William Basil: Στα ίχνη του πράκτορα της CIA που είχε γίνει «σκιά» του Κώστα Καραμανλή
Εντοπίσαμε την άκρη του νήματος που οδηγεί στον πρωταγωνιστή του σκανδάλου υποκλοπών σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού
Οι ντόπιοι λένε ότι αυτό γίνεται «για να μπορεί ο Βασίλης να βλέπει το σπίτι από τον δορυφόρο στην Ουάσινγκτον, όπου δουλεύει τώρα». Ο αόρατος πρώην πράκτορας της CIA (που επισήμως μετά το σκάνδαλο επέστρεψε ως πρώτος γραμματέας της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα) απολαμβάνει κυριολεκτικής λατρείας στην Κάρπαθο.
«Τρόμαξα να τον γνωρίσω» λέει ένας από τους πολλούς φίλους του, που ήθελε να μιλήσει ανώνυμα. «Είχε μακριά μούσια και δεν θύμιζε σε τίποτε τον Bill που γνώριζα. Είναι απίστευτο πώς αυτός ο άνθρωπος μεταμορφώνεται με τέτοιον τρόπο που ακόμη κι εμείς, που τον ξέρουμε χρόνια, δεν μπορούμε να τον αναγνωρίσουμε».
Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο νησί του, σύμφωνα με τα όσα λένε συγγενείς και φίλοι, ο William G. Basil έφυγε για το Αφγανιστάν (μιλάει άψογα τις τοπικές διαλέκτους), όπου και εργάζεται ως σύμβουλος ασφαλείας κάποιας εταιρείας ή ως στέλεχος υπηρεσίας της αμερικανικής κυβέρνησης. Η δουλειά του είναι να συντάσσει εκθέσεις και να κάνει εκτιμήσεις για την πολιτική κατάσταση, την τρομοκρατία και την ασφάλεια, οι οποίες καταλήγουν στα κεντρικά του Λάνγκλεϊ και του Μέριλαντ, εκεί όπου στεγάζονται η CIA και η NSA αντίστοιχα.
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Παρά τη συνταξιοδότησή του από τη CIA πριν από λίγα χρόνια, ο William B.B. φέρεται να έκανε αυτό που κάνουν πολλοί βετεράνοι πράκτορες. Εξακολουθεί να συνεργάζεται με την υπηρεσία, όχι όμως ως επιχειρησιακός, αλλά ως αναλυτής. Για τους Καρπάθιους, όμως, ο Βασίλης που έγινε Bill είναι ένας άνθρωπος που τους βοήθησε όποτε τον είχαν ανάγκη, όταν εργαζόταν στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας.
Ο ξάδερφός του, κ. Βασίλης Βασιλειάδης, ιδιοκτήτης ενός καφέ στο Διαφάνι, έχει μόνο καλά λόγια να πει για τον υπερκατάσκοπο της Καρπάθου. «Βοήθησε πολύ κόσμο από το νησί, όπως ανθρώπους που δεν μπορούσαν να βγάλουν εύκολα βίζα στην πρεσβεία», λέει και συνεχίζει:
«Ο αδερφός μου έτυχε να πάει στην πρεσβεία μια μέρα που ο Bill περίμενε να δει κάποιον που θα του έδινε πληροφορίες για τη “17Ν”. Οταν ρώτησαν τον Τάκη ποιον ήθελε να συναντήσει και τους είπε το όνομά του, δύο τύποι από την ασφάλεια τον πήγαν σηκωτό στο γραφείο του. Μόλις μπήκαν μέσα και τον είδε, χαμογέλασε και τους είπε “μου φέρατε λάθος άνθρωπο”».
Ο ξάδερφος του κατασκόπου έφυγε τελικά στην Αμερική, ο αδερφός του Βασίλης Βασιλειάδης όμως έμεινε στο Διαφάνι και θυμάται ακόμα ένα χαρακτηριστικό περιστατικό με τον William B.B. «Ηταν καλοκαίρι και είχε έρθει στο μαγαζί για να παίξει τάβλι. Κάποια στιγμή, όταν πήγα να μαζέψω την τέντα, μου λέει “άσε ρε, μην την ανεβάζεις, θα μας δούνε από πάνω”!». Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι το μόνο που ήξεραν όλοι στο νησί για τον ξάδερφό του ήταν ότι δούλευε στην αμερικανική πρεσβεία, στο Τμήμα Ασφαλείας, και τίποτε άλλο. Αλλωστε, ο Bill ελάχιστα μιλούσε για τη δουλειά του όταν πήγαινε στο νησί όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, το οποίο άφησε όταν τελείωσε το γυμνάσιο στο Απέρι για να πάει στην Αθήνα.
Αποφοιτώντας από το κολλέγιο του Deree, έφυγε για την Αμερική για σπουδές στα οικονομικά και στα νομικά, ενώ η επαγγελματική διαδρομή του ακόμη και στο ξεκίνημά της τυλίγεται επίσης από μυστήριο, όπως συμβαίνει πάντα με τις ζωές τέτοιων ανθρώπων.
Υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν ότι ο Βασίλης Βασιλειάδης ξεκίνησε δουλεύοντας στην Εισαγγελία της Βαλτιμόρης, σε ειδικό κλιμάκιο αστυνομικών, και άλλοι που υποστηρίζουν ότι υπηρέτησε πρώτα στον στρατό, συγκεκριμένα σε βάση της Αλάσκας. Τη δεύτερη άποψη υποστηρίζει ο κ. Νίκος Κρητικός, ξάδερφός του, ο οποίος αρνήθηκε να φωτογραφηθεί, αλλά δέχθηκε να μας μιλήσει.
«Ο Βασίλης μού έχει πει ότι πέρασε από διάφορα σχολεία που είχαν σχέση με την εσωτερική ασφάλεια και την τρομοκρατία, πριν καταλήξει στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Εννοείται ότι δεν μου είπε ποτέ ότι ήταν στη CIA. Ο,τι έμαθα, το πληροφορήθηκα από τις εφημερίδες. Τον είδα τελευταία φορά το 2013 στο Διαφάνι, με μούσια και μακριά μαλλιά και ήταν ένας άλλος Βασίλης. Μου είπε ότι δούλευε κάπου στη Μέση Ανατολή, χωρίς άλλες λεπτομέρειες».
Στο συγκεκριμένο χωριό, το σπίτι του, ένα λιτό εξοχικό, βρίσκεται διακόσια μέτρα μακριά από την παραλία και το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου παραμένει ερμητικά κλειστό, αφού ο ιδιοκτήτης του έχει να πατήσει στο Διαφάνι δύο χρόνια. Κάτι που δεν μοιάζει παράξενο, αφού στο νησί όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: Οτι ο πάλαι ποτέ γοητευτικός άνδρας με τα ξανθά μαλλιά και τα μπλε μάτια ερχόταν και έφευγε πάντοτε σαν σκιά.
Τα μαλλιά του τώρα είναι λευκά, όπως και το μούσι του, σύμφωνα με τις τελευταίες μαρτυρίες για έναν άνθρωπο που κινήθηκε επί είκοσι και πλέον χρόνια στη σκιά της ανωνυμίας που επιβάλλει η θέση του.
Συνεργασία με τον John Kiriakou
Πηγές και κύκλοι από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες υποστηρίζουν ότι ο William B.B. συνεργάστηκε για ένα διάστημα με τον πολύ γνωστό Ελληνοαμερικανό πράκτορα John Kiriakou, όταν υπηρετούσε και αυτός στο κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα, σε επιχειρήσεις που αφορούσαν την τρομοκρατία και τη στρατολόγηση αξιωματούχων αραβικών κυρίως χωρών. Ενας από αυτούς αποδείχτηκε καθοριστικός στην επιχείρηση «Δίχτυ» στην πρεσβεία του Ιράκ το 2003, η οποία αφορούσε την απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών ειδών και ολοκληρώθηκε με τη συνεργασία κλιμακίων της CIA και της ΕΥΠ, που οργάνωσε αριστοτεχνικά ο Β. Βασιλειάδης. Δύο χρόνια αργότερα, την ημέρα που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο William B.B. συνειδητοποίησε ότι είχε έρθει η ώρα να φύγει, έστω και προσωρινά, πριν επιστρέψει το 2006 ως πρώτος γραμματέας της πρεσβείας. Ηταν ο μοναδικός ίσως διπλωμάτης που απέφευγε να δίνει το «παρών» στην καθιερωμένη δεξίωση της 4ης Ιουλίου, εκεί όπου άστραφταν τα φλας των φωτογράφων. Είχε τους λόγους του…
Οι στενές σχέσεις με τον Άλεξ Ρόντο
Ο William G. Basil φέρεται να είχε στενές σχέσεις με τον περίφημο κύριο Αλεξ Ρόντο, πρώην στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου και διπλωμάτη με τη φήμη του ανθρώπου για τις «ειδικές αποστολές» στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οι δυο τους έχουν συναντηθεί, σύμφωνα με κύκλους της ΕΥΠ, ουκ ολίγες φορές, κάτι που μένει να αποδειχθεί, εάν κάποια στιγμή ο Βασίλης Βασιλειάδης αποφασίσει να καταθέσει οικειοθελώς (κάτι πολύ δύσκολο, με δεδομένη την άρνηση των ΗΠΑ, λόγω της θέσης του) ή εάν συλληφθεί. Ο Αλεξ Ρόντος έχει τεθεί στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης για το περιβόητο σχέδιο «Πυθία», που αφορούσε την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας, που διερευνά την υπόθεση των υποκλοπών και τα σχέδια αποσταθεροποίησης της χώρας την περίοδο της πρωθυπουργίας του κ. Καραμανλή, μετά από πολύμηνη έρευνα φαίνεται να καταλήγει στο ότι ο Αλεξ Ρόντος ήταν γνώστης του σχεδίου «Πυθία».
Πρόκειται για άτομο που γνωρίζει πολλά, αλλά δεν τα αποκαλύπτει, αναφέρει πρόσωπο που έχει πολύ καλή γνώση της υπόθεσης, αλλά και του παρελθόντος του Αλεξ Ρόντου, τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει ως «διεθνή παίκτη». Αν και αρχικά υπήρχαν αμφιβολίες για τον ρόλο του, η ανάκριση φαίνεται ότι έρχεται όλο και πιο κοντά του...