμπληρώνοντας: «Ηξερα από τότε ότι αυτό θα έκανα κι εγώ. Θα δούλευα για τον εαυτό μου».
Τελειώνει το 11ο Λύκειο Περιστερίου με άριστα και στα 18 του «κολλάει» στις αρχές των '90s με το τηλεοπτικό δίδυμο στο σόου «Beavis & Butthead» του MTV, από το οποίο δεν χάνει επεισόδιο.
Στα ΤΕΙ Πειραιά παλιοί συμφοιτητές του τον θυμούνται ακόμη σαν έναν τύπο που διαρκώς ψαχνόταν, γι’ αυτό ίσως δεν έμελλε να πάρει ποτέ το πτυχίο του ηλεκτρολόγου, κι ας στεναχωρήθηκε η μάνα του. Το αγαπημένο σόου που έβλεπε του έδωσε την ιδέα να στήσει μια δική του εταιρεία παραγωγής κινουμένων σχεδίων, η οποία δεν περπάτησε, και το επόμενο βήμα ήταν ο θρυλικός ραδιοφωνικός σταθμός Jeronimo Groovy. Είναι η περίοδος που ο νεαρός Χάρης Καρώνης διατηρεί μακριά χαίτη στα μαλλιά του και γνωρίζει τον Μάκη Αντύπα, τον άνθρωπο που θα γίνει συνοδοιπόρος του στα επόμενα επαγγελματικά του βήματα.
Η έλευση του άγνωστου Internet στην ελληνική πραγματικότητα ταρακουνάει για τα καλά τους δύο φίλους, που βουτάνε σε άγνωστα νερά, θέλοντας να μάθουν όσο περισσότερα μπορούν.
Βλέπουν αυτό που άλλοι θα αργήσουν να δουν.
Το μεγάλο στοίχημα
Αυτοί που τον ξέρουν καλά -και δεν είναι πάρα πολλοί- επιμένουν ότι ο Χάρης Καρώνης μαγεύτηκε από την τεχνολογία και τις δυνατότητες που διέβλεπε να έρχονται με την εξάπλωση του Διαδικτύου. Συμμετείχε στην ίδρυση της Groovynet, μιας από τις πρώτες εταιρείες παροχής υπηρεσιών Διαδικτύου, ενώ το 1997 συμμετείχε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών για τη δημιουργία και καταγραφή του πλαισίου λειτουργίας του Ιnternet στη χώρα μας.
Όταν ήρθε η ώρα να υπηρετήσει τη «μαμά πατρίδα», ήταν αυτός που ανέλαβε τον επανασχεδιασμό και την εγκατάσταση του δικτύου στον κόμβο Ιnternet του Ελληνικού Στρατού. Το 2000 ήταν η χρονιά που σημάδεψε την επαγγελματική διαδρομή του Χάρη Καρώνη, αφού δημιουργήθηκε η Realize, η οποία δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, του software και των ιστοσελίδων και μετεξελίχτηκε στη σημερινή Viva.
Αρχικά οι βασικοί μέτοχοι ήταν τέσσερις, αλλά γρήγορα το εκρηκτικό ταμπεραμέντο του νεαρού από τα Μυκονιάτικα, που δεν έκανε πίσω όταν πίστευε ότι έπρεπε κάτι να γίνει «χθες», έφερε την αποχώρηση των τριών. Η εταιρεία αρχικά δημιούργησε συστήματα για τράπεζες, αλλά σύντομα επεκτάθηκε σε συμπληρωματικές υπηρεσίες και το 2005 μετασχηματίστηκε σε Α.Ε., οπότε μπήκε και ο μέχρι σήμερα βασικός συνοδοιπόρος του Καρώνη, Μάκης Αντύπας.
Όταν η Realize εισήλθε στις τηλεπικοινωνίες με τις γραμμές ατελούς χρέωσης, θεωρήθηκε «εχθρός προ των πυλών» για τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Τελικά, οι πάροχοι αναγκάστηκαν να αλλάξουν την τιμολογιακή τους πολιτική με τα δωρεάν πακέτα ομιλίας, που εξαφάνισαν τη συγκεκριμένη αγορά, την ίδια στιγμή που ο πολυπράγμων παραλίγο ηλεκτρολόγος «γεννούσε» τη μια ιδέα μετά την άλλη.
