«∆εν ψάχνω πια να βρω το παιδί µου ζωντανό. Ψάχνω να βρω την αλήθεια, για να του ανάψω ένα κερί. Θέλω να ξέρω τι του έκαναν, για να ησυχάσει η ψυχή του και η δική µου», είχε δηλώσει στα ΜΜΕ η µητέρα του µικρού Αλεξ Μεσχισβίλι, Νατέλα Ιτσουαΐτζε, η οποία εδώ και 19 χρόνια αναζητεί πεισµατικά έστω κι ένα ίχνος από τα λείψανα του γιου της.

*Διαβάστε ακόμα: "Καμπανάκι" για τα challenges που σκοτώνουν παιδιά - Στην κοινή ευθύνη πολιτείας, οικογένειας και σχολείου εστιάζουν οι ειδικοί

Ηταν Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου του 2006, όταν ο 11χρονος Άλεξ, µε καταγωγή από τη Γεωργία, εξαφανίστηκε από την περιοχή της Βέροιας, λίγο µετά το πέρας της προπόνησής του στο µπάσκετ στο κλειστό γυµναστήριο της Ελιάς και ενώ κατευθυνόταν προς το πρακτορείο ΟΠΑΠ του πατριού του.

Καθώς οι ώρες περνούσαν και ο 11χρονος δεν επέστρεφε στο σπίτι, η µητέρα του και ο πατριός του βγήκαν ανήσυχοι στους δρόµους και ρωτούσαν µήπως κάποιος είχε δει τον Αλεξ τους. Επειτα από πολλές ώρες µάταιης αναζήτησης στο χωριό, η Νατέλα απευθύνθηκε στο Αστυνοµικό Τµήµα της περιοχής και δήλωσε την εξαφάνιση του γιου της.

alex-veroia-eksafanisi

Η συμμορία ανηλίκων που σκότωσε τον Άλεξ αποτελούνταν από δυο ελληνόπουλα, έναν Αλβανό, έναν Βορειοηπειρώτη κι έναν Ρουμάνο, ηλικίας 11 έως 13 ετών

H υπόθεση δολοφονίας του µικρού Αλεξ στη Βέροια: Τα σενάρια και η Νικολούλη

Τα πρώτα σενάρια έκαναν λόγο για απαγωγή του Αλεξ, ακόµα και από τον ίδιο τον πατέρα του, ενώ έντονος ήταν και ο φόβος για την εµπλοκή σωµατεµπόρων στην υπόθεση, που θα µπορούσαν να οδηγήσουν το παιδί εκτός της χώρας. Τελικά, αυτή που συνέβαλε καθοριστικά στο να ξεδιπλωθεί το κουβάρι της εξαφάνισής του ήταν η Αγγελική Νικολούλη, η οποία 40 ηµέρες µετά κατάφερε να αποσπάσει µαρτυρίες για τη δράση µιας παρέας αδίστακτων ανηλίκων εναντίον άλλων παιδιών, που ήταν πιο χαµηλών τόνων.

Και ενώ η δηµοσιογράφος αντιλήφθηκε γρήγορα την ανάµιξη των παιδιών στην εξαφάνιση και ενηµέρωσε τις αστυνοµικές Αρχές, η εκδοχή της θεωρήθηκε ακραία, µε αποτέλεσµα να χαθεί πολύτιµος χρόνος, µε έρευνες προς λάθος κατευθύνσεις.

Η περίπτωση του μικρού Γεωργιανού ήταν μiα από τις πρώτες υποθέσεις bullying που απασχόλησαν ποτέ τη χώρα, με τραγική κατάληξη

Υστερα από λίγο καιρό και µια σειρά ανακρίσεων, η οµάδα των «νταήδων», που αποτελούνταν από δύο αγόρια ελληνικής καταγωγής, έναν Αλβανό, έναν Βορειοηπειρώτη κι έναν Ρουµάνο, ηλικίας 11 έως 13 ετών, οµολόγησε στην Αστυνοµία τον θανάσιµο τραυµατισµό του Αλεξ. Ωστόσο, λίγο αργότερα, οι τρεις από τους πέντε ανακάλεσαν τις καταθέσεις τους και ισχυρίστηκαν πως είπαν ψέµατα, λόγω εκφοβισµού που δέχθηκαν, για να παραδεχθούν την ενοχή τους στην Αστυνοµία.

alex-veroia-eksafanisi-mitera

Η μητέρα του μικρού Άλεξ, Νατέλα Ιτσουαϊτζε

Το χρονικό της δολοφονίας του μικρού Αλεξ 

Ο Βορειοηπειρώτης κατηγορούµενος ήταν αυτός που αποκάλυψε µε λεπτοµέρειες όλα όσα συνέβησαν τη νύχτα που ο Αλεξ έχασε τη ζωή του. Οπως ανέφερε, λοιπόν, στην απολογία του, ο Αλεξ τραυµατίστηκε θανάσιµα, έπειτα από έναν τσακωµό µε την «άγουρη» συµµορία στο κέντρο της πόλης, κοντά στο δηµαρχείο. Επιθυµώντας τα παιδιά να καλύψουν το έγκληµά τους, τον µετέφεραν σε ένα ακατοίκητο σπίτι και τον άφησαν αβοήθητο να πεθάνει µέσα στον χιονιά.

∆ύο ηµέρες µετά, έβαλαν τη σορό του σε ένα καρότσι, το κάλυψαν και το µετέφεραν στο ποτάµι της Μπαρµπούτας, όπου και το άφησαν. Από εκεί και πέρα, τα ίχνη του αγοριού κλήθηκαν να τα εξαφανίσουν ενήλικοι από το περιβάλλον των δραστών. Παρόλο που η σορός του άτυχου Αλεξ δεν βρέθηκε ποτέ, τα παιδιά κρίθηκαν ένοχα από το Μονοµελές ∆ικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης για το κακούργηµα της µη σκοπούµενης, θανατηφόρου σωµατικής βλάβης και για περιύβριση νεκρού και, σύµφωνα µε τον νόµο περί ανηλίκων, τους επιβλήθηκαν αναµορφωτικά µέτρα.

Ενοχος κρίθηκε και ο παππούς των δύο Ελληνόπουλων της «σκληρής» παρέας που γνώριζε τότε τι είχε συµβεί, ο οποίος καταδικάστηκε από το Τριµελές Πληµµελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε φυλάκιση 4 ετών και 6 µηνών για υπόθαλψη εγκληµατία κατά συρροή και ψευδορκία µάρτυρα κατ’ εξακολούθηση.

alex-veroia-eksafanisi2

Η αφίσα που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2006 σηματοδότησε την αρχή της τραγωδίας

Ενοχοι και οι γονείς

Με τη σειρά τους, οι γονείς των παιδιών καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 12 µηνών µε αναστολή, αφού κρίθηκαν ένοχοι από το Μονοµελές Πληµµελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκηµα της παραµέλησης εποπτείας ανηλίκων. Εξαίρεση αποτέλεσε η µητέρα του Ρουµάνου, που αθωώθηκε, γιατί είχε ζητήσει τη βοήθεια των Αρχών για την παραβατικότητα του γιου της.

Τον Ιανουάριο του 2014, το Πολυµελές Πρωτοδικείο της Βέροιας επιδίκασε στη µητέρα του Αλεξ το χρηµατικό ποσόν των 150.000 ευρώ ως αποζηµίωση για την ψυχική οδύνη που υπέστη από τον χαµό του γιου της και καταδίκασε τους 11 από τους 13 εναγόµενους, γονείς και κηδεµόνες των πέντε ανηλίκων, που κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο του 11χρονου, οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλουν το συγκεκριµένο ποσόν.

Οπως αποδείχθηκε, η υπόθεση του µικρού Αλεξ ήταν µία από τις πρώτες υποθέσεις bullying που απασχόλησαν ποτέ την Ελλάδα.


*Δημοσιεύτηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»