Η εκτόξευση
Η επόμενη πρόκληση ήταν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, εκεί όπου η Viva έχτισε τον μύθο της από το 2012 και μετά, όταν δόθηκαν οι πρώτες άδειες από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ιδρύματα ηλεκτρονικών πληρωμών. Εκεί η ομάδα του Χ. Καρώνη μεγαλούργησε και η Viva δημιούργησε το eWallet, το πρώτο στην ελληνική αγορά, ενώ οι νέες πρωτοβουλίες του σχεδόν «αντιγράφονταν» από τις τράπεζες. Κάτι που για όσους ξέρουν τον Καρώνη δεν θα άφηνε ποτέ αναπάντητο και, όπως έλεγε πριν από λίγα χρόνια σημαίνον τραπεζικό στέλεχος, κάθε φορά που μιλούσε μαζί του στο τηλέφωνο ήταν συνδεδεμένο και το νομικό τμήμα της τράπεζας!
Το 2014 ήταν μια χρονιά ιδιάζουσας σημασίας γι’ αυτόν τον ιδιοφυή τύπο, αφού έψαχνε κεφάλαια για να καταστήσει την εταιρεία παγκόσμιο παίκτη στο epayment. Όλες οι πόρτες που χτύπησε παρέμειναν κλειστές, εκτός από αυτήν της κυρίας Μαριάννας Λάτση, η οποία πίστεψε τον «τρελό» που δεν ήθελαν να ακούσουν οι τραπεζίτες.
Η επένδυση της οικογένειας απέφερε καρπούς και ενίσχυσε πολύ τη Viva, ενώ το 2021 τρεις σημαντικοί ξένοι επενδυτές στον χώρο της τεχνολογίας και του fintech παρείχαν 80.000.000 ευρώ στην εταιρεία. Η JP Morgan, που παρακολουθούσε την πορεία του δημιουργήματος του Καρώνη από το 2020, δεν άργησε να χτυπήσει την πόρτα του με μια πρόταση εξαγοράς του 48,5% των μετοχών της Viva Wallet αντί 1 δισ. δολαρίων! Ήταν ένας θρίαμβος, που δεν άργησε όμως να εξελιχθεί σε μια δικαστική αντιπαράθεση, αφού ο ιδιοφυής επιχειρηματίας έχει ως ίδιον του χαρακτήρα του και κάτι άλλο: Είναι εντελώς απρόβλεπτος, ειδικά όταν πιστεύει ότι τον αδικούν.
Στη φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά το deal, o Τζέιμι Ντάιμον της JP Morgan απαρνήθηκε τη στολή του τραπεζίτη -κοστούμι και γραβάτα- και πόζαρε έχοντας δίπλα του τον Χάρη Καρώνη και τον Μάκη Αντύπα φορώντας τζιν και μια μπλούζα πόλο. Ηθελε να δείξει προφανώς ότι πορεύεται με τους δύο συνεταίρους του, αλλά η συνέχεια θα τον διέψευδε πανηγυρικά.
Τα πρώτα σύννεφα
Όλα φάνταζαν ρόδινα τον πρώτο καιρό, αλλά δεν άργησαν να φανούν τα πρώτα σύννεφα, οι διαφωνίες και τελικά το μεγάλο «αγκάθι», που ήταν η συνολική αποτίμηση της εταιρείας και η επέκτασή της, αφού οι Αμερικανοί έδιναν νούμερα με τα οποία διαφωνούσε κάθετα ο επιχειρηματίας.
Καμία πλευρά δεν έκανε πίσω. Η JP Morgan κινήθηκε νομικά, η Viva απάντησε και το τελευταίο επεισόδιο έγινε γνωστό προ ημερών, με τη νέα αγωγή της αμερικανικής τράπεζας, η οποία ζητάει 916 εκατ. δολάρια από τον Χάρη Καρώνη. Ο τελευταίος απάντησε ότι αυτό είναι άλλο ένα βήμα στη συντονισμένη προσπάθεια της JP Morgan να υποτιμήσει την αξία της εταιρείας του και να εμποδίσει την επέκτασή της στην Αμερική και αλλού. Ακούγοντας τα νέα, κορυφαίος Ελληνας εφοπλιστής θυμήθηκε μια συνάντησή του το καλοκαίρι του 2023 με τον Χάρη Καρώνη στο νησί της Σερίφου. Εκεί όπου λατρεύει να αποδρά με το φουσκωτό του, σε απάνεμους κόλπους, μαζί με την οικογένειά του και να εμφανίζεται σε μαγαζιά με look ατημέλητου τουρίστα. Αυτό το look είδε ο εφοπλιστής και αρχικά νόμιζε ότι είχε απέναντί του κάποιον κηπουρό, μέχρι να μιλήσει με τον απρόβλεπτο 50άρη, που τόλμησε να τα βάλει με έναν τραπεζικό κολοσσό, πεπεισμένος ότι θα κερδίσει και αυτή τη μάχη, έστω και αν έχει βρεθεί για άλλη μία φορά στη ζωή του μεταξύ σφύρας και άκμονος.
Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά